Romania Military

Eurosatory 2022 – capitolul 1

KF41 si KF51

 

Desi mi-am luat o zi libera sa pot vizita expozitia, pana la ora 17 nu reusisem sa vad decat un pic mai mult de jumatate din ce era expus…

La pavilionul turcilor de la Otokar, era expus Tulpar atat in versiunea IFV cat si cea de tanc usor, cu turela Cockerill 3105:

Urmeaza standul Sig Sauer, cu XM5 MCX Spear pe calapodul U.S. Army

La standul FN Herstal era expusa o macheta de Bell407 cu integrare de senzori si statie de arme Standul Kongsberg cu macheta CDC-ului NASAMS si rachetele asociate:

La standul Saab Bofors Systems am gasit celebrele CarlGustav 84mm MK4 cu gama de munitii asociate si MBT-LAW, iar putin mai incolo RBS-70 Bolide:

Iar nu departe era un Arquus Sherpa cu radar antiaerian Giraffe 1x in pereche lansatorul mobil MARS pentru RBS-70 NG:

La standul celor de la FB „Łucznik” Radom erau expuse atat variante ale armei de asalt Beryl cat si MSBS, precum si o varianta semiautomata pentru tintasi:

Standul Cockerill era dominat de conceptul i-X:

In apropiere era si ARQUUS cu Scarabeul in configuratie antitanc, Vab-ul MK3 si gama Sherpa:

La standul Tatra erau expuse Morana si o versiune de tractor de reparatii:

Apoi standul GDLS, cu Piranha 5 in versiunea aruncator de bombe, un Pandur 3 suprablindat si… ASCOD cu turela Elbit UT MK2:

Compartimentul rachetelor antitanc avea deschisa si trapa de acces spate, astfel ca se puteau observa niste detalii interesante. Respectivul compartiment este fixat cu bolturi si suruburi de cutia turelei iar cablurile suplimentare necesare rachetelor se insereaza prin spatele compartimentului, venind dinspre inelul turelei. Deci nu exista suduri sau traversari directe de realizat intre compartimentul rachetelor si peretele turelei dinspre acesta.

Potrivit acestor constatari si discutiilor avute cu reprezentantii GDLs prezenti la expozitie, adaptarea compartimentului lateral pentru rachete este posibila, insa la un cost superior al retrofitului comparativ cu includerea optiunii in configuratia initiala a turelei. La acestea se adauga necesitatea unui modul „blackbox” din partea Rafael pentru adaptarea la interfata rachetelor Spike.

 

Mai tineti minte turelele usoare RiWP de la Moog Inc? O macheta a unei echipari mixte cu container Stinger, tun M230 LF si LASER a fost prezenta la expozitie:

 

 

 

Un alt capitol discutat in trecut pe blog, gama de obuziere ultrausoare si cu recul redus MANDUS, cu variantele Hawkeye si Brutus, prezenta la standul AM General cu platforma SUPACAT High Mobility Transporter (HMT) Extenda Mk 2 integrand un tun calibrul 105 mm si tehnologia Soft Recoil Technology (SRT) – cu sperante pentru inzestrarea britanicilor. Tot AM General sunt prezenti si cu Humvee Saber:

In spatiul expozitional in aer liber, am gasit evolutia EMBT a KMW-Nexter, incadrata de parintii sai – Leopard2A7 V si Leclerc XLR si flancata de tunul ASCALON cal. 140mm (versiunea EMBT expusa avea tun cal. 120mm):

Dar despre aceste tancuri si concurentul KF51 Panther vom discuta intr-un articol separat…

Tot la standul Nexter, am gasit MLI Boxer, Caesar in varianta 6×6 si 8×8, BMX Titus, Serval si turelele ARX30, ARX 25 si P-20, cu tunuri cu recul redus si UGV-uri:

 

La standul Rheinmetall era mare inghesuiala in jurul lui KF-51 Panter si KF41 Lynx, fiind prezente si UGV-uri cu munitii zburatoare si sisteme anti-aeriene, cum e cazul Skyranger 35mm si noului 30mm:

 

Va urma…

 

Marius Zgureanu

Exit mobile version