Romania Military

F 16 si-ar putea vizita bunica

Nebunia din insulele Spratly

Administratia prezidentiala americana a anuntat de curand ca se afla in discutii cu Vientamul pentru a aproba achizitionarea de catra tara asiatica a unui pachet de armament american. Nu stim cat de substantial este acest pachet, pentru ca nu s-au oferit amanunte, dar pe surse se stie ca F 16 ar fi pe lista.

Nu stim daca discutam despre aparate noi, sau F 16C/D din rezerva americanilor, nu stim cat de serioase sunt negocierile cu privire la vanzarea de F 16 catre Vietnam, sau despre cate aparate ar fi vorba, cert este ca americanii, la fel ca si vietnamezii, par seriosi. Iar motivatia ambelor tarii pentru o colaborare in privinta livrarii de armament american este una foarte solida.

Si daca va mira aceasta amicitie intre doua foste inamice din timpul razboiului rece atunci ar trebui sa stiti ca Vietnamul si-a normalizat relatiile cu Statele Unite de destula vreme, ambele parti au lasat deoparte traumele trecutului si astazi americanii se simt foarte bine-veniti in frumoasa tara asiatica.

Dar putina lume stie ca vietnamezii au avut si un alt adversar dupa incheierea razboiului cu americanii si anume China. Intre 1979 si 1991 cele doua tari au ajuns chiar la confruntari armate pe granita comuna, iar relatiile nu au fost niciodata prea cordiale, din acest motiv Vietnamul a apelat la vechiul sau aliat Rusia pentru as putea apara teritoriul in fata pretentiilor Chinei care vizeaza anumite insule vietnameze in Marea Chinei de Sud.

In 2012 disputele s-au acutizat din nou cand Vietnamul a promulgat o lege care aduce sub suveranitate vietnameza arhipelagurile Spratly (Nansha pentru chinezi) si Paracel (Xisha in opinia Beijingului). Imediat China a dat o lege care explica foarte clar ca respectivele arhipelaguri fac parte din prefectura chinezeasca Sansha City, provinicia Hainan. Aceste doua arhipelaguri sunt disputate de mai multe tari din zona, dar Vietnamul, care are si o granita terestra si maritima cu China continentala, are probabil cele mai multe motive sa-si faca griji.

Vietnamul nu este o tara bogata dar din toata saracia ei a pus deoparte si a cumparat lucruri serioase de la rusi, macar si pentru ca din China nu putea sa cumpere nimic, iar relatiile cu americanii nu erau inca la nivelul de normalitate la care sunt astazi.

Vietnamul a adus din Rusia: 6 submarine Kilo – Project 636.1 – noi, ultimul intrat in dotare in 2017, 4 NPR-uri clasa Gepard, asta pe langa nave dedicate luptei anti-submarin mai vechi, plus alte numeroase nave rapide dotate cu rachete anti-nava (NPR-uri).

La capitolul forte aeriene, Hanoiul are astazi 35 de aparate Suhoi-30MKK, doua baterii S 300 PMU 1, Spyder MR israeliene cinci baterii cu 1750 de rachete comandate. Spyderul este un sistem AA de ultima generatie cu raza medie comandat si prin Europa si care dispune de rachete Derby si Python 5. Mai au in dotare Igla/IglaS etc, adica nu sunt chiar fistecine prin zona lor de rezidenta, au investit in aparare, au facut-o cum au putut si de la cine au putut. Iar cum isi cauta noi aliati.

Revenind la F 16, ei bine, acest aparat nu s-a nascut in Vietnam dar a fost conceput avand la baza experienta din razboiul aerian de deasupra Vietnamului, acolo unde pilotii americanii au ajuns la concluzia ca este nevoie de un vanator usor, extrem de manevrabil si mai putin greoi decat F 4 Phantom, ceva mai ieftin decat un bi-motor precum F 15 Eagle aflat in dezvoltare pe cand ideea F 16 a aparut.

Intre timp F 16 s-a dovedit cel mai succes avion de vanatoare din generatia lui, cel mai mare numar de aparate construite, cel mai mare numar de aparate inca operationale si chiar si astazi este un avion de exceptie, totul multumita, pana la urma, razboiului din Vietnam.

Asa ca daca F 16 va zbura vreodata sub concarde vietnameze ar fi, intr-un fel, o intoarcere deasupra campiilor cu orez unde a fost conceput.

Americanii pe de alta parte sunt foarte dornici sa aiba relatii foarte bune cu Vietnamul macar in raul Chinei, ambele tari nefiind de acord cu pretentiile chinezesti asupra Marii de Sud a Chinei.

GeorgeGMT

Exit mobile version