Un posibil conflict in Iran, cresterea militara a Chinei, problemele bugetare americane, si reforma militara preconizata de Obama…toate astea si altele sunt folosite ca argumente pentru discutii privind forta militara a SUA. Va mai fi America superputerea care a fost din 1945 incoace?! Se pregateste China sau Rusia sa-i preia coroana?!
Discutile se pot purta la infinit, cu diferite argumente, dar asa cum s-a intamplat mai mereu in istorie, toate discutile inceteaza brusc, in momentul in care Legiunile Romei incep sa se miste. Toata lumea tace atunci si se roaga sa nu se miste spre granitele lor. Care este diferenta dintre Legiunile Romane si forta militara a SUA?! Buna intrebare, eu inca nu am gasit un raspuns, pentru ca s-ar putea ca singura diferenta sa fie doar numele, ca simbolul, vulturul, este acelasi…
Avem mai jos un articol preluat de pe blogul Politeia, un articole extrem de serios si lapidar! Este un posibil raspuns la intrebarea: mai au americanii cu ce?! In mod sigur inca mai au, iar la orizontul urmatorilor 20-30 de ani, nu se vede nimeni care sa le ameninte dominatia pe oceanelor lumii. Iar cine stapaneste marea, stapaneste comertul mondial. Au invata bine yankeii lectiile predate de verii lor britanici!
Portavioanele Americane
Statele Unite ale Americii sunt din punct de vedere militar (inca) singura putere militara cu o prezenta mondiala continua si neintrerupta de aproape 70 de ani cu cea mai mare flota si cu o forta militara cu capabilitati conventionale si nucleare in orice parte a globului pamantesc.
Coloana vertebrala a armatei americane o reprezinta fortele navale, care asigura prezenta globala. Astazi, SUA are 6 flote active – Flota a 3-a, Flota a 4-a, Flota a 5-a, Flota a 6-a, Flota a 7-a, si ultima, reactivata recent – Flota a 10-a.
Flota a 3-a acopera si deserveste activitatile operationale americane in Marea Bering, Alaska, Insulele Aleutine si sectorul apusean al Arcticei. Comandamentul acestei flote se afla in San Diego California.
Flota a 4-a acopera si deserveste activitatile operationale americane din Caraibe, America Centrala si America de Sud. Comandamentul acestei flote se afla in Mayport, Florida.
Flota a 5-a acopera si deserveste activitatile operationale americane in Marea Rosie, Golful Persic si Estul Africii pana in Kenia. Comandamentul acestei flote se afla in Manama, Bahrain.
Flota a 6-a acopera si deserveste activitatile operationale americane in Marea Mediterana si in tot continentul European, Nordul Africii si partea estica a Orientului Mijlociu. Comandamentul acestei flote se afla in Gaeta, Italia.
Flota a 7-a acopera si deserveste activitatile operationale americane in Oceanul Pacific, pana la extremitatea estica a Oceanului Indian. Comandamentul acestei flote se afla la Yokosuka, Japonia.
Flota a 10-a fosta flota, care avea in responsabilitate toate activitatile impotriva submarinelor inamice pe timpul “Razboiului Rece”, a fost reactivata ca unitate care se ocupa cu activitati de “Cyber-war” si isi are comandamentul central in Fort Meade, Maryland. Exista putine detalii despe activitatile acestei flote.
Important de mentionat ca portavioanele americane sunt afiliate flotelor specifice conform necesitatilor tactice si operationale in divese locatii pe glob. De amintit ca in lume exista astazi 21 de portavioane. Dintre ele, 11 sunt americane. Celelalte sunt – Brazilia (1); Franta (1); Italia (2); India (1); Marea Britanie (1); Rusia (1); Spania (2); Tailanda (1). In afara acestor portavioane SUA detine si purtatoare de elicoptere si grupuri amfibii – LHA ( Landing Helicopter Assault). La ora actuala fortele navale americane au in dotare 5 purtatoare de acest gen (LHA-1 USS Tarawa, LHA-2 USS Saipan, LHA-3 USS Belleau Wood, LHA-4 USS Nassau si LHA-5 USS Pelelu. Anul viitor va fi lansat si LHA-6 USS America)
De mentionat ca toate portavioanele americane sunt insotite de grupuri operative, care sunt formate din diverse nave, respectiv forte navale specifice opratiunilor tactice si strategice carora sunt dedicate aceste portavioane. Un portavion (la fel ca majoritatea navelor) este construit conform unor specificatii tehnice care impreuna se numesc platforma. Construirea unor noi portavioane se face conform aceleiasi platforme. Rareori platformele sunt schimbate din cauza cheltuielilor enorme care sunt necesare pentru a schimba aceste specificatii. De la sfarsitul celui de al II-lea Razboi Mondial, SUA au avut 4 platforme diferite – Midway class (3 portavioane); Kitty Hawk (4); Enterprise (1); Nimitz class (10).
Astazi marina americana detine 10 portavioane de tip Nimitz si singurul portavion construit conform platformei Enterprise, care trebuie sa fie “pensionat” pana la sfarsitul acestui an. Probabil termenul va fi prelungit cu 18 luni. Postavioanele americane de tip Nimitz sunt: Nimitz (CVN-68); Eisenhower (CVN-69); USS Carl Vinson (CVN-70); Theodore Roosevelt (CVN-71); Lincoln (CVN-72); Washington (CVN-73); John C. Stennis (CVN-74); Truman (CVN-75); Ronald Reagan (CVN-76); H.W. Bush (CVN-77). Ultimul portavion american care a fost lansat a fost H.W. Bush (CVN-77) in anul 2006, operational din 2009. Perioada de timp intre lansare si intrarea in activitate operationala este de 3 pana la 5-6 ani. Ultimul port avion american, H.W. Bush (CVN-77) a costat 6,2 miliarde de USD; cel mai scump portavion construit in ultimul deceniu a fost Juan Carlos I (L61), care a costat 360 de milioane de euro.
Conform informatiilor din presa de specialitate, sunt astazi in constructie sau renovare 9 portavioane – China 1, Shi Lan; India 3, Vikramaditya; Vikrant; Vishal; Marea Britanie 2, HMS Queen Elizabeth; HMS Prince of Wales; SUA 3, Gerald Ford CVN-78 ; JFK (CNV-79) si CNV-80 probabil Clinton sau Obama. Rusia a anuntat acum un an constructia a trei portavioane, care inca nu se vad la orizont.
Sursa: articol preluat de pe theophylepoliteia