Marţi, 14 aprilie, începând cu ora 18.00, la nivelul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău şi al structurilor subordonate din garnizoanele Focşani, Galaţi şi Brăila, a fost iniţiat un exerciţiu de verificare a gradului de pregătire şi executare a comenzii şi controlului pentru deplasarea forţelor din garnizoanele de dislocare la pace în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, precum şi de evaluare a activităţilor de instruire ale acestor structuri, prevăzute a se desfăşura în cadrul exerciţiului „Wind Spring 15”.
Activitatea de alertare a fost ordonată de către ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, iar verificarea modului de desfăşurare a acesteia este efectuată împreună cu şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă.
Exerciţiul multinaţional „Wind Spring 15” se va desfăşura în perioada 16 – 30 aprilie, în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, şi la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu (CAAMK), din judeţul Constanţa, cu scopul atrenării în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO şi partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene.
La acest exerciţiu participă peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă, din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii, care vor desfăşura activităţi de planificare operaţională, trageri de luptă şi vor rezolva situaţii tactice complexe.
„Wind Spring 15” face parte din seria activităţilor de instruire în comun, care se desfăşoară atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul Operaţiei „Atlantic Resolve”, pentru aplicarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale, în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.
Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a participat, marţi seară, la Buzău, la alertarea unităţilor Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, el fiind însoţit de şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.
Exerciţiul de alarmare a Diviziei 2 Infanterie ”Getica” şi a unităţilor din subordine din garnizoanele Vrancea, Galaţi şi Brăila este cea mai amplă mobilizare a militarilor din cele patru judeţe.
Această mobilizare nu a mai fost făcută în ultimii şase ani din lipsă de bani, a precizat ministrul Duşa.
”Am ordonat astăzi, începând cu ora 18.00, alarmarea Diviziei 2, atât comanda cât şi unităţile din compunerea diviziei din Brăila, Galaţi, Focşani şi Buzău. Au fost alarmaţi peste 3.000 de militari şi urmărim starea de operativitate a unităţilor alarmate. Alarma s-a dat în afara orelor de program şi militarii în două ore trebuie să fie prezenţi în unitate, în alte trei ore trebuie să fie pregtiţi de marş cu toate mijloacele din dotare şi apoi urmează dislocarea în raionul de alarmă. Asemenea exerciţiu nu a mai fost realizat din anul 2009 din lipsa banilor. Având mai mulţi bani anii trecuţi, ne-am permis să facem acest lucru”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.
Militarii din garnizoana Buzău s-au adunat în unităţi şi au pregătit tehnica din dotare, urmând ca după expirarea celor trei ore să pornească spre poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, unde se va desfăşura, între 16 şi 30 aprilie, un exerciţiu multinaţional.
”Urmează ca începând cu orele 23.00-24.00, militarii şi mijloacele tehnice să înceapă deplasarea spre poligonul Smârdan atât pe şosele cât şi pe calea ferată. Vor fi dislocate peste 500 de mijloace tehnice, însemnând blindate, tancuri, camioane, etc. O parte din militari vor rămâne în poligonul Smârdan până pe 30 aprilie, având în vedere că pe 16 începem un exerciţiu complex alături de forţele NATO”, a spus Duşa…
…La acest exerciţiu vor participa circa 1.500 de militari români, 400 de militari din Statele Unite ale Americii, 170 de militari din Marea Britanie şi un pluton de militari din Republica Moldova.
Exerciţiul este cuprins în planul de măsuri aprobat la summitul din Ţara Galilor şi vizează asigurarea pe flancul estic al NATO şi Uniunii Europene.