Romania Military

Extinderea bazei aeriene de la Câmpia Turzii

baza aeriana 71 campia turzii

Baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii are o suprafaţă de 2 522 528 mp şi beneficiază de un amplasament excelent în interiorul arcului carpatic. Vorbeam şi anul trecut de investiţiile derulate de partenerul american care pare să aibă planuri mari cu această bază.

Dar iată că a venit şi rândul nostru. Prin Hotărârea de Guvern nr. 754/2018 publicată în Monitorul Oficial nr. 820 din 25 septembrie 2018 a fost aprobat un plan de investiţii, esalonat pe durata a 5 ani, în valoare totală de 1 672 180 000 lei (suma a fost calculată fiind luat în considerare un curs de schimb de 4,6289 lei pentru un euro) din care construcţiile ce se vor desfăşura cu începere din anul II vor avea o valoare totală de 1 084 763 000 lei.

Cel puţin o parte din aceşti bani vor fi utilizaţi pentru despăgubirea proprietarilor ce vor fi expropriaţi, pentru că baza se va mări cu o suprafaţă învecinată de 3 737 191 mp, urmând a avea în final o suprafaţă totală de 6 259 719 mp. Întrucât cărţile funciare ale celor expropriaţi sunt disponibile, am făcut câteva verificări sumare în e-terra obţinând o poziţie aproximativă a zonei în care baza va fi extinsă. Este vorba de zona încercuită cu roşu în imaginea de mai jos.

Şi o imagine mai detaliată a zonei, pin-ul albastru reprezentând una din cărţile funciare incluse în lista imobilelor ce vor fi expropriate.

Direct din nota de fundamentare:

Obiectivul de investiție imobiliară „Realizare infrastructură – zonă operaţională – în cazarma 1833 Câmpia Turzii” va cuprinde lucrări de construire clădiri, construcții cu instalațiile aferente, amenajări militare cu rol de protecție (baricade, biute), împrejmuiri, drumuri și platforme, refaceri, devieri și configurări de rețele de apă, canalizare, termice, gaz, refacere și redimensionare de branșamente după caz, redimensionare post de reglare-măsurare gaze naturale.

Investiţia va fi structurată în obiecte care corespund anumitor zone funcţional-operaţionale, astfel:
– facilităţi comandă/control;
– escadrilă avioane de luptă multirol;
– secție pregătire rachete;
– zonă Q.R.A. (Quick Reaction Alert);
– depozit muniții de unitate;
– platforme operare aeronave;
– facilități instalare GBAD – Ground Based Air Defense;
– zonă de mentenanță aeronave nivel intermediar;
– zonă de mentenanță nivel complex;
– zonă de mentenanță sisteme speciale;
– parc tehnică militară;
– rețele utilități;
– zonă simulator de zbor;
– zonă crash and fire station.

Cel mai probabil, la Câmpia Turzii vom vedea din ce în ce mai multe avioane americane, poate chiar o dislocare permanentă a unei escadrile americane. Iar lucrurile capătă şi mai mult sens când citim interviul luat de Hotnews domnului Charles „Chuck” F. Wald – fost general al Forțelor Aeriene SUA și locțiitorul şefului Comandamentului SUA în Europa (EUCOM) între 2002 și 2006:

„Dacă aș fi ministrul Apărării din România nu mi-aș face griji despre F35”, spune Wald. „Doar în SUA vor fi peste 1 500 de F35 și peste 2 400 în total. (…) Dacă vom fi nevoiți să invocăm Articolul 5 din NATO și să luptăm, iar România va participa, veți avea 1 500 de F35 alături, adică SUA. Nu e nevoie să le cumpărați”, e de părere Wald. „Acum, cel puțin, nu e nevoie să le cumpărați, mai ales din cauza costului. Aveți nevoie de alte lucruri importante decât F35. Voi să fiți siguri că aveți piste pregătite pentru când vom veni noi cu ele”, mai spune fostul general american.

Dureros de clar, aş zice… Şi aşa cum am bătut şi eu apa-n piuă cum că prioritatea ar trebui să fie marina, care este realmente la pământ din punct de vedere al valorii combative, iată, generalul pare să zică şi el la fel:

„Cred că focusul României ar trebui să fie pe alte lucruri, precum sisteme de comandă și control sau forțe noi în Marea Neagră – asta ar fi o contribuție majoră pentru că România are acces la ea și nu trebuie să-și facă griji de convenția de la Montreux. Nu aveți nevoie de un avion B2, de un B21, de un F-35 sau nici măcar de avioane de realimentare. Le aducem noi”, spune Wald.

Sublinierile îmi aparţin. Şi mai sus, şi mai jos. Apoi, domnul general începe să ne explice de ce ar trebui să buy american:

„Contează pentru Statele Unite să avem echipamente comune. Dacă, dintr-un motiv groaznic, trebuie să venim aici să luptăm, contează să avem capacitatea de a lupta împreună – să avem același tip de arme, sisteme interoperabile – puteți să folosiți muniția noastră de precizie, de exemplu – să avem interoperabilitate pe sisteme de comandă și control, să avem proceduri compatibile. Aceste lucruri ne fac foarte capabili împreună”, spune Wald. (…) La fel și cu forțele navale – România vrea să cumpere corvete. Una din navele propuse, cea produsă de olandezi (n.r. de la Damen), oferă armamente și echipamente americane de la Boeing, General Dynamics și Raytheon”, spune Wald. „Cred că factorii de decizie din țară trebuie să se gândească ‘dacă totuși vom lupta împreuna, care sunt beneficiile de a avea sisteme și arme similare?’. E ca un fel de poliță de asigurare pentru partea de logistică și aprovizionare”, a mai adăugat Wald.

Cristal clear! 🙂 Este interesant că pomeneşte de sistemele de comandă şi control, foarte importante de altfel. Întrebat despre cum ar trebui să-și concentreze România eforturile la Marea Neagră, fostul militar american a apreciat că sporirea prezenței sale (s.n. a României, adicătelea) navale la Marea Neagră e importantă, la fel și apărarea antirachetă și aeriană.

Ţeava noastră dragă! O iubită veche, dar când zic veche, chiar e veche… Sursa: facebook baza aeriană 71

Vă mai aduceţi aminte de programele aprobate de Parlament prin 2017? Dacă nu, iaca:

– Corveta Multifunctionala – 1,6 mld euro – 4 corvete cu echipamentele aferente, rachete nava-nava, rachete nava-aer, munitie, criptoare. – „Rezolvat” (ca să fie clar, ghilimelele înseamnă că sunt sarcastic)

– Sisteme de instalatii mobile de lansare rachete antinava (SIML) – 0,2 mld euro – Platforma de lupta complexa, cu posibilitati de descoperire, identificare si nimicirea tintelor navale de suprafata prin intermediul rachetelor anti-nava – un complet de 3 instalatii. – În curs (mă rog în fiecare zi să n-o zbârcească iar). Boeing? După declaraţiile generalului Wald aş zice că da, sunt şanse mari.

– Modernizare MLI-84M – 0,138 mld euro – 48 de masini de lupta – La revedere tabără dragă…

– Transportor blindat pentru trupe 8X8 si 4X4 – 0,370 mld euro – Transportor blindat pentru trupe. Etapa 1: 94 de transportoare din totalul de 657 – Se mişcă. Respiră greu dar mişcă.

– Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR – 0,180 mld euro – Sisteme Integrate de Comunicatii si Informatica de Batalion – B/SICIB, Puncte de Comanda de tip Brigada- PCBg si Punct de Comanda de tip Divizie-PCDiv / Etapa 1: acord cadru pentru 7XPCBg, 14xB/SICIB si contract subsecvent pentru 3xPCBg si 6xB/SICIB – Linişte totală deşi sunt deosebit de importante. Pot paria pe o ladă de bere Timişoreana că vor fi de provenienţă americană.

– Sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) – 4 miliarde euro – 4 sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Aeriene si a 3 Sisteme rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Terestre – Aleluia!

– Sisteme integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa 1: componenta SHORAD) – 2,1 mld euro (etapa 1: 1,37 mld euro) – 21 de Sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD / Etapa 1: achizitia echipamentelor SHORAD ale sistemelor integrate – Extrem de important, dar chiar nu cred că vor fi bani şi pentru ele. Anul ăsta sigur nu, la anu’ sunt alegeri… Greu!

– Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare – 0,69 miliarde euro – 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare) – Aleluia!

Şi îmi permit să mai adaug şi eu un program în lista de mai sus: infrastructură, infrastructură, infrastructură! Dar nu pe banii MAPN-ului, aşa cum am mai auzit, prin presă. Pare-se că oamenii politici spun lucruri trăznite, aşa că, în încheiere, am şi eu o idee trăznită: nu mai bine anulăm licitaţia corvetelor şi regândim puţin flota aia? Am avansat şi eu nişte propuneri la un moment dat, nu zic că-s cele mai bune dar… Oricum, dacă doriţi să revedeţi vă invit să accesaţi aici şi aici.

Sănătate şi noroc că belelele curg!

Nicolae Hariuc

 

Surse:

https://dlaj.mapn.ro/

https://www.hotnews.ro/stiri-defense-23092648-interviu-fost-general-american-despre-cum-trebui-apere-romania-rusia-marea-neagra-care-membrul-nato-putea-parasi-alianta-plus-trebui-cumparam-35-loc-16.htm

Exit mobile version