Armata a dat un ultimatum. Președintele Mohamed Morsi si gruparile ce formeaza opozitia au 48 de ore la dispozitie sa calmeze protestele, altfel va avea loc o interventie. Analistii considera ca in aceste momente armata exercita o presiune foarte mare pe primul lider al tarii ales in mod democratic. Practic Armata Egipteana repeta apelul ca cererile oamenilor sa fie respectate si ofera 48 de ore ca o ultima sansa.
,,Securitatea nationala a statului este in pericol grav” au declarat oficialii militari, adaugand ca in cazul in care nu exista nici o solutie, armata ,,va fi obligata de responsabilitatile sale patriotice si istorice… sa asigure o foaie de parcurs pentru viitor si pasii pentru monitorizarea implementarii ei, cu participarea tuturor partidelor si miscarilor politice.”
Milioane de egipteni (se estimeaza la 14 milioane) au participat la protestul in masa de ieri, cerand demisia lui Morsi, iar in opinia Armatei: ,,manifestarea a fost pasnica si civilizata” si ,, este necesar ca oamenii sa primesca un raspuns la apelul lor.”
Analistul politic Marwan Bishara (Al Jazeera), considera ca o astfel de declaratie a surbinat autoritatea lui Morsi: ,,Daca armata da un ultimatum presedintelui de 48 de ore, atunci armata spune cine este seful”.
Presedintele Mohamed Morsi a fost fotografiat la palatul prezidential din Cairo in timp ce se intalnea cu prim-ministrul Hisham Qandil si ministrul Apararii, Abdel Fattah al-Sisi.
La cateva ore dupa declaratia Armatei, elicopterele au survolat Piața Tahrir din Cairo, leagănul revoluției din 2011, iar spre finalul zborului au arborat steguri in uralele multimii ce a strigat: „The army and the people are one hand”.
Tamarod, principalul grup de opozitie si organizatorul protestelor, sustine ca armata prin declaratia facuta este de partea poporului. Acesta grupare a cerut sustinatorilor sai sa ramana pe strazi si in piete pana cand domnia lui Morsi se va incheia.
Intre timp sustinatorii presedintelui au facut apel ca ,,un milion de oameni” sa se stranga pentru o anti-manifestare in Piata Universitatii din Cairo. Declaratia a venit la 5 ore dupa ce un grup de ministrii au demisionat din regimul Morsi, acestia sunt: ministrul Turismului, Hisham Zaazou, ministrul comunicațiilor și IT Atef Helmi, ministrul pentru afaceri juridice și parlamentare Hatem Bagato, ministrul apelor Abdel Qawy Khalifa si ministrul mediului Khaled Abdel-Aal.
Demisiile au venit duminica, in a doua zi de proteste masive anti-Morsi, zi ce marcheaza 1 an de cand acesta este in biroul prezidential.
In capitala oamenii au atacat cladirile propietate ale Fratiei Musulmane, organizatie din care Morsi facea parte.
O parte din oameni au fost vazuti purtand casti si vesta-antiglont in timp ce jefuiau cladirile de documente, mobilier si televizoare. Mohamed El Beltagy, membru al Fratiei, a declarat pentru Al-jazeera ca a respins o cerere prin care se solicita deschidere focului impotriva manifestantilor ce au reusit sa patrunda in interiorul cladirilor.
Un grup mai putin numeros a iesit duminica in strada in semn de solidaritate pentru Morsi. In urma ciocnirilor dintre manifestantii pro si anti Morsi 16 persoane si-au pierdut viata.
Gruparea Tamarod a dat presedintelui Morsi un termen limita pana Marti (azi) pentru a demisiona, altfel va porni o campanie de nesupunere civila. Conform Ministerului de Interne numarul protestatarilor de duminica este cuprins intre 14 si 17 milioane, Egiptul are o populatie de 84,5 milioane de cetateni.
Sursa: Al-jazeera
NeroFlash