Romania Military

Editorial – Rusia versus UE in problema cipriota

cipru_1

Marti Parlamentul de la Nicosia a respins cu foarte marea majoritate planul de “ajutorare” al Ciprului, plan propus de catre FMI si UE sub ablanduirea Bancii Centrale Europene. “Plan de ajutoarea” este bineinteles o expresie sinistra fata de masurile pe care Ciprul ar fi trebuit sa le aplice, asta daca doreste sa primeasca cele  10 miliarde de euro ajutor.

Astfel, intr-un total dispret fata de orice norma democratica sau macar de bun simt, FMI si UE au cerut, nici mai mult nici mai putin, decat taxarea, a se citi furtul,  cu nu mai putin de 10% toate  economile  cetatenilor ciprioti tinute in banci. Mai clar troica/cartelul FMI-UE- BCE au oferit cele zece miliarde contra unei legi care sa taxeze cu aproximativ 10% toate economile din bancile cipriote, si ca sa fiu si mai clar acest lucru ar insemna confiscarea a 10% din banii tuturor celor care au banii depusi in conturi bancare.

Nu vorbim aici de impozitarea dobanzilor, ci pur si simplu de confiscarea a zece procente din averea depusa in banci de catre ciprioti!

O astfel de masura este imbecila si nu respecta sub nici o forma nici o lege sau drept fundamental al omului, pentru simplul motiv ca banii din banca sunt propietatea titularului de cont, iar o astfel de “impozitare” nu este altceva decat o nationalizare, o confiscare a propietatii, o incalcare flagranta a unuia dintre celui mai elementare drepturi ale omului: cel de propietate!

Dar lasand la o parte prostia politrucilor europeni si nesimtirea crasa a acestei propuneri, respinsa foarte ferm de catre Parlamentul Cipriot (maxim respect pentru acest gest de demnitate si moralitate), poate ar fi timpul sa privim aceasta problema si din alta perspectiva: cea ruseasca.

Sunt sigur ca mai tineti minte articolele publicate pe RoMilitary, despre apropierea deosebita dintre Moscova si Nicosia in ultimii doi ani ani. Astfel Rusia a imprumutat deja Ciprul cu 2 miliarde de dolari, si-a trimis chiar un submarin nuclear prin zona, fata de amenintarile Turciei, in conflictul pentru hidrocarburile din apropierea coastelor cipriote. Nu trebuie uitate nici sumele foarte mari pe care oligarhia rusa le detine in sistemul bancar cipriot, sume estimate la +35miliarde de euro. Estimarille pierderilor rusesti in cazul aplicarii taxei de 10% asupra tuturor conturilor din bancile cipriote variaza de la 2,5 miliarde de euro, la +5 miliarde, si astfel ne putem face o idee asupra expunerii averilor rusesti pe sistemul bancar cipriot.

Dar Rusia merge mai departe si in fata nesimtirii UE-FMi si BCE, a venit in urma cu cateva zile cu o contrapropunere pentru ciprioti: Rusia ofera, prin intermediul Gazprom-ului, sumele necesare Nicosiei , 5 miliarde, 10 miliarde, etc, cu “rugamintea” ca cipriotii sa le ofera rusilor posibilitatea/exclusivitatea asupra zacamintelor de hidrocarburi descoperite in zona exclusiv economica a Ciprului.

Scurt si foarte clar! Fara conditii economice, fara conditii politice, fara cerinte de reforma, pur si simplu luati banii, faceti ce va da prin cap cu ei, noi vrem sa exploatam rezervele de hidrocarburi!

Din surse neoficiale, presedintele ciprului  Nicos Anastasiades ar fi respins destul de repede oferta Rusiei, facuta prin intermediul Gazprom-ului, dar odata cu respingerea masurilor cerute de UE pentru a oferi imprumutul, Ciprul risca destul de repede sa intre in incetare de plati, astfel ca de undeva trebuie sa imprumute bani. In mediile economice se discuta deja ca europenii si FMI-ul ar fi de acord sa discute si alte posibile masuri cu partea cipriota pentru oferirea imprumutului, dar deocamdata finantarea datoriei cipriote este in coada de peste.

Acum revenind la ale noastre, in urma cu cateva zile am publicat un articol care viza intentia Rusiei de as desfasura o flota militara permanenta in Marea Mediterna si faceam in acel articol un scurt inventor al posibilelor baze pentru nave. Astfel o posibila locatie ar fi fost chiar Cipru in continuarea, daca vreti, a foarte bunelor relatii dintre cele doua tari din ultimii ani. La acel articol marea majoritatea a comentatorilor au cazut de acord ca o baza navala ruseasca in Cipru este aproape de domeniul SF-ului, iar baietii aveau perfecta dreptate, din cam toate punctele de vedere: politic, militari sau economic, numai ca…

Numai ca traim intr-o lume atat de nebuna, intr-o lume in care schimbari pentru care inainte timp era nevoie de ani de zile, se petrec acum in cateva zile, astfel ca Ciprul confruntat cu o criza majora a sistemului sau bancar, confruntat cu prabusirea poate a sistemului bancar national si  pus in fata spectrului incetarii de plati, ar putea la un moment dat sa se gandeasca serios, daca nu neaaparat la baze militare rusesti pe teritoriul sau, macar la acceptarea unui acord financiar in urma caruia Rusia si finantele ruse sa devina majoritatre in economia cipriota.

Aici mai trebuie sa tinem cont de un lucru extrem de important, din punct de vedere bancar: 90% din piata bancara din Cipru este detinuta de bancile grecesti, banci care si asa se confrunta cu imense probleme la ele acasa si care sunt in acest moment macar slabite, daca nu mai rau si care nu se poate prognoza cum vor reactiona, din punctul de vedere al stabilitatii finaciare, in cazul unor retrgeri masive de bani din filiale lor din Cipru, pentru ca  o astfel de lege poate adauga inca o piatra de gatul Greciei care este si asa foarte slabita si intr-o continua contractare economica.

Deocamdata Ciprul a respins oferta Rusiei, dar daca nu se poate ajunge la un acord decent si legal cu creditorii externi, ce va face Nicosia?! Va accepta falimentul si ruinarea economica doar din solidaritate cu UE, sau dimpotriva ii va trata pe “partenerii” sai din Uniune si FMI la fel cum a fost si ea tratata?! Ce se va intampla daca in urma acestor tulburari, cetatenii si companiile rusesti vor incepe o campanie masiva de retragere a abanilor din bancile cipriote?! Cat va mai conta atunci ajutorul de 10 miliarde oferit de troica, in fata retragerilor de peste 35 de miliarde a banilor rusesti?!

Baze navale ruse in Cipru o imposibilitate politica si logica?! Asa este, sau mai exact asa era pana in urma cu cateva zile, ce va fi pana la urma, depinde de fapt de obraznicia UE si a  FMI, care au intrecut absolut orice norma de buna cuvinta cu aceste cereri demne poate doar de perioada comunista si de colectivizarea fortata a taranilor…URSS-ul a murit, traiasca UE…

 

GeorgeGMT

Exit mobile version