Odata cu anuntarea de catre partea americana a noi strategii navale si o data cu scaderea numarului de nave americane in Atlantic, in favoarea Pacificului, europenii au inceput sa se gandeasca serios la modul in care ar putea sa inlocuiasca navele americane dislocate in Pacific.
Aici trebuie sa spunem ca inca de sfarsitul WW2 partea europeana a NATO, adica Europa Vestica s-a multumit sa fie in permanenta sub scutul american, micsorandu-si drastic cheltuielile militare, in favoarea refacerii economice de dupa razboi. Numai ca efortul militar, in cadrul Aliantei, a ramas majoritar american, chiar si dupa ce statele europene isi revenisera binisor economic si social dupa traumele razboiului mondial.
Acum insa, odata cu cresterea militara si economica a Chinei, cuplata cu criza economica si scaderea bugetului militar american, europenii vor nevoiti, din ce in ce mai mult, sa treaca de la vorbe la fapte. Vremurile cand latrau la restul lumii cu armata americana in spate, cand trupele si armamentul american asigurau de facto Europa Occidentala, s-au cam terminat, iar vremurile cand europenii vor trebui sa si faca ceea ce spun sunt deja aici.
Acest comportament de copil razgaiat, cu gura mare, a permis Europei Vestice sa devina bogata, fara prea mari griji priviind protectia militara, iar ori de cate ori au avut probleme au apelat la putere militara americana.
In timp ce SUA cheltuiau constant aproximativ 4,5% din PIB pentru armata, bugetele europene rar treceau de 2%, iar aceasta situatie idilica tocmai s-a trasformat. Nu trebuie uitat ca in Libia, acolo unde flancul european al NATO a fost in prim-plan, munitia s-a cam dus dracului dupa fix trei saptamani, iar coordonarea atacurilor s-a facut tot de catre americani. In mod sigur schimbarea procentului intre flotele Atlanticului si Pacificului, de la 50%-50%, la 40%-60% in favoarea Pacificului, este doar inceputul. SUA a anuntat de ceva timp ca tupele sale din Europa vor fi drastic micsorate ca numar si capabilitati, anul trecut fiind deja retrase doua brigazi operationale din Germania.
Cu un buget de criza si cu China pe cap americanii par din ce in ce mai putin dispusi sa bage banii in Europa, iar europenii vor fi nevoiti sa suplineasca plecarea americanilor, ori sa accepte ca sunt un partener de mana a treia pe esicherul politico-militar al lumii.
Si cum asistam la o noua reimpartire a sferelor de influenta mondiale, iar pretendentii, China, India, Brazilia si bineinteles Rusia, sunt decisi sa bage foarte multi bani in fortele lor armate, europenii nu nici macar luxul sa se gandeasca prea mult.
Deocamdata francezii au vorbit primii, asteptam reactia Germaniei, singura tara care ar putea prelua rolul americaniilor in sistemul defensiv american, dar la un buget militar de sub 1,5%…mai avem de asteptat!
Sursa: defencetalk