Romania Military

Editorial – Rusii, hidrocarburile si americanii!

2-fracturare-hidraulica

Fracturarea hidraulica a rocilor

Cresterea foarte rapida a cantitatii de petrol si gaze pe care Statele Unite o extrag, pune direct sub amenintare capacitatea Rusiei de a-si intari si moderniza armata. In esenta nu atat crestere cantitatii de hidrocarburi extrase  in SUA, reprezinta pericolul principal, ci tehnologiile dezvoltate.

Daca incepand din anii “70 SUA devenit importator net de hidrocarburi, odata cu punerea la punct a noi tehnologii de extractie America va redeveni un mare exportator de astfel de resurse. Un exemplu cunoscut de toata lumea sunt asa-numitele gaze de sist, exploatate pe scara larga in SUA prin metoda fracurarii hidraulice.

Numai ca odata cu scaderea semnificativa a importurilor americane de petrol si gaze, plus perspectiva destul de apropiata ca SUA sa redevina un mare exportator, a facut deja ca preturile si mai ales trendul acestora sa fie descrescator si tocmai acest lucru sperie Rusia. Numai ca pericolul principal vine de la proliferarea acestei tehnologii catre alti mari importatori de hidrocarburi, unii dintre ei clienti traditionali ai Rusiei.

China deja si-a anuntat intentia foarte ferma de folosi metoda fracurarii hidraulice, pentru cresterea productiei interne de gaze si petrol si in acelasi timp tot mai multe tari fac acelasi lucru. In Polonia se afla deja in derulare investii de miliarde de dolari pentru extractia gazelor de sist. Bineinteles ca si Rusia poate beneficia de aceste noi tehnologii pentru a-si spori rezervele de hidrocarburi, numai ca la rusi acesta palida consolare nu-i ajuta cu nimic. Ei oricum detin vaste rezerve inca neexploatate de hidrocarburi, asadar o crestere a acestor rezerve, concomitant cu scaderea preturilor mondiale, prea putin ii ajuta.

Dupa cum scriam si cu alte ocazii, Rusia si-a folosit un pic gresit veniturile enorme din exportul de gaze si petrol, in sensul ca in loc sa foloseasca macar o parte din aceste sume pentru incurajarea dezvoltarii economice industriale, au bagat bani cu nemiluita in armament. Dar principala problema in Rusia ramane coruptia, secondata foarte de aproape de un mediu de afaceri cu totul neprietenos, mai ales pentru companiile mici si medii. Astfel coruptia stoarce fonduri importante din banii statului, iar pe de alta parte blocheaza dezvoltarea unei economii paralele si independente de veniturile din hidrocarburi, creand astfel premizele unor socuri economice foarte periculoase la orice scadere importanta a preturilor pe piata mondiala.

In loc sa-si foloseasca o parte din bani pentru incurajarea unei economii de piata cat mai libere, poate pe model chinez, rusii s-au obisnuit mult prea mult cu un trai facil bazat pe exportul de materii prime si se comporta din ce in ce mai mult ca un emirat din Golf, decat ca o tara europena cu tehnologii avansate. Ca un exercitiu personal incercati sa va ganditi la trei produse cunoscute de voi Made in Rusia, scotand aici din ecuatie armamentul si materiile prime. Eu nu prea mi-am adus aminte sa vad prin Romania ceva facut in Rusia.

Acum poate intelegem mai bine tot circul cu exploatarea gazelor de sist in Romania, Bulgaria si nu numai. Adica Statele Unite, o tara cu o legislatie ecologica mult mai dura decat noi sau bulgarii, legislatie care la americani chiar se respecta, exploteaza in dracii gazul de sist fara nici o urma de problema, iar in Romania si Bulgaria, tari unde ecologia in sine este privita inca doar ca o curiozitate a europenilor, acest tip de exploatare este combatut cu disperare! Rusia saraca, face si ea ce poate 🙂 !

Iar daca adaugam ca un proiect cu adevarat distructiv si otravitor, in sensul cel mai propriu al termenului, Rosia Montana, se bucura de mare trecere la politicienii nostri, in timp ce fracturarea hidraulica este privit ca un fel de pact cu diavolul, desi ne poate aduce enorme beneficii, poate vom intelege pana la urma la ce sunt bune servicile rusesti de informatii, cat sunt ele de eficiente si mai ales cati “idioti utili” populeaza Romania pe metrul patrat si cum de argumenteaza ei pe la TV pericolul „devastator” al exploatarii prin fracturare hidraulica, in timp ce exploatarea aurului cu cianura, este o metoda „prietenoasa” cu mediul!

Pai…chiar au dreptate, ca Rusia saraca, nu exporta aur, ci gaze si petrol!

 

 

GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version