Romania Military

Editorial – Rusia, Romania si urmarile conflictului sirian

images

Daca UE s-a grabit sa-i trimita o felicitare lui Vladimir Putin pentru modul cum a gestionat criza siriana, inseamna ca s-a intors lume cu fundul in sus! Sau nu?!

Problema Europei Occidentale, din 1945 incoace, a fost data de slabiciunea militara si politica in fata URSS si a Rusiei. In timp ce Rusia este o singura tara, cu o conducere unitara, UE este un fel de confederatie in care dicteaza cateva tari mari, dar care nu au din pacate suficienta forta pentru a impune solutia federalizarii si unificarii de facto, daca nu in totalitate macar partial, a UE, iar daca Statele Unite nu se opun intr-un mod clar in fata Rusiei, UE incepe sa dea din coada in fata Kremlinului.

Astfel Uniunea nu are o politica externa comuna, desi are un comisar special desemnat, nu are un cod comercial sau fiscal unitar, asa ca fiecare fiecare tara negociaza conform interselor sale imediate, nu cu gandul la binele Uniunii in ansamblu sau pe termen lung. Ori intr-un astfel de situatie politica si economica, rusii au gasit mediul perfect pentru aplicarea sintagmei divide et impera. S-au aliat cu tarile mari din punct de vedere economic, pe seama tarilor mai mici si cu ajutorul gazului si sutelor de miliarde de dolari, au reusit sa creeze adevarate brese in randul membrilor UE, ajungandu-se ca diferitele  state sa-si dea la picioare cu multa incredere, aparand de fapt interesele Moscovei. Tradarea tarilor mari in cazul Nabucco este doar un exemplu, iar lipsa unei politici de aparare sau externe unificate este un simtom al birocratiei si obtuzitatii europenilor.

Din pacate astazi Romania are o situatie poate chiar mai rea decat cea din 1940, atunci cand intregul nostru lant de aliante a cazut si ne-am trezit singuri si slabi in fata Germaniei si a URSS. Si astazi ca si atunci politcienii nostri spun, cui doresc sa-i asculte, ca Romania are aliati care-i garanteaza granitele si atunci la fel ca si acum Armata Romana era buna doar de parade, fiind incadrata cu soldati extrem de slabi pregatiti si cu ofiteri mediocri si atunci ca si acum dotarea noastra tehnica era pestrita si total nesatisfacatoare, coruptia materiala si morala era o regula de baza pentru o avansare spectaculoasa, si atunci eram condusi de catre politruci si lingai si atunci aveam in fruntea ostirii oameni de paie.

Din pacate astazi ni se serveste aceeasi ciorba reincalzita cu aliatii care ne garanteaza noua suveranitatea nationala si granitele recunoscute international, ni se explica ca posibilitatea ca o tara europeana sa piarda din teritoriu este pur si simplu  imposibila, uitand sa mentioneze cazul Serbiei cu Kosovo si de faptul ca legile sunt facut de cei mari si respectate doar de cei care nu le pot eluda.

Asa ca asistam din nou la un scenariu cunoscut: la Casa Alba se afla un papitoi, un demn reprezentant al unei societati de marketing, un om a carui slabiciune de caracter s-a vazut de curand in problema siriana, atunci cand nu a avut tupeul sa merga mai departe si a acceptat o solutie impusa de Moscova, un democrat de vitrina, cand de fapt situatia economica si geopolitica mondiala ar fi cerut mana ferma a unui republican pur-sange.

Unii dintre voi m-au acuzat ca as fi filorus…Ei bine, cu membrii ai familiei ucisi de bolsevici si de sovietici nu pot fi decat un filoroman conservator si anticomunsit fanatic, dar atunci cand am constatat mana slaba a lui Obama ma gandeam de fapt la modul cum aceasta slabiciune ne va afecta pe noi romanii si in mod sigur ne va afecta. Rusia a castigat la scor de maidan runda siriana, iar Putin, care este un bun jucator de poker, blufeaza acum cu toate cartile, aruncand pe masa o miza cat mai mare.

Una dintre primele miscari au fost deja facute si a constat in trimiterea unei escadre din Flota Nordului in patrulare in Oceanul Arctic si chiar inceperea constructiei unei baze aero-navale permanante in respectiva zona, mai mult decat atat Moscova face deja scandal impotriva prezentei in Oceanul Arctic a oricarei aliant militare! 🙂 Adica cat de prost sa fi sa nu vezi unde bat rusii?!

Ministerul Apararii de la Moscova a anuntat in urma cu cateva zile ca prezenta navelor sale de lupta in zona arctica va fi permanenta si in crestere, iar acest lucru are legatura directa cu bogatile foarte mari in hidrocarburi banuite a exista pe platoul Oceanului Arctic, iar daca clima se va incalzi in continuare tot rusii prognozeaza ca navigatia intre Pacific si Atlantic va fi posibila tot tipul anului incepand din 2025, prin culoarul de nord.

Intentia Moscovei este sa construiasca o baza pe insula Novossibirsk din estul Arcticii in cel mult un an, iar in acelasi timp santierele navale rusesti se pregatesc sa lanseze la apa patru nave arctice de lupta si sa construiasca un urias sistem de supraveghere a frontierei de stat pana in 2020. Cu alte cuvinte rusii sunt in Arctica pentru a ramane acolo…

Pe de alta parte Putin a discutat recent cu Iranul despre o posibila reluare a afacerii cu S 300, ba chiar a anuntat ca Moscova este gata sa sprijine Iranul in construirea unui nou reactor nuclear. Iar in acest context  trebuie sa ne asteptam la o ofensiva pe toate planurile, acum cand mana slaba a Washingtonului s-a facut simtita in public. Sa nu uitam ca odata ce Putin si-a inceput cel de-al treilea mandat a declarat foarte clar ca Rusia va duce o politica externa agresiva, iar acest lucru s-a vazut in Serbia, in Bulgaria, in Cipru sau Orientul Apropiat si a culminat cu Siria.

Dar daca Rusia este incontinuare incurajata sa preia initiativa, iar Obama este prea slab s-o tina in frau, Romania se poate astepta la mari probleme externe si interne. Nu trebuie uitata nici influenta rusa in criza politica care a dus la un adevarat razboi politic intre palatul Victoria si Cotroceni cand cu referendumul. Numai interventia dura a Vestului a facut ca Basescu sa nu fie scos din joc cu cvorum sau fara cvorum, asadar acum cand forta politica a Kremlinului este aureolata de victoria din Siria ar trebui sa ne asteptam la mari neplaceri pe problema R. Moldova. Vom vedea din cea in ce mai multe curente de opinie anti-gaz de sist, proiectul AGRI va fi amanat sine die si una peste alta suntem mult prea slabi pentru a putea rezista atat economic cat si informational.

Inca o data in istorie slabiciunea datorata coruptiei si incompetentei interne lasa Romania fara nici o putere in fata unei Rusii pe val, iar pentru acest lucru nu putem decat sa le “multumim” celor care ne conduc, dar si celor care cred in continuare ca Romania nu are de ce sa aiba armata si servicii secrete puternice, ca nu avem nevoie de industrie, ca ne apara NATO si UE. Ceea ce nu a reusit Hrusciov cu celebrul sau plan de impartire a sarcinilor economice intre membrii Tratatului de la Varsovia, plan conform caruia noi trebuia sa fim o tara preponderant agricola, le reuseste acum fiilor “emanatilor” revolutiei, numai ca astazi nici tara agricola nu vom mai fi, ci doar furnizor de mana de lucru ieftina si piata de desfacere, basca sursa de materii prime.

Rusia, la fel ca Germania, nu moare ci are doar anumite perioade de respiro, iar cine poate profita atunci sa creasca mare si puternic, poate, cine nu spera ca de data asta violul va fi macar cu prezervativ.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version