Romania Military

Editorial – Viitorul NATO: Inapoi la Lucrurile Fundamentale

descărcare

Exercitiul „Steadfast Jazz”, cel mai mare exercitiu NATO in ultimii sapte ani, s-a sfarsit pe 8 noiembrie 2013. Manevrele din Polonia si Tarile Baltice au implicat aproximativ 6.000 de militari din tari NATO si de asemenea din Suedia, Finlanda si Ucraina. Jumatate din personalul prezent a fost angajat in lupta simulata, iar restul au facut parte dintr-un exercitiu de comanda si control care a integrat forte terestre, aeriene, navale si forte speciale.  Letonia a fost gazda elementului de comanda si stat major, iar Estonia a fost victima fictivei puteri agresoare „Bothnia”.

Desi s-a insistat, cu mult tact, pe un agresor fictiv,  exercitiul  a fost planificat cu un agresor real in gand (fictiva Bothnia fiind identificata langa Finlanda J ), iar identitatea „victimei” nu a fost o coincidenta. Planificarea pentru „Steadfast Jazz” a inceput la scurt timp dupa exercitiile de mare anvergura desfasurate de Federatia Rusa in urma cu patru ani, in cadrul carora a fost trecuta in revista o invazie a Tarilor Baltice si a inclus si un atac nuclear simulat impotriva Poloniei. In septembrie 2013, unitati militare ruse si belaruse au desfasurat un alt mare exercitiu care a implicat, potrivit unor surse neoficiale, aproximativ 70.000 de militari, dar nu si arme nucleare, din ce au relatat obzervatorii de la fata locului.

Cheltuielile miliatare ale NATO sunt in cadere libera, iar bugetul de aparare al Federatiei Ruse a crescut cu 26% in 2013.  Tarile care au  granita comuna cu Federatia Rusa  exprima deja o anumita nervozitate si indica tonul beligerant al discursurilor care vin de la Kremlin, inclusiv amenintarea cu atacuri preventive asupra obiectivelor europene care fac parte din sistemul anti-balistic american, aflat in momentul de fata in faza de implementare.  In 2013 de Sfanta Vinere, bombardiere rusesti au inscenat un atac simulat asupra Suediei. La inceputul lui noiembrie 2013 bombardiere rusesti  au exersta un alt atac simulat asupra Poloniei si Lituaniei. Acest fel de temeri sunt cel putin oficial pe planul de fond. Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, a afirmat ca Steadfast Jazz „a fost un semnal pentru toata lumea care ar avea in intentie sa atace un membru NATO, dar eu nu nu ma astept ca Rusia sa aiba intentii de a ataca NATO…deci puteti sa spuneti ca este un semnal pentru cei care au un interes.

Afirmatiile Domnului Rasmussen duc catre marea intrebare pusa de NATO: Ce se va intimpla dupa ce operatiunile de lupta din Afghanistan vor inceta la sfarsitul acestui an?

Aceaste misiune cu o durata de 12 ani, cea mai mare din istoria de 64 de ani a Aliantei, a fost sangeroasa, adeseori frustranta si cateodata dea dreptul polemica. In ciuda acestor probleme, aceasta misiune a crescut semnificativ abilitatea Aliantei de a lucra si  lupta impreuna.  Philip Breedlove, un general cu patru stele al US Air Force si noul SACEUR (Supreme Allied Commander Europe), a afirmat ca Afgansitanul este „punctul culminant al integrarii aliantei.” Intre 2007 si 2011, Generalul Breedlove noteaza ca Comandamentul European al Statelor Unite ( US European Command – USEUCOM) a instruit 42.000 de militari NATO si ai tarilor partenere, in pregatire pentru operatiuni de desfasurare in teatrul de operatiuni din Afghanistan.

Incepand cu acest an, acest „adeziv” care a tinut Alianta legata in ultimii 12 ani o sa inceapa sa se dizolve. Fortele NATO ramase in Afghanistan (de la aproximativ 100.000 acum probabil coborand la 12.000, asumand ca un acord al statului legal a trupelor straine din Afghanistan poate fi negociat cu autoritatile de la Kabul) vor fi numai in pozitia de a instrui, sfatui si asista fortele de securitate nationala afgane, dar vor pastra si un rol care nu a fost inca definit in lupta impotriva terorismului.

Exercitiul din noembrie 2013 si altele de o anvergura mai mare care sunt in stagiul de planificare – Trident Junction in sudul Europei va fi de sase sau sapte ori mai mare decat Steadfast Jazz – au ca tinta prezervarea cooperarii din timpul erei afgane prin ceva numit „connected forces initiative” (intitiva fortelor conectate).  Acest lucru inseamna ca fortele tuturor membrilor Aliantei si anumiti parteneri au doctrina si tehnologia sa se integreze pe un „camp de lupta bazat pe retea” (networked battlefield) in special cu fortele americane, care au dezvoltat si promovat multe din standardele NATO. Beneficiarul principal al acestei initiative este nou-creata NATO Response Force (NRF).

Cu un comandament unit si 13.000 de militari bine pregatiti si sprijiniti din punct de vedere tehnologic, NRF este vazut ca un „cap de lancie” pentru viitoarele desfasurari ale Aliantei.  Cel putin pe hartie, capabilitatile NRF cuprind o panoplie larga care include atat aparare teritoriala cat si operatiuni de ajutor in caz de dezastre.  Telul NRF este sa opereze autonom sau sa „cumpere timp” pana cand intaririle pot fi puse la dispozitie.

Exercitiile cu munitie de razboi ale NRF de asemenea au ca scop „ascutirea tehnicilor de razboi cinetic impotriva unui inamic conventional, dar cu capabilitati superioare,” relateaza Generalul Breedlove. In momentul de fata acest fel de angajamente „conventionale” sunt o prioritate pentru ca in ultimul deceniu Alinata s-a concentrat pe operatiuni de contra insurgenta. In afara de asta, aceste exercitii anuale au ca scop secundar desfasurarea de unitati americane stationate in Statele Unite, in momentul cand „pivotul” catre Asia si taierile de buget ale Pentagonului semnaleaza ca prezenta americana pe continentul european este pe cale de a fi diminuata.  La ora actuala aproximativ 70.000 de militari americani sunt stationati in Europa in comparatie cu 1989 cand 230.000 de militari americani erau stationati pe continent.  Ingrijorator este faptul ca la Steadfast Jazz numai 300 de militari americani au participat (Franta prin comparatie a trimis 1.000 de soldati), dar probabil ca acest numar va fi sporit cand operatiunile din Afghanistan vor fi incheiate.

Incercarea de a  mentina coeziunea si adaptabilitatea NATO este laudabila, dar va ajuta Alianta sa functioneze corespunzator? Pentru a aduce anumite forte europene prost inzestrate la nivelul necesar sa fie integrate cu fortele americane din Afghanistan a fost o adevarata lupta, dar vietile oamenilor depindeau de acest lucru. Exercitiile nu pot aduce acelasi seniment de urgenta. Chiar daca Rusia incearca sa arate amenintatoare, in realitate atat intentiile sale aparente cat si capabilitatile sale militare (cu exceptia fortelor nucleare) nu sunt deocamdata un pericol galvanizant. Terorismul si atacurile cibernetice, doua pericole identificate in conceptia strategica a NATO post-Afghanistan la intalnirea de la Lisabona din 2010, cer un raspuns diferit. Pentru as mentine relevanta, NATO trebuie sa furnizeze securitate si in afara Europei.

Generalul Breedlove a notat valoarea bazelor americane din Europa, care permit Statelor Unite sa proiecteze forta in regiuni instabile in Africa si  Orientul Mijlociu.  Pentru Statele Unite „relatiile de lunga durata…sunt cheia absoluta a viitorului,” a afirmat Generalul Breedlove. Pentru acest fel de misiuni este putin probabil ca Articolul 5 al Tratatului Nord – Atlantic, clauza de aparare colectiva a Aliantei, va fi invocat, iar recordul aplicabilitatii articolului este destul de neuniform. America „a condus din culise” in Libia, dar Germania nici macar nu a fost prezenta. Domnul Rasmussen insista ca NATO trebuie sa aiba abilitatea de a intampina orice eventualitate, dar fara un sens clar de a defini care vor fi aceste „eventualitati”, Alianta se va zbate sa defineasca aceste eventualitati, in ciuda intentiilor bune si a exercitiilor de mare anvergura cu nume haioase.

 

Alex, Ex – capitan USMC

Surse:

Global Research, “NATO Prepares for War with Russia? Operation “Steadfast Jazz” and the Perpetual Cold War,” November 6, 2013

Carnegie Endowment Europe, “What NATO’s Steadfast Jazz Exercises Mean for Europe,” October 31, 2013

Atlantic Council, “Lessons Learned from Steadfast Jazz,” November 21, 2013

Polish Institute of National Affairs, “Steadfast Jazz 2013: NATO on Course to Strike a Better Balance,” June 11, 2013

 RTT News, “NATO Dispels Concerns Over Steadfast Jazz Military Exercise,” November 4, 2013

 

 

 

Exit mobile version