Comunicat de presă MBDA
MBDA a primit un contract din partea Egiptului pentru livrarea sistemului de apărare VL MICA NG (New Generation) care va echipa corvetele Forțelor Navale.
Lansat oficial în octombrie 2020, sistemul VL MICA NG se bazează pe integrarea rachetei MICA NG în sistemul actual VL MICA.
Sistemul VL MICA NG oferă capabilități îmbunătățite pentru a gestiona ținte atipice (UAV-uri, aeronave de mici dimensiuni), precum și posibile amenințări viitoare cu semnături în infraroșu și radiofrecvențe din ce în ce mai greu de detectat. În plus, VL MICA NG va putea intercepta ținte convenționale (aeronave, elicoptere, rachete de croazieră și rachete anti-navă) la distanțe mai mari.
Eric Béranger, CEO MBDA, a declarat:
„Acest acord demonstrează încrederea pe care Egiptul o are în familia VL MICA, folosită deja de 15 armate din întreaga lume pentru protecția forțelor lor navale și terestre”.
Cele patru corvete din clasa Gowind, achiziționate recent de Marina egipteană de la Naval Group, sunt echipate deja cu sisteme din familia VL MICA.
Comentariile Romania Military
Egiptenii vor dota și cele trei nave de clasă Meko A200 pe care le-au comandat Germaniei în aprilie 2019 cu VL Mica, concluzia logică fiind că sunt mulțumiți de rachetă.
Pentru noi, anunțul prezintă o importanță deosebită, având în vedere că asocierea Naval Group și S.N. Constanța a câștigat licitația pentru construcția a patru corvete Gowind 2500 într-o configurație similară celei egiptene. Asta dacă nu vom avea parte de surprize în instanță.
În cazul nostru, spre deosebire de versiunea egipteană, propulsia este diesel-electrică iar navele trebuie să fie capabile să opereze un elicopter mediu și un vehicul aerian fără pilot.
O parte a armamentului propus pentru dotarea corvetelor noastre provine de la MBDA, fiind vorba de racheta navă-navă Exocet MM40 Block 3 și de racheta antiaeriană VL Mica. Ne putem aștepta ca cele patru corvete să fie echipate fiecare cu câte 16 silozuri individuale fiecare, specifice VL Mica, amplasarea unui VLS Sylver fiind exclusă pe motive de costuri.
Avantajul Mica NG este că a fost construită astfel încât să fie utilizată atât pe Rafale cât și de către clienții versiunii cu lansare verticală fără modificări de hardware, fiind suficientă doar actualizarea sistemului software.
Racheta de generație nouă are aceleași dimensiuni generale ca cea clasică dar performanțe mai bune. Astfel, VL Mica NG dispune de:
- un nou motor rachetă pentru îmbunătățirea manevrabilității în zona superioară a razei sale maxime, care acum este de aproximativ 40 km față de cei 20 – 25 km inițiali. Totodată, raza minimă de intercepție a unei amenințări este definită ca fiind very short minimum interception range, probabil binișor sub 1 km, ceea ce exclude necesitatea combinării ei cu Rolling Airframe Missile. Un CIWS artileristic ar trebui să completeze totuși VL Mica NG în zona apărării apropiate a navei;
- senzori noi, atât cel infraroșu (acum imagistic infraroșu – IIR) cât și cel radar (acum AESA) fiind modernizați. MBDA susține că racheta va fi capabilă să intercepteze rachete anti-navă supersonice;
- electronica ocupă acum mai puțin spațiu ceea ce a permis mărirea cantității de combustibil (solid);
- un sistem de senzori care monitorizează starea tehnică a rachetei pe parcursul duratei de viață de 30 de ani ușurând astfel întreținerea sa.
Mai jos, un interviu cu un reprezentant MBDA, merită urmărit pentru a vă face o idee asupra capacităților tehnico-tactice ale versiunii NG:
Conform MBDA, VL Mica NG va fi disponibilă în producție de serie începând cu 2026. Chiar dacă nu va fi gata pentru echiparea primei corvete (presupunând că anul acesta se va semna un contract pentru începerea producției și că nu vom avea întârzieri pe parcursul executării lui), trecerea ulterioară la versiunea NG va fi foarte ușoară.
Concluzii
Racheta VL Mica NG pare să acopere o gamă largă de amenințări aeriene (vehicule aeriene fără pilot, rachete anti-navă capabile să manevreze și cu traiectorii razante deasupra valurilor, chiar și supersonice, avioane, elicoptere etc) și, mai ales, prezintă un excelent compromis între raza minimă de angajare versus raza maximă de angajare a inamicului. Comparativ, Aster 15 are (conform wikipedia) o rază minimă de angajare de 1,7 km și o rază maximă de peste 30 km. Cu sub 1 km rază minimă de angajare, VL Mica NG poate fi completată doar de un sistem artileristic de tip CIWS (apărare apropiată a navei) așa cum este Phalanx sau Millenium. Așa cum spuneam și mai sus, completarea VL Mica cu un sistem RAM este inutilă, un sistem artileristic CIWS fiind suficient pentru a asigura un ultim palier de apărare a navei.
Raza maximă crescută la circa 40 km precum și menținerea unei bune manevrabilități în faza terminală precum și senzorii îmbunătățiți cresc, cel puțin teoretic, șansele interceptării unei game largi de amenințări aeriene. Datele despre plafonul maxim nu sunt încă publice, dar ne putem aștepta ca și acesta să crească, peste cei 9000 m ai versiunii clasice.
Dacă 16 rachete în combinație cu un CIWS artileristic sunt, în opinia mea, suficiente în cazul corvetelor, pentru fregatele T22R ar fi nevoie de un număr dublu de rachete. Cu o combinație de 32 de rachete VL Mica (clasic și NG, IIR și radar AESA) consider că apărarea antiaeriană ar fi una credibilă, capabilă să facă față tuturor amenințărilor aeriene din Marea Neagră. Din păcate, propunerea MBDA prezentată pe site mai demult (poate fi recitită aici) prevedea echiparea Type 22R cu câte 24 de rachete VL Mica, probabil pe considerente de buget insuficient.
Nicolae