Asa cum poate stiati deja, sistemul de sateliti pentru avertizare timpurie rusesc este practic iesit din uz, iar Moscova se tot canoneste sa-l inlocuiasca de ceva ani. Insa a avut probleme, ba financiare, ba tehnice, atunci cand racheta lansatoare nu a reusit sa atinga orbita propusa.
Joi insa, primul satelit – dintr-un nou sistem de avertizare timpurie – a fost lansat cu succes. Astfel EKS-1(Tundra) a fost plasat pe orbita cu ajutorul unei rachete Soyuz 2-1B (Fregat-M, ultima treapta), lansarea fiind efectuata de pe cosmodromul rusesc Plesetsk.
Asa cum spuneam EKS-1 (product 14F142) este primul dintr-o noua constelatie de sateliti destinati avertizarii timpurii, in caz de atac cu rachete intercontinentale asupra teritoriului Federartiei Ruse si are ca scop inlocuirea satelitilor sovietici de tip Molniya care faceau parte din vechiul sistem de avertizare OKO.
Sateliti functioneza pe baza detectiei in infrarosu a gazelor de evacuare de la motoarele rachetelor lansate. Sistemul actual de avertizare – OKO – este unul cu adevarat “antic” – daca ne gandim la avansul tehnologiei senzorilor si a puterii de calcul – fiind lansat pe orbita intre anii 1972-1978 si devenit operational abia la inceputul anilor “80.
Datorita “gaurilor “ in sistemul de avertizare spatial, Rusia nu s-a mai putut baza de foarte mult timp pe sateliti si atunci a fost obligata sa marseze pe o noua generatie de radare cu raza lunga (4000km) Voronej. Dar desi radarele pot oferi o imagine buna, un sistem spatial este la randul lui destul de indispensabil, pentru ca reteaua de radare poate fi bruiata si are – sa spunem asa – destule unghiuri moarte, care unghiuri se traduc – in caz de atac real si masiv, prin pierderea de timp pretios intr-un contraatac.
La fel ca si predecesorii sai, EKS-1 este plasat pe o orbita eliptica inalta, care are o inclinatie fata de ecuatorul terestru de 63,4 grade si o perioada de revolutie de aproximativ 12 ore. Aceste carateristici permit satelitilor sa fie o perioada foarte lunga deasupra emisferei nordice, locul de unde rusii se asteapta la un atac cu ICBM. In acest moment sistemul rus de avertizare timpurie orbital, bazat inca pe satelitii Molniya, are in compunere doar trei unitati operationale, pe cand americanii au in sistemul lor 16 sateliti si intentia sa creasca numarul acestora la 24.
Orbita eliptica inalta
Prin „orbita eliptica inalta” intelegem o orbita care in punctul de minima distanta fata de Terra (periheliu) se situetza la o altitudine de sub 1000km, iar la punctul de maxim al orbitei (afeliu) altitundinea este de peste 35000 km si astfel satelitul sta in cea mai mare parte a timpului deasupra unei anumite zone desemnate, in cazul nostru America de Nord.
GeorgeGMT