Si iata ca a mai trecut un an si tot asa mi-am racit gura de pomana. Avem locurile deja din ianuarie pentru formare, in stilul caracteristic adica doar cadrele militare – subofiteri, maistri militari si ofiteri. Doamne fereste sa planificam totul clar de la inceput, sa avem si soldati si rezervisti si tot. De ce sa stie candidatul de la inceputul anului ce si cum? Si in general, de ce sa planificam?
Bun, nu le voi lua chiar pe rand precum in articolul pentru anul 2019 ci ma opresc asupra punctelor care, spun eu, sunt interesante.
Ministerul scoate la concurs in jur de 4000 de locuri, pe formare prin academii respectiv scoli de maistri si subofiteri. Excludem desigur alti beneficiari (MAI/MJ/SRI etc) si excludem filiera indirecta din ecuatie.
De ce Dumnezeule mare si Sfant sa dai atatia bani pentru persoane de care poti beneficia in 5-6 ani – medicii militari, 4 ani – inginerii, 3 ani – ofiterii de comanda si specialistii si 2 ani – maistrii respectiv subofiterii. Avand in vedere situatia operativa din prezent as fi asteptat o varianta de pregatire fie chiar in rezerva la orice doritor si apoi activare/chemare in serviciu in functie de necesitati. Mai mult, programe de incadrare acolo unde ne doare astazi. In 2016 spre exemplu putea cineva sa-si imagineze ce Pandemie ar urma in 2020? Chiar nu ne invatam minte deloc si nu adaptam politica de resurse umane la realitate?
Da, fie, pe baza legislatiei actuale au scos cateva locuri pe segmentul medical, ca sa fiu corect, dar asta este nimic.
Pur si simplu nu inteleg. SRI spre exemplu are un masterat profesional, faci un master adica si devii ofiter. Practic, acest program este un amestec de pregatire militara si cunostinte de baza necesare unui ofiter de informatii. Sa presupunem ca este totusi o munca mai complexa cea de ofiter de informatii si poti obtine un asemenea ofiter in maxim 2 ani dintr-un civil insa nu domnule, armata trebuie sa-l scolarizeze pe un civil de la zero (adica de la nivel de Bacalaureat).
In fine, sa incepem cu inceputul deci. Draga mea de Academie a fortelor terestre a devenit un fel de moasa comunala, face de toate. Pregateste lideri militari (am explicat in articolul de anul trecut ca nu pricepe nimeni terminologia) respectiv cei din grupa de specialitati de infanterie (vm, cercetare) insa doar partial, si mai apoi manageri militari pentru celelate arme de unde excludem comunicatile si informatica pentru ca aceia sunt la facultatea de inginerie, dar nu la ATM. Mai ramane separat desigur logistica, intendenta si managementul economico-financiar. Cum, nu ati inteles nimic din paragraful asta? Uitati-va in PDF, e clar ca buna-ziua, nu?
Mai departe aviatia, Academia fortelor aeriene, destul de standard din ce observ eu insa punctez doar ca au scazut drastic locurile de piloti si nu cred ca stam extraordinar de bine la acest capitol. Si aici nesuferitul asta de capitalism ne da la gioale, angajaza bunatate de piloti sa zboare toti aplaudacii in Grecia. Ei, pai se poate? Uite ca da.
Mai departe, navale, observ o crestere mica, mult prea redusa ca in 4 ani sa discutam de corvete. Da, stiu, socant, politica de r.u. trebuie corelata cu achizitile de tehnica militara. Din ce vad aici, dragi cititori nu pariati pe corvete in viitorul apropiat, sa dea Cel de Sus sa gresesc fiind vorba de nave ultramoderne partial robotizate nu trebuie chiar atat de mult echipaj. Ca sigur noi luam topul de gama, asa-i?
ATM-ul. Mda. Aici vad intra-devar multi ingineri (to be) IT, sa vedem concret ce inseamna asta pentru noi deoarece cifrele imi par a fi tot prea mici. Dar retineti ca socotim pe 4 ani, si multi din acesti oameni nu sunt dedicati in mod expres unor componente ciber. La fel cum intr-o fabrica ne-am trezit cu o multitudine de joburi cu specific IT chiar daca fabrica produce caramizi, mase plastice sau masini si anumite sectoare militare daca le dezvoltam vor ajunge dependente de sectorul IT. In fapt si aceasta afirmatie in 2021 devine incorecta, sectorul IT nu mai prea exista ci exista celelate sectoare tehnologizate, la fel cum masina noastra de zi cu zi a ajuns practic un smartphone pe roti. Ca scurta paranteza, un ERP gen SAP pentru o companie de 100 de oameni se tine cu aproximativ 15-20 de persoane dedicate mentinerii in functiune, operational, functional si in final helpdesk.
Pentru domnii din minister care nici pana in prezent nu au scos un RFP pentru o licenta de ERP serios, va traduc ultima propozitie in ceva timp. Pana una alta, lectura placuta celor care mai vad razboaie intre corpuri de armata, divizii intregi de infanteristi si eventual sfantul Nagant, ca ce altceva mai puteai pune in lista de mai sus. Asadar, lectura si ce dracu’ o fi insemnand SAPul ala de mai sus. https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/pdf/2016/04/defense-erp-overview-by-country.pdf
Totusi hai sa nu depasim cadrul discutiei normale acolo unde T55-ul inca mai face legea.
Academia de politie. Da. Ati citit bine. De ceva anisori putini, Mapn-ul are o practica interesanta, Justitia Militara ca arma este “populata” cu absolventi de acadamie de politie, specialitatea drept. In trecut scoala de logistica de la Chitila forma ofiteri de justitie militara din civili, absolventi de drept. Si aici sa mai stai cu planificari pe 4 ani, mi se pare gresit. Dar nu am atata lumina cat altii, ce sa-i fac.
Medicina militara. La Bucuresti si Targu Mures. Ok, este de bine zic eu doar ca cifrele nu-mi spun nimic. Am constatat ca nu avem medici militari activi, am constatat ca formam zero in rezerva si acum e bine si asa ca in 4-5 ani dispare si pandemia asta, sau disparem noi. Oricum este bine. Las‘ ca merge si asa exemplificat intr-un mod exceptional.
Ultima parte pe mine ma lasa mut. Universitatea Bucuresti, 3 specialitati, cu mentiunea studii universitare civile de licenta, pe locuri Mapn. Deci, cum?
Master, multe locuri la toate academiile, multe catedre, ca doar in civil de ce sa mai faca omul un master. Totul trebuie facut “in-house”, in epoca in care outsourcing-ului a devenit cea mai mare industrie de pe planeta. Explic si asta mai tarziu. As fi curios cat costa ansamblul asta educational in care asiguri formarea de la liceu la doctorat in structuri proprii.
Doctorat. 64 de locuri. De toate pentru toti.
Compar aceasta structura cu notiunea britanica de educatie si formare a cadrelor militare, m-a mancat de asemenea sa caut un ofiter doctor, si l-am gasit: https://mpct.co.uk/patron/lieutenant-general-jonathon-riley-cb-dso-phd-ma/
Deci, domnul Phd asta ii format 60% in civil. Dar vai, dar cum? Pai uite asa si refacem conexiunea cu articolul anterior referitor la ce s-a intamplat in 2020. Dispar militarii din societate si apoi ne miram ca socitatea nu le mai acorda respect.
Doctor in istorie dl general locotenent englez, asta doar asa ca sa ne lamurim putin si cu doctoratele astea in “siguranta nationala”.
Bun, revenim la lista deci, subofiteri si maistrii. Aici trebuie intr-adevar, am zis-o si o mai zic, cat de bine functioneaza o unitate militara nu depinde de ofiteri ci de calitatea subofiterilor. Daca subofiterii sunt oameni pregatiti bine si ofiterii ii trateaza cu respectul cuvenit, unitatea merge de la sine. Daca nu, nu. Este chiar simplu.
Observ totusi si aici mult IT. Este bine, asta explic, ne mutam spre ultratehnologizarea oricarui domeniu. Totusi, aici am un comentariu: trebuie facut un echilibru intre formarea in scolile proprii ale ministerului si civili. De multe ori privatii aia care produc avioanele de ultima generatie pe care zboara militarul american, investesc in “viziunea din exterior”. Oameni formati diferit, care au idei diferite. Educatia militara este buna, sunt un mare sustinator al ei, insa atunci cand formezi 100% din personal intr-un singur regim, nu mai ai termen de comparatie.
Indirecta acum. Muzici militare, educatie fizica militara si operatiuni speciale. Da, la SpecOpsi ii metionat expres ca admisi vor fi doar cei din randurile specopsilor, soldati, subofiteri sau maistri. Corect si echitabil as spune. O data ce ai investit enorm intr-un om, trebuie sa-i dai posibilitatea evolutiei in cariera.
Foarte multi subofiteri in schimb, ceea ce este oarecum bine, cred eu, avand in vedere ideea de diversificare pe care o mentionam adineauri.
Pe final, ca de obicei, ma rog sa primeasca si ministerul lumina de pe urma, sa aiba parte de cei mai buni candidati si dintre ei, cei mai buni dintre cei mai buni sa devina militarii de maine. Tot nu pricep de ce in urmarirea acestui scop, ministerul insista sa-si bage singur bata la spitele bicicletei, un Tohan din ala vechi, ca nu au avut bani de un mountain bike cat de cat bunicel.
Subliniez ca in fiecare an faptul ca activii trebuie sa mearga mana in mana cu rezerva, si lipsa anuntarii locurilor pentru rezervisti in ianuarie/februarie constituie o grava eroare si una din motivele incadrarii extrem de slabe, dupa cum am exemplificat in nici mai mult, nici mai putin de 11 articole.
Ma semnez al vostru lt(rez)