Romania Military

Fortele Navale – divizia de Dunare. Articol din 2011 republicat.

Arme de Razboi…blindatele de Dunare

In urma cu aproximativ un an, aparea un articol in presa ucrainiana despre forta Romaniei pe fluviu. Se facea acolo un inventar asupra puterii flotei romanesti de Dunare, in speta monitoarele si vedetele blindate. Pe langa chemarile patetice ale respectivului ziarist la intarirea flotei Ucrainei la fluviu, acesta facea si o analiza despre flota noastra militara fluviala.

Acum chiar ar avea homosovieticus, subspecia de Ucraina motive sa doarma noaptea mai prost din cauza blindatelor noastre de Dunare?! Pai hai sa vedem!

            Vedetele blindate Rahova(176) si Opanez(178) cu ghearele scoase

Flota militara a Romaniei la Dunare, are ca scop principal apararea Deltei Dunarii, adica garantarea libertatii circulatiei si accesului la Marea Neagra! Are un scop pur defensiv si este gandita sa actioneze cu batalionul de infanterie marina de la Babadag, pentru protectia cailor de comunicatii si interzicerea accesului in teritoriul national a…rusilor! Ca altcineva nu prea ce sa caute acolo! Este practic o “flota cu dedicatie”, special pentru homosovieticus!

Asadar ce avem pe fluviu?!

   1. 3 monitoare mari  -45-Mihail Kogalniceanu

-46-Ioan C. Bratianu

-47-Lascar Catargiu

Caracteristici: -deplasament—522 to.

-viteza maxima 16Nd

-armament-  tunuri 2X100mm, acelasi tip ca pe tancurile romanesti

-sisteme AA- mitraliere, calibrul 30mm, 2X30, binate

-mitraliere, calibrul 14,5mm, 10 bucati

– RACHETE strela 2M

-lansatoare de rachete nedirijate GRAD 122mm—2 bucati

 2. 5 vedete blindate -176-Rahova

-177-Opanez

-178-Smardan

-179-Posada

-180-Rovine

Caracteristici: -deplasament—320 to.

-viteza maxima—16Nd.

-pescaj—1,5 m

-armament, acelasi tip si cantitati, cu exceptia tunului de 100mm, care la bordul vedetelor se afla intr-o singura bucata, la prova.

Deasemenea Romania mai detine si vedete mai mici, tip VB 76, cam 18 bucati, si nave auxiliare, necesare sprijinirii navelor principale. Asadar suntem o putere la Dunare?! Practic nu avem cu cine sa ne luam de par. Nici un alt stat riveran nu detine astfel de nave, de fapt nici un alt stat nu detine o astfel de unitate. Proiectate special pentru lupta in Delta Dunarii, monitoarele noastre au capacitatea de a se “catara” pe mal, pentru a sprijini direct trupele, sau pentru a descaraca/incarca material si personal. Intr-o astfel de situatie, nava vine perpendicular pe malul apei si efectiv se urca cu botul pe mal.

Deasemenea, fiecare comandant si timonier trebuie sa cunoasca canalele si samarcurile Deltei, ca pe propria curte. Navigatia se face de obicei in conditii de vizibilitate foarte redusa, in zone unde circulatia civila este cu totul interzisa.

 Monitorul Lascar Catargiu, folosind sistemul GRAD

In ultimii ani, navele au fost dotate cu noi radare si sonare, ultraperformante, care permit unui convoi sa navigheze ziua si noapte, la vizibilitate zero. Deasemenea, toate vedetele si monitoarele sunt extrem de …tacute. Pot inainta cu viteze de pana la 8-10 Nd si practic sa treaca pe langa tine fara sa le auzi.

Camuflajul este in cazul lor extrem de important. O nava de peste 500 de tone si 50 m lungime poate fi camuflata total, in mai putin de o ora. Practic de la cativa zeci de metri nu sti ce vezi: un tufis mai mare, sau o mica padure! In fapt nici o alta nava nu poate rezista unui atac direct din partea unui monitor aflat pe fluviu si cu chef de scandal! Imediat ce ordinul de lupta a fost dat, toate chepengurile si hublourile se inchid, iar navigatia se executa prin niste fante lungi de 20cm si late de 2cm, intr-o liniste totala!

Camuflat perfect si inaintand fara zgomot, gata sa traga in orice ii apare in fata, o astfel de “fiara”, puternic blindata, este redutabila si fatala.

Gandite sa lupte si cu alte nave, monitoarele noastre au insa ca misiune principala sprijinirea cu foc a trupele romanesti care apara Delta. Pantru asta au la bord si doua instalatii lansatoare de rachete GRAD si numite APRN!

Ele indeplinesc in zona lagunara rolul tancurilor, care aici nu pot fi folosite.

Acest sistem are in compunere doua lansatoare a cate 40 de rachete, retractabile. Adica intreg sistemul intra sub punte atunci cand nu este folosit, pentru alimentare si protectie. Are o uriasa putere de foc, o singura salva putand distruge un intreg regiment inamic.

Asa cum spuneam, aceste nave sunt unice pe intreaga Dunare, si practic nu au inamic. Sigur ca sunt vulnerabile la atacurile din aer si de pe mal, dar nu foarte vulnerabile. Ele sunt mandria constructorilor romani de nave, fiind proiectate si executate integral in Romania.

In perioada 1985-1993, au fost construite vedetele blindate, la Mangalia, iar in perioada1990-1994, Turnu-Severin a fost construit primul monitor din serie, M.Kogalniceanu. Apoi intre1994-1996, tot la Turnu-Severin, au fost realizate celelalte doua monitoare!

Asadar are motive pseudostatul Ucraina sa se teama de blindatele noastre de Dunare?! Categoric da! Putem privi cu multa mandrie flota fluviala! Macar ca si alte ramuri ale Armatei sa fie la nivelul de dotare al Divizionului de Nave Purtatoare de Artilerie…

Exit mobile version