Serviciul militar obligatoriu este suspendat, sub o formă sau alta, în peste 20 de state din Europa. (n.r. – azi se împlinesc 10 ani de când România a desființat serviciul militar obligatoriu la 23 octombrie 2006. Aceasta a luat naștere datorită unui amendament constituțional din 2003 care a permis Parlamentului să facă serviciul militar opțional. Parlamentul român a votat pentru eliminarea serviciului obligatoriu, în octombrie 2005.)
Aceste state ajunseseră la concluzia că nu mai au nevoie de armate de masă şi că apărarea pe scară largă nu mai este necesară. Acum însă, serviciul militar obligatoriu redevine o opţiune în Europa. În actualul context de securitate, Europa redescoperă apărarea teritorială. Totodată, problemele întâmpinate în recrutarea de personal pe bază de voluntariat determină şi alte state europene să cocheteze cu ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu.
Un expert suedez explică faptul că tranziţia la o armată de profesionişti a fost una dificilă, având în vedere că meseria de soldat voluntar nu exista în cultura suedeză şi a fost în egală măsură dificil pentru armată să concureze pe piaţa muncii. Drept rezultat, armata întâmpină probleme în găsirea personalului necesar. Postura recentă agresivă a Rusiei a determinat autorităţile suedeze să numească un raportor special care a prezentat, în urma unui studiu, o recomandare pentru revenirea la serviciul militar obligatoriu. Conform ministrului suedez al apărării, Peter Hultqvist, începând cu anul 2018, serviciul militar va redeveni obligatoriu. Măsura îi afectează pe cei născuţi după 1999. Aproximativ 4.000 de recruţi de ambele sexe urmează a fi încorporaţi în fiecare an. Spre deosebire de vechiul sistem, noua legislaţie include şi femeile, lucru care aduce Suedia pe aceleaşi coordonate cu Norvegia, care şi-a extins serviciul militar obligatoriu şi la femei.
Ca reacţie la problema terorismului, în Franţa se dezbate în prezent un proiect de lege în acest sens, iar intenţia este de a introduce un serviciu militar obligatoriu de şase luni. În Germania, unii politicieni încep să propună revenirea la serviciul militar obligatoriu, deşi ministrul german al apărării opinează că o asemenea măsură nu va aduce nici un beneficiu. Ofiţerii germani au atras atenţia că măsura revenirii la serviciul militar obligatoriu nu va fi una uşor de implementat, având în vedere că armata nu mai are la dispoziţie un număr mare de instructori militari, ca odinioară.
Anul trecut, Lituania, care suspendase serviciul militar obligatoriu în 2008, a luat măsura revenirii la obligativitate pentru o perioadă de cinci ani. Motivaţia, conform şefului departamentului pentru politica de apărare din ministerul lituanian al apărării, a fost lipsa acută de personal, iar decizia înfiinţării unei a doua brigăzi a sporit şi mai mult această penurie. De altfel, lucrurile par să funcţioneze, având în vedere că 20% dintre recruţi au optat să îşi continue cariera în rândurile armatei.
„Jur credinţă patriei mele, România!
Jur să-mi apăr Ţara chiar cu preţul vieţii.
Jur să respect Constituţia, legile Ţării şi regulamentele militare.
Aşa să-mi ajute Dumnezeu!“
Silviu Mircea – Observatorul Militar