Familia Spike s-a extins cu noua varianta de generatia a 5-A, si anume LRII, capabila sa loveasca, lansata de la sol, la o distanta de 5,5 km (+ 35% fata de LR), respectiv din elicopter la 10km, fiind ghidata prin legatura RF (Radio Frecventa).
Masa lansatorului pentru elicopter a scazut la 27-30kg (de la pana in 40kg la LR), masa rachetei coborand de la 14 kg (LR) la 12,7kg (LRII) in paralel cu cresterea puterii de lovire: +30% putere de penetrare a capului de lupta multi-mod (exploziv-penetrant) cu detonare selectabila, cee ce inseamna peste 900mm RHA (fata de 700mm la modelul anterior).
Senzorul rachetei este de tip TV inalta calitate & IR neracit (cu sensibilitate crescuta), ingloband si un sistem de urmarire a tintei cu inteligenta proprie dar si un sistem de masurare inertiala (accelerometru + giroscop) pentru modul de tragere pe anumite coordonate transmise de o terta parte (alta decat sistemul de lansare) si deci lucru in retea.
Modul de atac al tintei a fost extins la arc vertical de pana la 70°, racheta fiind conceputa sa se descurce si cu sisteme de protectie activa.
Partea cea mai frumoasa este ca LRII este compatibila cu vechile lansatoare de Spike LR.
Armata israeliana a lansat in octombrie anul acesta prima comanda pentru peste 1000 de rachete Spike LRII (in complement la comanda de noi lansatoare integrate in retea – ICLU), ducand la intrarea in productie de serie mai devreme decat planificarea initiala, pentru anul 2018.
Pe de alta parte asta inseamna ca noua noastra comanda de Spike viza LR de generatie 4, de vazut daca poate fi recalata pe noul model… LRII ar creste semnificativ puterea de lovire a MLI-84M, a elicopterelor Puma-Socat si a infanteriei noastre. Dar se pare ca mai avem de asteptat, deoarece cel mai probabil Eurospike, cu care avem noi acord, nu cred sa produca imediat noul model LRII.
Aici poate ar fi o carte de jucat si pentru industria noastra, daca tot va trebui sa comandam loturi noi de LR/ER si eventual sa prelungim resursa celor vechi, sa incercam sa integram si ceva local.
Este de asteptat ca in perioada urmatoare si Spike ER sa treaca la versiunea V2 cu capacitati extinse, de asemenea o evolutie care ne intereseaza pentru sistemul SOCAT. LA SPIKE NLOS deocamdata nu cred ca are rost sa speram, desi ar fi o evolutie naturala a panopliei de arme atat pentru Puma SOCAT/Naval si AH-1Z Viper, dar posibil si pentru apararea noastra de coasta, marina (mai ales daca raza de actiune va trece de 30km) si poate si pentru unele unitati mai speciale implicate in brigazile multinationale.
Unii poate se asteapta si la un LAHAT NG… mai „tacut”, mai letal si cu „picioare” mai lungi, adica cu o raza de actiune de peste 10km la lansarea de la sol (acum 8km) si la peste 17km din aer (acum 13km). Doar ca noua ne-ar trebui mai intai o integrare a acestora pe elicoptere precum si pe niste vehicule echipate cu lansatoare sau tunuri cal. 105mm sau 120mm, standard NATO, ceea ce nu cred sa avem pana in deceniul urmator.
Dar poate ar trebui sa ne gandim mai intai la ceva mai portabil pentru infanterie, pentru a lovi tinte la sub 4km, adica familia MR/SR/Mini-Spike.
Marius Zgureanu
Surse: