Romania Military

Editorial – Solutii simple pentru bani la buget

Ca sa aratam, a cata oara?!, ca nu suntem doar niste copii rasfatati care tipa prin magazinul de jucarii: Vrem si noi aia si ailalta, fara  a intelege ca parintii nu au bani, RoMilitary vine din nou cu solutii de finantare, nu numai pentru achizitia de tehnica militara, ci si pentru redresarea bugetara a tarii. RoMilitary ofera Solutia nu numai pentru cresterea sumelor disponibile pentru achizitii si investitii, dar o face prin metode simple, naturale, fara nus ce scheme complicate…

Asadar primul lucru este sa vedem pe unde pierde bugetul de stat bani!

  1. Guvernul nu este in stare sa stranga/colecteze catre bugetul de stat banii care i s-ar cuveni. Astfel in mod constat bugetul consolidat al Romaniei este undeva la 30% din PIB, cand in orice tara civilizata procentul este undeva in jurul valorii de 50%. Acesta “mica” diferenta de 20% din PIB inseamna in bani cam 20-24 miliarde de euro anual, bani pe care Romania ii are, dar nu este in stare sa-i colecteze. Acesti bani inseamna: evaziune fiscala, care este generata de coruptia si incompententa politicienilor
  2. Cele 40 de mii de proiecte de investiti nefinalizate si lasate sa zaca in diferite stadii de constructie din lipsa de bani, sau datorita faptului ca odata cu schimbarea politicienilor locali, noi alesi au alte planuri si amicitii. Bineinteles ca cel mai probabil doar o mica parte din totalul de +40 de mii de programe de investitii merita continuate, dar una peste alta, idiferent de stadiul actual al acelor investitii, acolo sunt ingropate multe miliarde de euro, bani care nu numai ca sunt pierduti, dar care au fost deturnati de la alte investiti cu adevarat necesare si aducatoare de plusvaloare in economie
  3. Achizitile facute prosteste/hoteste. Am sa va dau un singur exemplu si ma voi referi la achizitile de tehnica medicala, zona in care s-au pompat in ultimii anii sute si sute de milioane de euro. Ei bine in sistemul medical se cunoaste foarte bine “inflatia” de tehnica medicala ultra-moderna, dar care nu poate fi folosita datorita lipsei personalului de specialitate, sau lipsei fondurilor pentru consumabile. Astfel zeci de tomografe si alte echipamente foarte scumpe stau si se degradeaza, in timp ce oameni sunt obligati sa plateasca sute de lei pentru realizarea analizelor in clinicii private.
  4. Achizitile de bunuri si servicii ale statului, care in fiecare an insumeaza peste 10 miliarde de euro si care sunt facute prin camarila de partid la preturi de 5-10 ori mai mari decat pretul pietei. De fapt aceste achizitii sunt baza transferului de bani de la buget catre firmele de partid.

La toate aceste probleme se mai adauga si incompetenta crasa a celor care hotaresc ce sa se faca cu bani. Un bun exemplu, si care este la moda astazi, este cel al directorului interimar al Companiei de autostrazi, un inginer care a proiectat un drum printr-o zona foarte slaba din punct de vedere geologic si care drum, dupa constructie, s-a surpat iremediabil. Asadar… incompententa, cu toate aceasta  inginerul in cauza a fost numit, pe criterii cu totul politice, seful Companiei de autostrazi si drumuri nationale!!!

Solutia pentru ca bugetul de stat sa aiba suficienti bani este una foarte , foarte simpla si consta din mai multi pasi:

  1. Intarirea controlului anti-coruptie si anti-frauda, prin oferirea DNA-ului si Garzi Financiare a unei autonomii reale si o motivatie foarte buna. Cele doua institutii au cateva mii de angajati, asadar nu cred ca plata unor salarii care sa plece de la 3000 de  euro pe luna ar fi chiar asa o mare problema. Salarizarea trebuie sa mearga mana-n mana cu cresterea semnificativa a pedepselor pentru functionarii celor doua institutii prinsi la furat. De asemenea pedepsele pentru coruptie si evaziune fiscala trebui sa plece de 5 ani si sa ajunga pana ala 20 de ani dublate de confiscarea averii si amenzi de zeci si sute de mii de euro. Adica la fel ca in SUA, Germania sau Olanda.
  2. Numirea in fruntea institutilor de control a unor manageri adusi din tari foarte respectabile din punctul de vedere al combaterii coruptiei, Germania, Olanda, SUA, prin cererea catre aceste guverne de ajutor oficial pentru remedierea acestor probleme. Nu cred ca guvernul german ar refuza sa-si trimita cativa specialisti care sa conduca DNA-ul, Garda Financiara, Inspectia Muncii. Acesti oameni ar trebui sa aiba un mandat clar de cel putin 5 ani, sa aiba mana libera sa reorganizeze, sa concedieze si sa angajeze pe cine cred ei de cuvinta, avand de respectat doar un grafic de eficienta anual.

Rolul acestor oameni adusi din afara ar fi acela de a proteja institutile conduse si pe angajatii acestora de orice presiune din partea politicului romanesc, de a bloca orice angajare pe criterii de amicitie si de a putea sa restructureze respectivele organizatii intr-un mod eficient.

3. Casele de asigurari de sanatate ar trebui conduse tot de manageri privati adusi din zona asigurarilor de sanatate din tari forate serioase si atunci si hotia si incompetenta din sistemul sanitar s-ar diminua drastic.

4. Toate zonele unde statul doreste sa investeasca bani: autostrazi, proiecte enrgetice, etc, ar trebui concesionate managerial vorbind, catre oameni adusi din afara –pe filiera guvern-guvern – persoane foarte serioase si competente, printr-un program national de parteneriat intre guvernul Romaniei si guverne din UE, asadar respectivul manager ar avea girul guvernului din tara sa si va fi controlat de catre acel guvern. Pentru ca am vazut deja ca solutia cu privatizarea managementului nu prea merge la noi, exemplul cel mai bun fiind CFR-Marfa. Managerul cipriot a fost dat afara de condamnatul penal Radu Fenechiu, ministrul trasporturilor pe atunci, in momentul in care managerul a inceput sa rezilieze contracte-capusa cu firme de partid. Asadar Fenechiu, corupt dovedit in justitie l-a dat afara fara nici o jena si din acest simplu motiv, managerul adus sa ne scape de coruptie trebuie la randul lui sa aiba protectia unui guvern strain.

“Inalta Poarta” veti spune, ei bine, alta solutie eu nu vad, increderea in politrucii locali fiind fix ZERO…

 

In momentul in care DNA-ul si Garda Finacniara ar avea cu adevarat mana libera, cand angajatii lor vor fi platiti cu mii de euro pe luna, numai daca au rezultate, ei bine in cel putin 2 ani de zile rezultatele ar fi cu adevarat de poveste. In Romania absolut toata lumea stie cine fura si cum fura, iar daca autoritatile statului ar fi lasate libere, bine platite, sa-si faca datoria, bugetul national ar putea ca in cativa ani de zile sa stranga peste 40% din PIB. Ori cu un adaos de 12 miliarde de euro, Romania nu numai ca nu ar mai avea deficit bugetar, dar ar avea bani sa cumpere tot ce are nevoie.

Daca investitile s-ar face cu cap si cu atentie pentru banul public, daca s-ar face doar in functie de utilitatea lor si de plusvaloare adaugata in timp economiei, daca s-ar face la timp si la preturi normale, daca s-ar face respectand criteriul de calitate, ei bine , alte miliarde de euro ar fi economisite in fiecare an.

Este complicat sa punem economia pe picioare?! Daca peste 2-3 ani de la implementarea acestor reforme Romania s-ar trezi cu un plus bugetar de 15 miliarde de euro, din care jumatate ar merge pe investitii, de aceasta data facute cum trebuie si jumatate ar merge spre scaderea serioasa a taxelor si impozitelor, mai ales pe scaderea impozitarii muncii?! Daca s-ar ridica povara fiscal de pe umerii IMM-uri si in general al celor care produc bani, daca firmele romanesti ar avea in sfarsit un mediu de afaceri asanat din punct de vedere politica si al coruptiei, daca firmele romanesti nu ar trebui sa mai dea spaga si sa obtina nus cate avize si autorizatii, daca nu ar mai fi hartuite de spagarii din institutile statului?!

Doua treimi din scaderile de taxe ar trebui sa fie indreptate catre firme, lasandu-le astfel bani pentru investitii si dezvoltare, pentru crearea de noi locuri de munca, iar o treime din scaderile de taxe ar trebui sa meraga catre angajati, lasandu-le oamenilor mai multi bani in mana, crescand astfel consumul intern, mama oricarei dezvoltari ecnomice durabile.

Gatuim coruptia si incompetenta, lasam cat mai muti bani celor care-i produc, incurajam firmele sa investeasca si sa se dezvolte, scadem somajul si crestem investitile statului, de aceasta data pe zone cu adevart importante si la preturi si calitate europeana.

Tot ce trebuie sa facem este sa cerem ajutorul tarilor UE, sa scoatem cancerul politicianist din zona de decizie si sa platim foarte bine cateva mii de oameni din aparatul de control  garantandu-le in acelasi timp imunitatea in fata politrucilor… Avem nevoie doar de vointa politica si Romania ar arat cu totul diferit in doar cativa ani.

Se poate face acest lucru?! Nu numai ca se poate face, dar nu costa absolut nimic, iar rezultatele benefice ar aparea in mai putin de un an!

Romania are astazi in jur 2,5 milioane de angajati la negru, daca toti acestia ar fi adusi in zona alba a economiei, fondul de pensii si cel de sanatate ar fi pe excedent. Daca achizitile statului s-ar face la preturi normale si conform cu necesitatile decente, am castiga macar 2-3 miliarde anual. Daca evaziunea fiscala ar fi injumatatita am mai castiga inca cel putin 10 miliarde de euro, daca, daca, daca…

Asadar cei care sustin ca Romania nu are bani pentru achizitii militare, asta ca sa revenim pe specialitatea noastra si ca planurile propuse de RoMilitary sunt fanteziste, le radem in nas! Asa cum am scris mai mereu noi nu doar cerem, ci oferim si solutii. Aceste solutii nu sunt inventia RoMilitary, ci au fost aduse in discutia publica de oameni extrem de bine pregatiti, oameni care stiu cu ce se manaca economia si lupta impotriva crimei organizate de catre politruci.

Ca in cadrul unui astfel de proces  randurile politicienilor ar fi amplu rarite…si multi miliardari de astazi ar infunda puscariile este adevarat, dar noi tinem partea Natiunii Romane si nu clasei de ciocoi care fura cu nerusinare din munca noastra, iar mai apoi ne explica nonsalant cum ca nu avem bani sa traim mai bine…

 

Pentru masurile din articol, fac apel la toti cititorii nostri sa fie cat mai critici fata de ele si sa sanctioneze orice idee nelalocul ei exprimata in randurile de mai sus. Poate eu gresesc si ceea ce propun nu se poate aplica in practica, poate sunt solutii mai bune…

De aceea va rog sa cititi acest material cu un ochi cat mai critic.

GeorgeGMT

Exit mobile version