Enervarea zilei – elita justiției române în acțiune

Astăzi aflai că parchetul militar a deschis o anchetă pentru atacul rus din Ucraina.[5][6] A trebuit să caut mai multe surse pentru a fi sigur că nu este opera unui trol de la TNR; e drept, nu am găsit comunicatul oficial, de la sursă. Comunicatul ar zice că:

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal. Competenţa privind efectuarea cercetărilor aparţine Secţiei Parchetelor Militare. În fapt s-au reţinut următoarele: la data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei – stat independent şi suveran. Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina. Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane. În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României.

Cum nu a apărut nici o dezmințire și nici o retractare, voi considera știrea reală și voi pune situația în contextul în care o privesc eu. Evident, ca neprofesionist în domeniul juridic și având ca fundament din acest domeniu doar cursuri de drept civil, comercial și internațional.

În 2016 aflam că dosarul Revoluției urma să fie redeschis.[1] Pe 8 aprilie 2019 procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Pe 9 octombrie 2020 ÎCCJ a cerut refacerea rechizitoriului.[2] Am auzit opinii care spun că Trăgători și mistificatori scrisă de Andrei Ursu și Roland O. Thomasson e mai serioasă decât miile de volume ale Dosarului Revoluției.

Pe 8 mai 2019 ÎCCJ retrimite Dosarul Mineriadei din 1990 la procurorii militari.[3] Apoi decizia definitivă din decembrie 2020 a fost ca ancheta să fie refăcută.

De 10 august nu spun nimic (încă), e mai complex și cu mai multe mize.

Citesc din nou comunicatul și râd necontrolat pentru că este singurul mod în care pot reacționa. Cer iertare pentru reacția mea morților lui Decembrie 1989. În fața unei situații unele persoane pot avea o reacție nepotrivită – râsul; este cunoscut ca râs paradoxal iar una din cauzele lui este schizofrenia. Sănătos psihic fiind, râsul este doar modul de a face față unei situații extrem de stresante. Alternativa ar fi să îmi crească șansele de infarct sau AVC.

Evident, pot doar specula cum un decident:

  • în urma analizei succeselor dosarelor de anvergură anterior instrumentate;
  • în urma unui proces de autoevaluare instituțională;
  • având certitudinea finalizării actului de justiție;
  • în urma unui proces de analiză a faptelor;
  • în umra unui proces în care a consultat legile României și competențele;
  • în urma evaluării existenței experienței și resurselor necesare;

a concluzionat că este necesară și oportună decizia de a se sesiza din oficiu s.p.m.

Știind succesul procurorilor militari în celelalte două dosare legate de evenimente complexe de importanță mare pentru societatea românească (vezi mai sus), dosare de mare importanță și vizibilitate, pot doar să salut decizia. Cum performanțele trecute sunt în cazul acesta un predictor pentru viitor, mai am o serie de sugestii care ar putea rezolva definitiv problemele de la s.p.m.:

  • avansarea pentru merite deosebite a tuturor procurorilor militari la gradul de mareșal urmată de
  • trecerea în rezervă cu pensie specială și sporuri pentru stres și merite deosebite a tuturor acestor procurori militari
  • desființarea s.p.m. și declararea dosarelor intrumentate de s.p.m. (al Revoluției, al Mineriadei) ca succese instituționale
  • introducerea la facultățile de drept a unui curs unde să fie predate lecțiile învățate din aceste dosare și instrumentarea lor pe parcursul a 30 de ani

În același timp, probabil:

  • în Ucraina, Vladimir Zelenski l-a sunat pe Președintele Iohannis să îi ceară ca s.p.m. să oprească ancheta – ‘îi acuzăm singuri’ i-ar fi spus Președintelui Iohannis;
  • în Rusia, Serghei Șoigu salută decizia s.p.m. – ‘avem încredere în justiția din România’ ar fi spus în timpul unei descuții.

#JustitieSiDreptate #ElitaProcuraturii #ProcuroriiRasului #ProcuroriiPlansului

Iulian

PS: Evident, nu cred că e întâmplător și că s.p.m. urmărește ceea ce declară. Decizii de genul acesta se iau: pentru a spăla imaginea instituției, pentru a crește credibilitatea, pentru o scăldătură în marea de simpatie pro-Ucrainiană cu transfer de emoție pozitivă, pentru grade/sporuri/titluri. Mă mir de ce a durat atât; probabil procesele de analiză despre care scriam mai sus.

 

Surse:
1. Dosarul Revoluției va fi redeschis (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dosarul-revolutiei-va-fi-redeschis-528412)
2. Dosarul Revoluției / Curtea Supremă cere Parchetului Militar să refacă o parte din rechizitoriu și a eliminat mai multe probe și declarații (https://cursdeguvernare.ro/dosarul-revolutiei-curtea-suprema-cere-parchetului-militar-sa-refaca-o-parte-din-rechizitoriu-si-a-eliminat-mai-multe-probe-si-declaratii.html)
3. Înalta Curte retrimite Dosarul Mineriadei din 1990 la procurorii militari: Ancheta trebuie refăcută (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/inalta-curte-ancheta-in-dosarul-mineriadei-din-1990-trebuie-refacuta-1127107)
4. Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu poate fi judecat. A fost retrimis procurorilor militari pentru refacerea anchetei (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dosarul-mineriadei-din-13-15-iunie-1990-nu-poate-fi-judecat-a-fost-retrimis-procurorilor-militari-pentru-refacerea-anchetei-1415840)
5. România anchetează invadarea Ucrainei de către Rusia. Parchetul Militar a deschis o anchetă cu privire la atacul rus pe scară largă (https://m.defenseromania.ro/romania-ancheteaza-invadarea-ucrainei-de-catre-rusia-parchetul-militar-a-deschis-o-ancheta-cu-privire-atacul-rus-la-scara-larga_617198.html)
6. Parchetul Militar din România deschide o anchetă în legătură cu invazia rusă din Ucraina (https://ziare.com/parchet-militar/parchet-militar-romania-ancheta-invazie-rusa-ucraina-1750676)

Un comentariu:

  1. Bro, e 1…2 noaptea…te sucari chestia asta, nu gluma!

    38

Comentariile nu sunt permise.