In 2022, sub auspiciile programului Air2030 BODLUV, Elvetia a cumparat cinci baterii Patriot si 70 de rachete Raytheon MIM-104 E GEM T (PAC 2), impreuna cu radare, sisteme de lansare, centre de comanda etc. Suma platita de elvetieni este de 1,225 miliarde de dolari.
In 2023 lucrurile au mers mai departe si Tara Cantoanelor a cumparat si interceptoare PAC-3 MSE de la Lockheed Martin, 72 de bucati pentru aproximativ 331 milioane de dolari (in jur de 4,6 milioane de dolari per bucata).
Si cu aceasta ultima achizitie, elvetienii s-au dotat pentru apararea anti-aeriana cu raza lunga (rachete GEM T) si impotriva rachetelor balistice tactice (rachetele PAC 3 MSE) dar au nevoie si de sisteme anti-aeriene cu raza medie, astfel incat la inceputul lunii mai au fost transmise trei cereri de oferta catre trei companii europene.
Cele trei companii selectionate sunt: Diehl Defence cu IRIS T, Kongsberg si Raytheon cu NASAMS si MBDA, dar in acest ultim caz nu stim daca elvetienii se uita dupa VL MICA (mai putin probabil) sau dupa CAMM ER (cel mai probabil).
Cerintele sunt relativ simple: sistemul trebuie sa fie operational, implicarea industriei locale. Ofertele trebuie depuse pana la jumatatea lunii iulie, iar castigatoarea ar putea fi anuntata in al treilea trimestru al acestui an.
Sansa cea mai mare ar putea sa fie de partea germanilor de la Diehl Defence, pentru ca Berna si-a anuntat intentia de a se alatura initiativei germane – European Sky Shield.
Nu se cunosc deocamdata detalii cu privire la numarul de baterii solicitate si nici la suma avuta la dispozitie, cert este ca dupa Patriot elvetienii fac urmatorul pas logic: sisteme anti-aeriene si anti-racheta complementare, cu raza medie, un lucru pe care si Romania ar fi trebuit sa-l faca mai demult.
In privinta European Sky Shield, sistemele avute in vedere sunt: raza medie – IRIS T, raza lunga – Patriot, anti-balistic – Arrow 3, sau cel putin cam acestea sunt preferintele germanilor. In practica insa avem deja un talbes-balmes pe zona sistemelor cu raza medie destul de vizibil, sistemul IRIS T nefiind deocamdata comandat de nicio tara europena cu exceptia Suediei si Germaniei.
Polonezii merg pe CAMM (ei nu au semnat deocamdata European Sky Shield), cehii si slovacii au semnat pentru sisteme israeliene, britanicii au CAMM, norvegienii folosesc NASAMS, Romania inca nu s-a hotarat, Bulgaria inca mai asteapta, ungurii folosesc NASAMS, Finlanda detine Iron Dome. In privinta Patriot lucrurile sunt si mai dificile, doar Germania, Suedia, Polonia, Romania si Olanda detin sisteme Patriot (Grecia inca nu a anuntat oficial aderarea), in timp ce Arrow 3 va fi doar in curtea germanilor.
Astfel incat incercarea Germaniei de a crea un sistem anti-aerian si anti-balistic european unificat si omogen are sanse minime de reusita, cu atat mai mult cu cat Franta si Italia au fost dezamagite ca Berlinul favorizeaza Patriot in defavoarea SAMP/T – Mamba.
GeorgeGMT