Romania Military

Epopeea avionului multirol romanesc

Inceputa cu multi ani in urma, epopeea, trista pana acum, a dotarii Romaniei cu avioane multirol noi, se apropie astazi, mai mult de o tragedie greaca clasica, decat de un happy end american.

La sfarsitul aniilor “90 Romania moderniza, cu israelienii de la Elbit, 110 avioane MIG-21, la standardul de MIG-21 Lancer. O afacere care a costat statul roman 500 de milioane de euro, o afacere buna din punctul meu de vedere, si asta daca tinem cont si de recentul exercitiu din Bulgaria, acolo unde, avionica de pe Lancer s-a dovedit superioara MIG-29 bulgar si F-16-lui de la Aviano. Aici ar mai trebui adaugat ca RoAF a fost printre primii beneficiar ai sistemului de senzori pe casca (DASH). Pe atunci nici US Air Forces nu avea acest sistem operativ.

MIG-21 Lancer C, foto:  romanian-spotters.forumer

Asadar ureletele apocaliptice a tot felul de pitpalaci “specialist” in aviatie militara imi provoaca astazi doar greata. Tot in acea perioada IAR 330 Puma a intrat si el loa modernizare(24 de bucati) la stadardul de IAR 330 Puma Socat. Desi cam greoi si initial fiind gandit ca un traspotror usor, avionica, mai ales sistemul de senzori pe casca, mai tarziu dotarea cu racheta AT Spike, face ca si acum elicopterele ramase operartive, undeva la 16-18 aparate, sa fie decente, mai ales din punctul de vedere al dotarii restului Armatei.

IAR 330 Puma Socat, foto: RoMilitary

Ideea din spatele mopdernizarii flotei de MIG-21 avea logica, iar argumentele veneau din numarul mare de aparate disponibile, resursa suficienta de zbor, pregatirea usoara pentru piloti si tehnicieni, piese de schimb berechet. Se astepta ca avioanele astfel modernizate sa ramana operationale maximum 15 ani, timp  suficient pentru ca Romania sa poata, politic si economic, sa achizitioneze avioane noi din Vest.

Mai trebuie mentionat si faptul ca avioanele vizate au fost inca de la inceput americane, insa nu neaaparat F-16. F-18 avea si are in continuare o foarte buna imagine printre pilotii romani, mai ales printre cei care erau activi in anii “90 si

asta datorita intrarii in dotare a escadrilei de MIG-29. Practic baietii nostri doreau pe atunci un bimotor puternic suficient de agil pentru a infrunta Su-27 rusesc.

Ce s-a intamplat de atunci incoace stiti cu toti! Daca la inceput se vorbea de un MINIM  48 de aparate multirol, supersonice, dublat de inca 36-48 de avioane de antrenament-atac la sol, IAR 99 Soim, sau o varianta mai avansata de IAR 99 si toate acestea ar fi avut alaturi 96 de elicoptere de atac Super Cobra AH-1 Dracula, astazi s-a ajuns sa se discute la nivel de o bucata pe an, avion multirol, Bell Helicopters s-a dus mancand pamantul, iar IAR-ul 99 are si el zilele numerate, nevenind nimic din spate.

Odata cu lansarea oficiala a cererii de oferta RoAF a cerut 48 de avioane multirole, si era clar pentru oricine ca in lupta nu erau decat aparate monomotor: F-16 block 50/52, pe model polonez si Saab cu Gripen C/D.

Pana la urma, desi pe crestere economica, falsa dar totusi crestre, guvernul Tariceanu a lasat-o moarta cu avioanele, chiar Tariceanu declarand ca decat tancuri mai bine pensii la popor! Geniu economic acest pitpalac!

Apoi a inceput zona crepusculara, totul mergand pe zvonuri, pareri persionale si un comunicat al CSAT, precum ca F-16 sh, 24 de bucati este tot ce ne permitem acum, urmand ca intr-un viitor incert, dar luminos, sa mai cumparam inca 24 de F-16 noi-noute, iar intr-un viitor de gen Star Trek sa ajungem chiar sa detinem 24 de F-35!!!

F-16 Block 50/52 polonez, foto: www.airplane-pictures.net

Aaaa si am uitat sa va spun, daca initial din cei 4,5 miliarde de euro pusii la bataie de Romania pentru avioane, nu erau de facto toti pentru avioane, ci doar 3.5 miliarde! Un milliard era pentru un sistem AA cu raza lunga. De asta a uitat toata lumea, eu inca nu.

Asadar F-16 block 25 modernizat la 1.3 miliarde, contraoferta Saab, 24 de avioane noi la aceeiasi bani, nu se stie insa daca ofereu si pregatire piloti, armament si mententanta, ca americanii, totusi erau noi.

Lucrurile se schimba dupa vizita lui El Prezidente in SUA, cand discutia despre avioane sh moare subit si se redeschide vorbirea despre avioane noi. De aceasta data insa exclusiv despre F-16.

Bla, bla-ul politicieniilor ca nu avem bani de avioane, este doar bla, bla! Avem bani de tot ce ne da prin cap, doar ratati si prostanacii nu pot face ce vor. Incompetenta, prostie, minte ingusta, sau mai rau, cert este ca astazi RoAF este o simpla umbra a ceea ce ar trebui sa fie. Cu o flota aproape moarta de batranete, cu piloti care zboara foarte rar, cu un exod serios al tineriilor piloti de vanatoare si fara un orizont de timp clar definit, Fortele Aeriene Romane nu mai au astazi capacitatea dorita de a-si apara Tara. 

Iar ceasul continua sa ticaie in defavoarea noastra. Fiecare  luna, fiecare zi de incertitudine, roade capacitate Romaniei de a-si apara spatiul aerian, afecteaza structura interna a aviatie militare, ameninta insasi existaenta aviatie de vanatoare.

Atata timp cat pilotii tineri pleaca spre transportoare, iar cei cu experienta ies din sistem, cine va mai pilota avioanele noastre de vanatoare, daca printr-o minune vom mai avea avioane , intr-un numar cara sa ne perita sa ne numim Tara serioasa?!

Chiar daca intr-un sfarsit cineva va deveni brusc destept si isi va da seama ca ne trebuie 48 de aparate noi, chiar daca va intelege ca de fapt investim in propria economie acesti bani, totul s-ar putea sa fie in van. Romania nu are ce face cu doar 48 de avioane, oricat de multirol ar fi ele, oricat de smechere si asta pentru ca sunt prea putine. Daca vrem sa devenim serioasi ar trebui sa ne intoarecem la planurile de inzestrare ale Armatei din anii “90: 48 de aparate multirol, alaturi de 48 de LCA moderne, dublate de elicoptere de atac dedicate si numeroase, plus un sistem AA modern si suficient ca numar, compus din rachete AA cu raza scurta si medie, impreuna cu baterii de rachete cu raza lunga.

Din tot planul initial ce viza sistemul de aparare aerian al Tarii, doar sistemul de radare s-a materializat si partial cel de razboi electronic, acesta din urma fiind destinat luptei in toate cele trei medii: marin, terestru si aerian.

In rest, pe zi ce trece aviatia si sistemul nostru de aparare AA este din ce in ce mai slab si nefolosibil. Cate MIG-21 Lancer s-ar putea ridica maine in caz de alarma de lupta?! Cati piloti/aparat mai are Romania, mai atingem media NATIO de 1.5 piloti pe avion operativ?!

Cate din rachete Volhov mai zboara, si daca inca mai zboara, ce sanse ar avea sa loveasca ceva?! Aceeasi intrebare pentru sistemul Kub, SA-6…De HAWK nici nu mai vorbesc.

In caz de atac, vom avea privilegiul de a vedea inamicul foarte bine pe radarele noastre moderne, vom avea palcerea de ai praji ceva sisteme si de-ai incurca comunicatiile, cu sistemul nostru de razboi electronic, dar aceaste lucruri nu sunt decat paleative, structurile cu adevarat luptatoare, aviatia si apararea AA sunt practic total handicapate, nu din cauza personalului, ci din cauza batranetii echipamentelor si precaritatii lor.

De ce nu poate Tara noastra sa se apere?! Pai intrebatii pe senatorii si deputatii vostri, si daca va iau cu pensia, bugetarul si avionul multirol, dati-le pe dupa ceafa, pentru pe langa faptul ca sunt prosti, va mai si iau sansa de a avea slujbe multe si bine platite, generate de offsetul pentru echiparea decenta a Armatei voastre.

Unde suntem astazi?! Pai…a inceput campania electorala pentru locale, urmata la cateva luni de alegerile generale. Acum toti sunt preocupati de a-si gasi un os cat mai bun de ros, pentru urmatorii patru ani. Economia este lasata de izbeliste, dotarea Armatei….ei bine de dotarea Armatei Romane sunt absolut sigur ca nici macar nu se mai discuta.

Mai discutam noi pe bloguri, ultimele zvacniri ale unei luciditati nationale, ultimii care care mai vad ca o Armata Romana bine dotata nu este doar garantul linistii si securitatii noastre ca natie, dar poate fi, in mana unor oameni destepti si priceputi, o mare oportunitate de dezvoltare economica si sociala, o mare sansa pentru ceea ce a mai ramas din industria nationala, militara sau civila! Pacat ca suntem atat de putini…

     GeorgeGMT

Exit mobile version