Partea a II-a: Incetarea de plati interna
Revenind din nou la economie, bugetul de stat este de facto in incapacitate de plata, nemaiputand sa faca fata tuturor cererilor de bani, insa acest lucru este cu grija ascuns si iata cum:
Luam un exemplu fictiv, sa zicem ca o institutie de stat are un buget anual aprobat de 100 de milioane de lei. Institutia primeste pe hartie acesti bani dar are interdictie neoficala sa-i cheltuiasca, iar la sfarsitul anului, 50 de milioane de lei se intorc, pe hartie, catre bugetul de stat, ca fonduri nefoloiste, sau si mai usor, nu primeste decat o parte din buget si toata lumea face ciocu’ mic…
Bineinteles ca salariile se platesc, aceste “economii” se fac doar pe baza investiilor – sistate in totalitate – si a achizitiilor de materiale si consumabile. In acest mod procedeaza toata lumea, blocajul financiar intre stat si privat fiind gigantic.
Asadar toata lumea tace, nimeni nu comenteaza ca nu si-a primit bugetul (toti directorii sunt numiti politic), iar rezultatele le simtitm cu toti: politia nu mai are bani de benzina, de cauciucuri, de reparatii la masini, nici pomeneala de achizitia de autoturisme noi, de armata nu mai vorbim, cica i s-ar fi marit bugetul cu 400 de milioane de lei, dar in realitate acei bani nu s-au dat si nici nu se vor da, ca n-au de unde.
Toate companiile si regiile autonome sunt astazi la limita supravieturiri, la METROREX de exemplu nu s-au mai cumparat electrozi pentru sudura, nu mai exista materile pentru protectie, manusi, salopete, bocanic, casti, piese de schimb, magaziile fiind literalmente goale. Cam toate institutiile statului, companiile nationale si regiile autonome sunt in pragul colapsului si ma mir ca inca nu au fost accidente majore nici la metrou nici la CFR, dar timpul nu este trecut.
Practic din 1990 incoace absolut niciodata nu a fost atat de multa saracie in tot ce inseamna institutie cu capital de stat, iar acest lucru, care se accentueaza de aproximativ 3 ani (odata cu venirea la guvernare a PDL cu Boc in frunte), va duce pana la urma la blocarea sau reducerea drastica a activitatii, pentru ca efectiv nu mai au nici ce fura, nu mai au ce vinde, fiecare asteapta acum…Ce asteapta este imposibil de spus, toata lumea asteapta alegerile prezidentiale, dar odata terminate vom vedea noi cresteri de taxe, noi impozite, intr-o incercare dispeara de supravietuire.
In termeni economici intreaga economie romaneasca este acut decapitalizata, necesarul de finantare pentru ajungerea la o stare de normalitate fiind probabail de 2 ori mai mare decat bugetul anual.
Care ar fi solutiile?! Sincer teoretic le stiu, dar practic habarnuam…
Practic Romania se afla astazi in incetare mascata de plati pe intern, in moneda nationala. Deocamdata nu avem probleme cu plata datoriei externe, zona pe care BNR-ul are o rezerva de peste 30 de miliarde de euro, dar la intern bugetul de stat se afla practic in incetare de plati, atat timp cat blocajul financiar ajunge la multe zeci de miliarde de lei, suma exact este secret de stat, si firmele private sunt ruinate de neplata servicilor/bunurilor livrate catre institutii de stat sau companii de stat.
O singura regie din Bucuresti are restante la plata de +300 de milioane de lei, datorii accumulate care depasesc scadenta cu peste un an, iar sansa ca banii astia sa fie vreodata platiti sunt practic zero.
Faptul ca bugetul statului nu reuseste sa stranga banii necesari, sau cheltuielile sunt nerealist de mari fata de veniturile reale, are ca rezultat scaderea accelerata a economiei si acumularea de pierderi gigantice. Basca ca si atunci cand sunt bani, sunt aruncati prosteste pe lucruri neimportante, astfel ca banii se pierd fara sa produca plusvaloare pe mai departe.
Firmele private nu platesc la randul lor impozitele si taxele, nu platesc salarii, au loc reduceri masive de personal si nici macar in gluma nu se mai poate vorbi de investitii, dezvoltare, crearea de noi locuri de munca, sau macar de stabilitatea celor existente.
Deocamdata traim din “grasime”, din aerul pe care am apucat sa-l tragem in piept inainte de a intra la fund, insa viitorul foarte apropiat ne arata ca Ministerul de Finante va avea probabil destul de repede mari greutati in asigurarea pensiilor si slariilor pentru bugetari, singurele lucruri la care conducerea politica a tarii se mai gandeste astazi, pentru ca in rest asteptam cu totii sfarsitul financiar.
Bineinteles ca trebuie sa ne asteptam la mai rau, pentru ca slahta de tomberonezii care ne-a adus aici si care ne conduce astazi nu va muri usor ci se va zabte, asta daca va muri vreodata. Ne putem astepta la noi cresteri de taxe si impozite, noi juguri aruncate pe umerii economie reale, dar pana la urma ceva se va rupe iremediabil si atunci cand statul nu va mai avea bani de pensii si salarii, abia atunci am putea avea sansa unei renasteri econmice, daca si numai daca romanii vor intelege sa iasa in strada cu sutele de mii si sa nu se mai lase manipulati in tabere “Pro ala si anti-alalatu”, ci vor cere lucruri concrete, palpabile, nu baliverne pentru prosti!
Voi crede ca mai avem o sansa abia cand voi vedea in fata Palatului Victoria ai a Palatului Cotroceni, sute de mii de manifestanti pasnici care sa ceara locuri de munca, moarte coruptiei si incompetentei, jos cu camarila de partid, cand voi vedea oamenii din Constanta luandu-l cu Huo! pe dezaxatul de Mazare, cand romanii ii vor lua cu pietre pe absolut toti politicienii, cand oamenii din orase si sate ii vor lua pe sus pe primari, pe consilieri, pe seful CJ, etc, etc… Abia atunci voi crede ca mai avem o sansa, deocamdata insa societatea romaneasca este impartita intre pro-Ponta si pro-Basescu, ambii meritand lejer spanzuratoarea, impreuna cu partidele lor.
Asadar asteptam linistiti sfarsitul sau ne ridicam in picioare si ne recuperam, macar partial Tara si viitorul?!
Cel mai probabil nu ne vom ridica, ne vom uitain continuare linistiti la televizor, vom plati darile si-i vom injura pe cel care ne este indicat de politrucul cu care noi simpatizam, pentru ca pana la urma este mult mai bine sa fi drogat si sa crezi baliverne, decat sa fi stapan pe tine insuti dar sa trebuiasca sa iei constient viata in piept.
GeorgeGMT