România începe în 2018 extracţia de gaze din Marea Neagră şi devine exportator
Compania Black Sea Oil & Gas, controlată de Carlyle International Energy Partners, va începe în vara anului viitor producţia de gaze în Marea Neagră, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale de reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, care susţine că, din acel moment, România va deveni exportator de gaze.
”Începând cu anul viitor, la 1 iulie, va intra o structură nouă. Practic, din momentul acela România va deveni şi exportator, pentru că această structură aduce un plus de gaze faţă de solicitările normale din România”, a declarat miercuri Havrileţ, prezent la un eveniment.
Potrivit şefului ANRE, în primul an, producţia companiei va fi de 1 miliard metri cubi gaze, urmând să crească ulterior în următorii ani până la 4 miliarde metri cubi/an.
”Începe pentru primul an producţia cu 1 miliarde metri cubi, urmând ca în anul 2,3,4 să crească etapizat până la 4 miliarde de metri cubi pe an, faţă de un consum de 12 miliarde în acest an şi de un import în condiţii normale între 500 şi 600 milioane metri cubi pe an”, a adăugat Havrileţ.
Compania Black Sea Oil and Gas, deţinută de Carlyle International Energy Partners, ce face parte din fondul de investiţii The Carlyle Group, este unul dintre cele mai mari grupuri de investiţii de capital din lume. Fondul de investiţii a finalizat în 2015 preluarea operaţiunile din România ale companiei petroliere canadiene Sterling Resources prin intermediul societăţii Black Sea Oil & Gas.
Carlyle International Energy Partners are şi alte afaceri în România, în condiţiile în care a finanţat achiziţia de către Mazarine Energy B.V., prin subsidiara Mazarine Energy Romania, concesiunilor la 19 zăcăminte petroliere onshore, a trei instalaţii pentru reparaţii capital şi a echipelor aferente de la OMV Petrom.
În prezent, singurul producător de hidrocarburi din Marea Neagră este OMV Petrom, care operează în zona de mică şi medie adâncime. Împreună cu gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră românească a derulat un amplu program de explorare seismică în blocul Neptun Deep, zona de mare adâncime a Mării Negre.
Sea Shield 2017
Opinie RoMilitary
Nu cred ca mai trebuie explicata importanta geostrategica a faptului ca Romania va deveni exportatoare neta de gaze naturale (Bucurestiul este deja exportator de energie electrica si carbune, prin Balcani). Nu cred ca mai trebuie sa ne folosim imaginatia ca sa pricepem necazul rusilor si problemele pe care Romania le poate crea Moscovei prin Bulgaria, Serbia, Basarabia, poate chiar si mai departe si nu degeaba isi cara americanii tancurile, Palladinurile 🙂 , elicopterele si distrugatoarele pe aici, nu degeaba incepand de anul acesta avioane de vanatoare NATO vor fi practic in permanenta prin tara noastra, la fel ca si navele aliate pe la Constanta…
Adica lucrurile devin fierbinti pentru ivani, pentru ca daca nu stapanesc Romania (si Slava Domnului n-o stapanesc si nu le-a iesit pasenta nici cu guvernul Dragnea) vor pierde si Balcanii (Doamne-ajuta!).
Iar pentru Moscova daca Romania nu e, nimic nu e, in zona Balcanilor…
PS Poate de aici si graba suspecta in achizitionarea de corvete, de a moderniza cele doua fregate si NPRurile, de a cumpara baterii de rachete anti-nava de coasta, etc. Macar de le-am vedea in dotare.