Kremlinul priveşte şi analizează, ţările din Europa se răzvrătesc şi unii suspectează că Moscova pune la cale un plan prin care să dea peste cap acţiunile ţărilor din Vest. Nu este un film despre Războiul Rece, este ceea ce se întâmplă de fapt în SUA privitor la creşterea producţiei de gaze naturale şi de impactul uriaş pe care îl are acest aspect.
Totul se vede ca într-o oglindă precum un joc de domino în care piesele au început deja să cadă. Procedeul, care se numeşte fisurarea hidraulică prin care se extrag gazele de şist, zgâlţâie lumea de la Washington, la Moscova sau Beijing.
Unii spun că în curând se va împlini ceea ce se credea a fi irealizabil: SUA nu va mai avea nevoie să importe gaze naturale în viitorul apropiat, iar Rusia va fi marele pierzător.
„Zilele de supremaţie ale ruşilor asupra ţărilor din Europa sunt aproape de final”, a declarat Fiona Hill, expert american privind relaţia cu Rusia.
Totul a început să iasă la lumină în urmă cu ceva timp, atunci când americanii au descoperit noi metode de extragere a gazelor naturale şi s-au găsit noi perimetre de exploatare – Pennsylvania sau Texas.
Când americanii au crezut că „au ajuns la fundul sacului” au descoperit rezerve uluitoare de gaze de şist, iar preţurile de pe piaţă au scăzut dramatic. Pentru a vedea ce diferenţă de preţuri există trebuie să menţionăm că Rusia exportă gaze către Europa cu 10 dolari pe unitate, iar în SUA preţul este de 3 dolari pe unitate.
Acest aspect a atras atenţia tuturor statelor, iar unele ţări din Europa au început să vadă un viitor nu tocmai strălucit pentru Rusia. Pentru că atât Mitt Romney, cât şi Barack Obama au promovat în campaniile electorale ideea exploatării gazelor de şist, ruşii sunt din ce în ce mai speriaţi.
Astfel, ca o metodă de diminuare a efectelor acestor discursuri, Vladimir Putin a început să vorbescă despre cât de periculoasă este procedura de extragere a gazelor de şist. Reprezentanţii Gazprom au declarat că statele europene nu vor adopta fisurarea hidraulică decât peste zeci de ani, iar gazele din SUA nu vor ajunge pe teritoriul UE, astfel că Rusia va rămâne singura sursă de gaze naturale.
Totodată, au apărut informaţii potrivit cărora oficialii de la Moscova plăteste ONG-uri care să împiedice începerea exploatării gazelor de şist în Europa, scrie Business Insider.
RoMilitary
Iar ca sa intelegem mai bine implicatiile noii metode de extragere a gazelor naturale, putem spune doar ca SUA va deveni in urmatorii ani cel mai mare exportator mondial de gaze, redevenind numarul unu mondial, in industria de extractie a hidrocarburiilor, dupa mai bine de 40 de ani.
Problema Rusiei nu este faptul ca SUA vor deveni, din importator net, exportator de mare calibru, ci rezida in tehnologia pe care americanii vor s-o arunce pe piata. Extractia gazelor de sist poate revolutiona intreaga piata a hidrocarburilor si cum viitorul energetic al lumii pare sa depinda de gaze, inclusiv producerea de electricitate, Statele Unite au in fata un viitor energetic foarte luminos.
Mai mult decat atat, rezervele de gaze de sist sunt incomparabil mai mari si mai omogen repartizate pe harta globului, decat rezervele de gaze clasice. Adica sunt politic vorbind, mult mai accessibile.
Romania, Polonia, Blugaria, si de fapt marea majoritate a tariilor europene, au rezerve potentiale pur si simplu uriase de astfel de gaze, rezerve, care odata puse in lucru, ar genera o suprasaturatie a pietei gazelor si o scadere a pretului, dar in acelsi timp, ar asigura o reala independenta fata de gazele rusesti.
In parateza fie spus, producere de energie electrica pe baze de gaz, cu noile tehnologii folosite deja, este foarte prietenoasa cu mediul, emisiile de carbon in atmosfera fiind cu mult mai mici decat arderea petrolului, pacurii sau a carbunelui. Iar lideri in aceste noi tehnologii, atat in exploatarea gazelor de sist, cat si in obtinerea de energie electrica “curata”, sunt bineinteles companiile americane si occidentale.
Iar ca dezastrul sa fie complet pentru rusi, zilele trecute, presedintele OMV, a declarat oficial ca rezervele de gaze naturale si petrol, din subsolul Marii Negre, nu sunt doar semnificative, ci pur si simplu URIASE!!!
Ori la Marea Neagra, in privinta extractiei de hidrocarburi, Romania este Numarul 1, dar si Bulgaria vine tare din urma. Aceste doua tari sunt membre atat ale NATO, cat si ale UE, adica au economii libere, astfel ca marile companii Occidentale pot for a fara probleme, dupa hidrocarburi.
Care este in acest moment fundamentul economiei Rusiei si care este principala ei arma?! Pai peste 75% din PIB Rusiei provine din exportul de materii prime, metale, hidrocarburi, etc. Daca Rusia va pierde, in urmatorii 20-30 de ani, monopolul gazelor in Europa?! Cum va rezista economia Rusiei intr-un mediu competitiv si liber?!
In acest context poate vom intelege mult mai bine miza pe care Romania o reprezinta pentru Occident la malul Marii Negre, importanta portului Constanta si retelei de infrastructura nationale. Poate si din acest motiv, scandalul politic de la Bucuresti a avut doua tabere foarte clare: una pro-occidentala, alta poate, pro-rusa, si tot din acest motiv SUA si UE au avut practic acelasi discurs in problema referedumului si au fost atat de dure.
In viitorul energetic al Europei zona Marii Negre este mult prea importanta si strategica, pentru a fi lasata pe mana unor politruci incopetenti de la Bucuresti.
Asta nu inseamna bineinteles ca Romania se va scalda in bani, inseamna doar ca am putea sa devenim bogati si puternici, insa petrolul si gazele din Marea Neagra pot curge pe langa noi, daca clasa politica nu se dezmeticeste si nu va lupta serios pentru interesele noastre nationale.
NeroFlash & GeorgeGMT
GeorgeGMT