Se pare ca suntem primii utilizatori din NATO ai Bright-Nite… iar setul ne-a costat aproape 17 mil. dolari SUA in ianuarie 2017.
BrigthNite este proiectat să funcționeze în condiții de vizibilitate degradată. Dispozitivul constă din sistemul de observare în infraroșu frontal semisferic (FLIR) și senzorii CMOS (circuite integrate digitale, alcătuite din tranzistoare MOS cu conductivitate opusă). Imaginea, pe care pilotul o vede pe indicatorul său de cască, alcatuieste o vedere sintetică a terenului și zborului, împreună cu amenințări, obstacole de teren, date tactice și simbolologie. Principalul avantaj al BrigthNite este înlocuirea amplificatoarelor de imagine de veche generatie, grele și inconfortabile (NVG).
Uite si IAR-330 cu BrightNite – el este!
Extras din raportul anual pe 2018 al IAR Brasov S.A.:
” În noiembrie 2018 a fost finalizat procesul de calificare a elicopterului IAR 330 Puma Cercetare – Salvare și au fost livrate primele două elicoptere din cadrul acestui contract, urmând că, în anul 2019, să fie livrate și celelalte 5 elicoptere. De asemenea în anul 2018, s-au încheiat Acorduri Cadru cu Ministerul Apărării Naționale, pentru perioada 2018-2021, care au ca obiectiv efectuarea reparației capitale la un număr de 8 elicoptere IAR 330 Puma SOCAT, precum şi alte contracte ce vizează întreţinerea şi furnizarea de piese de schimb şi ansamble mecanice necesare mentenanţei elicopterelor IAR 330 Puma şi IAR 316B Alouette.”
Fara legatura cu elicopterele dar apartinand aceleiasi epoci ca si SOCAT, programul MIG-21 Lancer pare sa fi costat in total 358 mil.$…
NOTA:
Optiunile pe masa in 2016, cand s-a decis programul de modernizare pentru noul standard Puma:
„Decidenţii români trebuie să aleagă din două, una: fie cheltuie 68 de milioane euro pentru adecvarea a 12 elicoptere PUMA din dotarea MapN la nivelul cerinţelor ONU, fie dă un sfert de miliard de euro, pentru achiziţionarea a 10 elicoptere SUPER PUMA (150 milioane – preţ, plus încă cel puţin 100 de milioane euro, pentru dotările specifice ONU). Evident, decizia ar trebui să fie dictată exclusiv de considerente economice, deoarece vaga referire la Schengen-ul aerian a preşedintelui Franţei nu înseamnă mai nimic”, scrie pentru Bursa Radu Sârbu, Ofiţer al Legiunii de Onoare in grad de Comandor.
Surse: