Știrea a apărut pe DefenseRomania și, dacă se adeverește, ar fi un “cadou” cu adevărat important, în contextul în care, deși aparatele sunt zdravăn zburate, ar reprezenta un plus important pentru noi, mai ales în actualul context de securitate din Europa.
Forțele Aeriene Române ar face un salt la 67 (poate chiar 73, daca se confirma si cele 6 aeronave suplimentare, pentru a crea o escadrila extinsa completa) de F 16 MLU, o cifră pe care nimeni nu și-o imagina cu doar câțiva ani în urmă, practic patru escadrile.
Ar fi o afacere importantă dacă aceste aparate vor aparține de jure României și vor fi înmatriculate sub drapelul nostru.
Ar fi o veste mare nu numai prin creșterea numărului de avioane F 16MLU disponibile ci mai ales prin faptul că am putea să ne creăm o escadrilă de pregătire/antrenament, evitând astfel să consumăm resursa celor trei escadrile luptătoare.
Evident, ar mai și avantajul că am putea, de-a lungul timpului, să canibalizam o parte din avioanele F 16 olandeze, în favoarea celor norvegiene, dar cel mai mare atu ar fi dat de faptul că ne-am permite să ne pregătim piloții pe avioanele olandeze, asta în condițiile în care oricum costurile cu operarea acestor aeronave sunt plătite de România.
Cu un total de 49 de avioane pentru lupta și 18-24 dedicate pregătirii piloților (67-73 aeronave F-16 MLU operaționale), am avea în sfârșit o forță aeriană credibilă, deși trebuie să știm că avioanele provenite din Olanda nu sunt la nivelul de resursă de zbor cu cele portugheze sau norvegiene (dar ca variantă, “olandezele” sunt superioare F 16 portugheze și foarte apropiate de standardul norvegian M.6.5.2, știm că F 16 olandeze sunt la standardul M.6.5.) și cel mai probabil nici la nivelul de întreținere al celor norvegiene, dar cu toate acestea, măcar câțiva ani buni, am avea la dispoziție încă o escadrilă de F 16MLU, lucru solicitat pe siteul RoMilitary de foarte mult timp.
Rămâne acum să așteptăm și un comunicat oficial, să vedem dacă aeronavele F16 MLU din Olanda vor aparține Bucureștiului, pentru că dacă acest lucru se confirmă este întradevăr o veste foarte bună pentru noi.
În privința costurilor n-ar fi nimic în plus față de situația actuală pentru că așa cum scriam mai sus, România și-a asumat costurile cu exploatarea ale avioanelor dedicate centrului de pregătire pentru piloții F 16, așa că nu ne-ar afecta cu absolut nimic.
Rezumând, la sfârsitul anului 2025, am ajunge la un total de 67 de aparate F 16MLU, o flotă uniformă, patru escadrile operaționale, din care una am putea s-o folosim exclusiv pentru pregătirea piloților români și ucraineni de F 16.
Dar pe noi ne interesează faptul că cele trei escadrile achiziționate deja și-ar putea desfășura misiunile de luptă fără să mai consume resursa avioanelor pentru pregătirea și antrenamentul noilor piloți.
GeorgeGMT
P.S. (Marius Z.)
De reamintit ca olandezii de la firma Fokker alaturi de belgienii de la SABCA au fost principalii constructori/asamblori europeni implicati in programul F16. Pornind cu o comanda initiala de 102 aparate livrate incepand cu 1979, pana in 1992 au fost livrate 213 aeronave (dintre care 36 biloc, doar 14 livrate dupa mijlocul anilor 1980) de acest tip fortelor aeriene olandeze. In 1993 s-a decis trecerea prin programul MLU a doar 138 aeronave F-16 olandeze, in locul cifrei initial planificate de 170.
In 2003 s-a decis diminuarea cu 25% a flotei active olandeze, unele fiind vandute Iordaniei si Chile, olandezii ramanand cu doar 108 aeronave active.
Referitor la uzura, anumite surse estimeaza un consum de 164-180 ore/an/aparat in medie. Aceasta ar da in medie pentru o durata de exploatare de 35 de ani putin mai mult de 6000 de ore resursa consumata din cele 8000 de ore certificate de operatiunea MLU (efectuata la sfarsitul anilor 1990).
„The figure of 210 flying hours per aircraft per annum is a choice. In the past, the F-16s used to log 180 flying hours a year, a number that has in fact now fallen to just 164.”
Depinde din ce loturi sunt aeronavele F-16 oferite noua, logic fiind sa fie unele cu ceva mai multa resursa pentru a fi folosite la formare, deci produse intre 1988-1992. F-16.net au inceput sa le arate pe cele date ucrainenilor ca facand parte dintre ultimele loturi fabricate pana in 1992, deci e posibil ca si ale noastre sa fie din perioada similara:
https://www.f-16.net/aircraft-database/F-16/serials-and-inventory/airforce/RNlAF/211/