Cui a aparținut Crimeea pe parcursul istoriei
Dacă în trecut Crimeea a făcut parte dintr-unul dintre imperiile grec, roman sau bizantin, in ultimul secol ea aparținut Uniunii Sovietice din 1921, pentru că în 1954 Hrusciov să o dea Ucrainei. În ultimele zile toți ochii lumii au fost îndreptați asupra situației din Peninsula Crimeea, din Ucraina, iar în prezent lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, scrie openrussia.org.
Înainte de a fi cunoscută sub numele de Crimeea, peninsula a fost denumită Taurica de către imperiile grec și roman. Acestea nu au fost singurele forțe exterioare care au dominat Crimeea. Peninsula a fost invadată sau condusă de goti, imperiul bizantin sau mongoli.
De la mijlocul anilor 1400, Crimeea a fost un protectorat al Imperiului otoman. Rusia a anexat Crimeea în anul 1783. După Revoluția din octombrie din Rusia, din anul 1917, Crimeea a rămas pentru scurt timp un stat suveran. Dar, nu pentru multă vreme.
Crimeea a devenit Republica Autonoma Sovietică Socialistă în anul 1921 și a făcut parte din Uniunea Sovietica. A rămas așa până în 1945, când a devenit o regiune administrativă a Rusiei.
Apoi, în anul 1954, Crimeea a fost transferată de către Nikita Hrusciov Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.
După colapsul Uniunii Sovietice din 1991, Crimeea a aparținut Ucrainei. În 1997, Ucraina și Rusia au semnat un tratat bilateral de prietenie, cooperare și de parteneriat, care a permis în mod oficial Rusiei să-și păstreze flota Mării Negre la Sevastopol.
Sursa: unimedia.info