Romania Military

F-35 si scandalul belgian al lui F-16

Foto: Adrian Pingstone / Wikipedia.com / Public domain

Seful Fortelor Aeriene Belgiene, impreuna cu trei generali si alti ofiteri de rang inalt, au fost suspendati pe 21 martie de Seful Statului Major al Fortelor Armate Belgiene, generalul Marc Compernol, in ceea ce se numeste in presa nationala „F-16-gate”.

Ofiterii sunt suspectati de a fi ascuns de Compernol si de ministrul apararii – Steven Vandeput, studiile facute de Lockheed Martin ce au concluzionat ca aparatele F-16 din fortele aeriene ar putea ramane in serviciul activ inca 6 ani peste 2023 – data planificata de retragere a lor.

Suspendarea va dura pana cel putin la 20 aprilie, cand comisia de control – incropita pe 21 martie – isi va prezenta raportul. Investigatia a fost decisa prim ministrul Charles Michel.

Exista de asemenea posibilitatea crescuta ca ministrul apararii Vandeput sa fie fortat sa demisioneze, asumandu-si astfel responsabilitatea pentru scandal, deoarece e vazut ca fiind incapabil sa-si controleze propriul minister, dar si din cauza gestionarii proaste a celui mai mare program de achizitii militare al guvernului, care acum pare a fi prematur si inutil.

Generalul Compernol a facut urmatoarea declaratie pe 21 martie: „Ca sef al apararii si impreuna cu ministrul apararii Vandeput, m-am intalnit azi cu cativa responsabili potential implicati in netransmiterea studiului cu privire la oboseala metalului. Aceste persoane s-au oferit sa se retraga din indatoririle lor pe duratia investigatiei si vor ramane disponibili pentru aceasta. Ministrul si cu mine avem deplina incredere in investigatie.”

Compernol n-a numit ofiterii suspendati, dar rapoartele media au identificat pe comandantul fortelor aeriene – gen. Frederik Vansina, gen. Luc Roelants – seful directiei de achizitii publice a agentiei de resurse materiale a ministerului apararii, colonelul Peter Letten – „managerul” flotei de F-16. Colonelul Harold van Pee – seful de achizitii ale fortelor aeriene si al ACCaP (Air Combat Capability Program), care se ocupa cu competitia pentru noul avion de atac, a confirmat agentiei de stiri Belga ca si el a fost suspendat.

Ca sef la biroului ACCaP, Van Pee supervizeaza patru ofiteri si 33 de experti, raportand direct lui Vansina – comandantul fortelor aeriene. Dar tinand cont de faptul ca ambii sunt acum suspendati, activitatea biroului ACCaP va fi incetinita.

Scandalul a dezvaluit de asemenea in aceasta saptamana ca Simon Put – vicele de cabinet al ministrului apararii, a fost angajat de Lockheed Martin ca lobbyist.

Defense-Aerospace

Exit mobile version