Am zis să continui în a face ce mă pricep mai bine: tocat mărunt chestii de personal ale ministerului. Şi publicatu-s-au cifrele de şcolarizare, cifre care teoretic ar trebui să asigure viitorul personal MApN. De reţinut cum funcţionează planificarea asta de resurse umane, persoanele selectate în vederea accederii într-unul din programele de studii urmează să ia un rol activ în armată peste 5/6 ani – medicina, 4 ani inginerii de la ATM şi ofiţerii de marină, 3 ani ofiţerii forţelor aeriene şi terestre, 1/2 an/ani subofiţerii şi maiştrii, şi mai puţin de un an ofiţerii şi subofiţerii forţelor terestre. Foarte important de reţinut, competenţele dobândite ale resursei umane vor putea fi valorificate de instituţie în anii ce urmează, deficienţe de personal imediate generate de plecări masive din sistem nu pot fi rectificate prin acestă abordare în materie de resurse umane. De aceea mă scandalizez eu prin articole, în principal de faptul că lipsa de personal nu este corelată cu un raspuns adecvat şi cu un sistem care să dea roade pe viitor şi un sistem care în caz de probleme majore de personal poate suplini acestă lipsă într-un fel sau altul.
“Deci” şi prin urmare, sediul materiei:
Să le luăm pe rând, cu materialul ministerului, tragem de scrolul mausului până jos să vedem care sunt cifrele scoase la concurs pentru acest an şi cam care ar fi efortul bugetar. 5 756 de locuri, deci şcolarizăm o brigadă NATO. De ce este importantă cifra asta? Pentru că se poate jongla puţin cu costurile, în sensul în care un medic nu trebuie să îl trimiţi neapărat la “academie” ci poţi activa un rezervist dacă ar mai exista aşa ceva sau mai poţi să îl iei din facultatea aia civilă. Pentru un inginer constructor la fel, nu trebuie plătiţi neapărat 4 ani de academie sau 1 an la şcoala de subofiţeri şi maiştri. Citeam recent un studiu SUA prin care cele mai bune rezultate ale armei geniu le obţin chemând în active service rezervişti din National Guard în cadrul US Army. Problema costurilor există şi la noi şi la americani şi la orice armată de pe planetă şi nu poţi avea un aport uriaş în bugetul MApN doar pe problema de personal.
Primul lucru care ne sare în ochi este că de 2-3 anişori UNAP-ul a devenit şi academie producătoare de ofiţeri. Şi ce specialităţi, logistica spre exemplu, ceea ce până acum câţiva ani era în competenţa AFT. Mi-a captat atenţia o “Comunicare publică şi interculturală în domeniul securităţii şi apărării” adică insistenţa asta ca cel care comunică să nu fie din “afara” sistemului. 3 ani de Academie ca să “comunici” eficient contribuabilului.
Mai departe AFT-ul meu de suflet, clasicele locuri şi o împărţeală pe care numai un om mult mai luminat (cu becul) ca mine o poate înţelege: VM, Cc, Para – specialitatea “lidership militar” restul PM, Tancuri, Auto etc –“management organizational”. Ha? Cum? Deci tanchistul îi manager şi paraşutistul lider? Mai departe “ştiinţele administrative”. Este în regulă, administraţia militară nu-i totuna cu infanteria, e bine să fie specialitate separată, dar nu înţeleg cum, ce, şi de ce a apărut şi partea asta de administraţie financiar-contabilă. De ce trebuie să fie contabilul neapărat ofiţer şi neapărat absolvent de academie? În fine, în total 300 de locuri, la liber fete şi băieţi. La fel ca în ultimii 20 de ani mai mulţi beneficiari şi cum o dată cu părul grizonat vine şi ceva experienţă, mai ştiu şi eu unde să caut niste cifre:
Sursa: http://mai.gov.ro/documente/invatamant/Brosura%20admitere%202018%20si%20ianuarie%202019.pdf
La AFA mare lucru nu-i de spus. Aici situaţia este constantă şi necreativă (Doamne-Ti mulţam). 200 de locuri din care multe pentru personal navigant (se măreşte flota aeriana în vreo 4, 5 ani?). Poate că da, poate că nu, cert este că anumiţi piloţi părăsesc aviaţia militară pentru cea civilă, comercială.
La fel şi la Academia Navală, lucrurile sunt destul de constante 400 şi ceva de locuri. Totuşi nu pricep o chestie, figurează la filiera directă “Universitatea Dunarea de Jos” cu 5 locuri. Cum vine asta? Faci facultate civilă şi te încadrează în marină? Filiera directă = academie pentru ofiţeri, şcoala de subofiţeri pentru antemenţionaţi şi maiştrii militari.
ATM-ul ca de obicei, acel turn Babel militar, toate armele, toate specialităţile, toate ministerele şi eterna întrebare: bă, sereistu ăsta de-i cu mine în cameră, chiar îi student pe bune? 320 de locuri, de toate pentru toţi. As avea o remarcă aici cu privire la ingineri. Inginerii ATM sunt foarte buni chiar dacă am văzut că la admitere notele au scăzut în ultimii ani. Faptul că sunt buni este ştiut şi de companiile mari in domeniul tehnicii, deci nu mare îmi va fi mirarea când iară se vor trezi cu deficit de personal când unele companii plătesc inclusiv acele sume de şcolarizare degrevându-l astfel pe proaspătul ofiţer de obligaţii şi implicit libertate de mişcare pe piaţa muncii. Doar eu ştiu 3 feciori ingineri militari cu haina în cui şi leafa de la IBM.
Mai departe, institutul medico militar – o chestie pe care eu nu o pot înţelege. Medicul ar trebui luat pe filieră indirectă. Sunt tineri care se plâng că nu prind un loc la rezidenţiat în oraşe mari şi spitale militare la Cucuieţii din Deal nu am văzut. Deci ar trebui să se întâlnească cererea cu oferta. Nu, normal că nu, suntem în România, tinerii ăia se supară şi pleacă (am şi eu un nepot medic rezident anul 2 în Bristol) iar ministerul plânge iarăşi cu lacrimi de crocodil… “vai nu avem personal!”. Greu e să îi asiguri medicului care doreşte o haină verde cu vişiniu pe epoleţi şi rezidenţiat într-un spital din reţeaua MApN? Răspuns, da, că noi nu gândim, noi muncim!
Academia de Poliţie, produce mai nou jurişti pentru MApN. Aaaa? Cum? N-am înţeles, chiar totul, trebuie să treacă prin academie? Da de ce dracu să şcolarizezi înca 15, 4 ani în loc să iei 15 de la o facultate unde statul a investit deja banii aştia?! Acum justiţia militară chiar nu-i ceva ce trebuie format în mod vital în academie. Vorbesc de ani de zile cu un domn colonel de justiţie militară pe chestiuni de legislaţie şi scrie articole excepţionale. Dânsul nu este absolvent de academie ci şcoală serioasă plus serviciu militar obligatoriu cum era pe vremuri. Un om care oferă tot respectul şi seriozitate iar în schimb primeşte la fel, seriozitate şi respect. Asta nu se învaţă în nici o academie.
Mai departe, programe de master şi doctorat pentru toate specialităţile şi, mai important, pentru toate buzunarele. Pe vremuri dacă erai pe tehnic făceai un master la poli şi era în regulă, dacă erai orice altceva făceai un master într-un domeniu cât de cât conex şi bine era.
Subofiţeri, cum este nevoie tot timpul toate armele, toate specialităţile, admitere direct din civil sau admitere din rândul soldaţilor şi gradaţilor. Foarte bine, încet, încet cred că subofiţerul trebuie să ia un rol mult mai amplu în organizaţie. Aş milita şi pentru un alt sistem de plată care să valorifice un subofiţer cu 15, 20 de ani experienţă. Total locuri 1 244 maiştri şi subofiţeri toate categoriile de forţe şi toate armele.
Filiera indirectă, ofiţeri. Bun, în sfârşit avem de toate de la medici, la jurişti, la intendenţa, la IT&C. Asta cu IT&C-ul este relativ nouă însă la fel de aiurea structurată. Ca unul care se mai pricepe la piaţa muncii şi leasing de personal, IT&C nu poţi lua de pe piaţă şi nu poţi echivala veniturile din privat. Atunci trebuie sa dai altceva. Dacă vii cu nesuferitul ăla de şablon în materie de studii şi mai stiu eu ce, IT de pe piaţă nu iei. Atenţie ca ăştia nu-s infanterişti. Bani nu le dai că nu ai de unde şi doi trei pasionaţi care sunt doxă în materie de calculatoare îi trimiti acasă, că pe diploma nu scrie “AiTi”. Ca paranteză, adminul meu de sistem de la firma îi un baiat cu facultatea de ştiinţe economice. “AiTiul” ăsta nu însemnă o diplomă de la o şcoală unde învaţă limbaj de programare Turbo Pascal – 1980. Şi expert în social media nu înseamnă o tută blondă cu cracii până în gât cu diploma în gestiune economică, asistată de calculator şi profil de facebook. Iarăşi consultanţă gratuită aici. La un moment dat am să trimit o factură la aceşti domni şi suma să o verse în contul rumaniamilitary.ro.
Filiera indirectă, 700 şi ceva de locuri, la subofiţeri a ajuns să însemne să fii absolvent al aceleiaşi şcoli de subofiţeri însă sursa personalului este diferită. Dragă minister, aici ne-ai rupt la capitolul logică.
Căutând ce anume înseamnă filiera indirectă şi directă, în condiţiile în care scoţi 700 de posturi filieră indirecta, am găsit mai jos în listă mentiunea: „candidaţii pentru formarea subofiţerilor în activitate pe filiera indirectă provin din rândul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti precum şi din rândul civililor din cadrul şi din afara M.Ap.N. Deci cum? Păi şi atunci care-i diferenţa? Pe alea pe filiera directă nu au voie cei din sistem care sunt soldaţi? Gata, aici m-am pierdut şi la chestiile astea chiar mă pricep.
Încercând să desluşesc dilemele din capul meu privind filiera directă şi indirectă la subofiţeri m-am oprit asupra unui paragraf, fără nici o legatură cu subiectul, doar că l-am gasit în metodologia de admitere la una din şcoli, respectiv personalul participant la acest proces laborios:
“c) secretariat: cadre didactice, personal din structura instrucţie şi educaţie, operatori tehnică de calcul/multiplicare, analist-programator pentru administrarea bazei de date şi documentelor de secretariat/tehnoredactare subiecte.”
Deci trebuie un analist-programator care să opereze cu “baza de date” şi “secretariat-tehnoredactare”. Asta ca să încheiem într-o nota umoristică.
Pe final, dvs dragi cititori, trageţi concluziile, MApN-ului îi doresc să îşi găsească cea mai bună resursă umană posibilă însă îşi bagă singur bâta la spiţele bicicletei.
Interesant este că procedura de admitere nu este corelată cu programul rezervistului voluntar, în sensul în care dacă cineva nu reuşeşte unde a dorit, să i se ofere şi această opţiune şi o posibilitate, dacă oamenii acceptă această variantă.
Nici o mentiune pe site-uri cu privire la rezervişti, că doar cineva care se înscrie în program poate pleca aşa hop-ţop 3 luni de la firmă dacă este admis. Nu-i voie să publicăm deci locurile de la început de an, ca nu cumva aspirantul la statutul de rezervist să îşi poată face şi el nişte socoteli. Deci nu-i bine să se ştie din ianuarie ce urmează măcar pe 6 luni.
Iaraşi consultanţă gratuită.
Notă: Există o evaluare înglobată în acest articol, te rog vizitează acest articol pentru a-l evalua.Mă semnez al vostru Lt(rez)