Plecand de la crunta realitate ca in materie de sisteme de zbor fara pilot – drone adica – Europa este un marcant “Neica Nimeni” in lume, companiile din UE incearca ca printr-o colaborare mai stransa sa micsoreze decalajul dintre UE si Israel/SUA, lideri autoritari in acest domeniu.
Astfel la Berlin Air Show trei companii europene au batut palma pentru dezvoltarea unei drone MALE care sa fie similara cu MQ-9 Predator americana, in conditiile in care in acest moment Predatorul american este deja folosit de catre Marea Britanie, Franta, Italia, iar Germania se uita si ea lunga dupa MQ-9 in timp ce olandezii au semnat deja un contract pentru doua astfel de sisteme aeriene.
In aceste conditii trei companii europene si-au dat mana in programul MALE 2020, care are ca scop dezvoltarea unui UAV destul de similar ca si capabilitati si scopuri in viata cu MQ-9 Predator sau cu Reaper, iar europenii incearca sa devina autonomi din punctul de vedere al dronelor si pe motive legislative americane. Astfel inarmarea Predatorilor transforma dronelor, datorita razei si legislatiei americane, in rachete de croaziera in ochii Congresului SUA, ori rachetele de croaziera nu prea sunt de vanzare peste o anumita raza.
Probleme sunt si datorita trasferului sau achizitiei anumitor tehnologii necesare utilizarii/repararii/up-datarii acestor sisteme de armament, astfel ca tarile UE vor sa fie total independente pe acest palier.
Asa ca Alenia, Dassault si Airbus au pus presiune pe guvernele europene pentru finantarea unui program consistent si fara jumatati de masura care sa aiba in vedere dezvoltarea unei drone MALE europene si care sa ofere tarilor UE independenta tehnologica si industriala in domeniul UAV cu raza lunga de actiune.
Surse din cadrul Alenia spun ca se asteapta ca o decizie pozitiva si ferma sa fie luata la sfarsitul anului 2014 in timp ce lucrul efectiv ar urma sa inceapa in 2017.
GeorgeGMT