Spicuim din ultimele „noutati” (sursa Bzb.ro) legate de Fabrica de Pulberi Fagaras, de prin luna noiembrie a acestui an, in plina campanie electorala:
După ce Mihai Popa, candidat pe listele PSD Braşov pentru Camera Deputaţilor, a anunţat că în Făgăraş, Zărneşti şi Braşov ar putea fi realizate trei fabrici în domeniul industriei de apărare în sistem „green-field” (construite de la zero), colegul lui de partid, Marius Dunca (foto) (candidat la Senat), a prezentat câteva prevederi cuprinse în planul de guvernare al social-democraţilor, unele vizând zona Făgăraşului.
„PSD doreşte să respecte angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru acest domeniu. Sunt patru obiective principale, printre care revitalizarea industriei de apărare şi a cercetării în domeniu, susţinerea parteneriatelor strategice cu SUA, NATO şi UE. Concret, în judeţul nostru dorim redeschiderea Fabricii de Pulbere Făgăraş, lucru pentru care sunt necesare 4 milioane de euro. Există utilaje aduse de Guvernul Ponta, în urma unei investiţii de circa 10 milioane de euro, dar stau nemontate în curtea fabricii. Nu se poate să importăm, când putem produce, de vreme ce am avut resursa umană”, a declarat Dunca.
Marius Dunca susţine că România nu a mai investit în retehnologizarea unităţilor din industria militară de foarte mulţi ani: „Dacă nu facem asta, nu putem facem faţă cerinţelor UE şi nu ne putem ridica la nivelul cerut de piaţă”.
Romaniamilitary:
Pe scurt, e pulbere…
Inutil sa mai mentionam ca fabrica trebuia sa inceapa productia la inceputul lui 2016, dupa o amanare de un an fata de planul initial…
Situatia imi aminteste de cea a spitalelor care aveau depozitata in holuri aparatura de milioane de euro primita donatie dar nu reuseau sa aloce cateva mii de euro ca sa refaca reteaua electrica pentru a putea folosi respectiva aparatura… asa ca aparatura astepta cu anii expirarea, ca nici vorba de folosire!
Ce nu se mentioneaza in articol este ca pentru a fi rentabila productia, este nevoie de comenzi semnificative… deoarece atunci cand a fost ales planul de investitii, s-a ales varianta ieftina, de doar 10 mil. euro, care insa nu rezolva problema eficientei productiei.
Investitia mai serioasa intr-o linie tehnologica calibrata pe costuri mai reduse, care facea rentabila productia si la loturi mici, urca la 20 mil. euro… Asta e, cam greu sa faci ceva, iar mai apoi si mai greu sa faci bine ceea ce faci.
Deci asteptam inca o finantare de 4 mil. euro plus o super-mega-comanda (ca si in vremurile bune, demult apuse) din partea unui client de incredere (care o fi ala?)! Sau daca nu, productia va continua pe pierdere, ca doar asa e obiceiul. Potrivit raportului contabil pe primul semestru al lui 2016 (aici), fabrica este pe minus: venituri din exploatare 3,3 mil. Ron/ cheltuieli cu personalul 2,7 mil. Ron, cheltuieli exploatare total 3,6 mil. Ron.
Asteptam noul guvern, s-o vedem si pe asta, o noua scamatorie!
Marius Zgureanu