Romania Military

Francezii au ales, deocamdata, NLAW

Atenti la lectiile predate publicului larg de conflictul din Ucraina, francezii au grabit alegerea unei rachete anti-tanc cu raza scurta, usoara si cu un pret extrem de rezonabil. Daca ne intoarcem in timp, infanteria franceza a avut mereu la dispozitie trei sisteme anti-tanc (anti-blindate).

Apararea anti-tanc a francezilor – pe zona infanteriei – este stratificata si cuprinde: racheta AT grea, cu raza mare – 5km, Akeron MP (fosta MMP) inlocuitoare a emblematicei Milan. Pe zona sistemelor de lansatoare de grenade, francezii folosesc AT4F2 de la Saab Bofors Dynamics, iar pe zona rachetelor AT cu raza foarte scurta au inca in dotare racheta Eryx.

Doar ca Akeron MP este mare, scumpa si nu mereu necesara. De ce ai folosi o rachete puternica si cu o raza de 5km impotriva unei tinte mai slab blindate care se afla la cateva sute de metri?! Daca respectiva tinta nu este un tanc si este aproape atunci poti folosi AT 4 cu foarte mult succes. AT 4 poate fi folosit si impotriva fortificatilor fiind de fapt cel mai raspandit sistem de acest tip din lumea occidentala, un sistem similar dpdv conceptul cu RPG 7, dar diferit dpdv al modului in care incarcatura de lupta este propulsata.

Dar pe zona rachetelor AT clasice, dar cu raza scurta, francezii au inca in dotare Eryx, o rachetuta mica, ieftina si cu raza medie, pana in 2 km. Necazul cu Eryx este dat de faptul ca ii cam expira durata de viata si se simte nevoia unei schimbari. Inca din 2023 armata franceza si-a propus sa dezvolte o inlocuitoare pentru Eryx, o rachete AT mai mica si mai ieftina decat Akeron MP si evident mai usoara, pe care grupa de infanterie s-o poata transporta fara prea mari eforturi.

Dar razboiul din Ucraina a facut ca francezii sa vada ca o astfel de racheta exista deja (de fapt exista mai multe) si ca se afla chiar la usa lor, produsa fiind de aceiasi companie Saab Bofors: NLAW – (Next Generation Light Anti-tank Weapon) este o racheta AT dezvoltata in comun de Suedia si Regatul Unit care si-a castigat o multime de admiratori pe seama distrugerii a sute de tancuri rusesti din prima lovitura.

NLAW a fost gandita ca o arma AT usoara, cu raza scurta (20-800metri), avand capacitatea de a lovi tinta de sus – OTA (Overfly Top Attack), sau in mod direct, linie dreapta – DA (Direct Attack), dovedindu-se ideala pentru lupta la ambuscada. Evident ca este o racheta care se auto-ghideaza dupa lansare (fire-and-forget). Pe langa eficienta deja dovedita in Ucraina, NLAWul mai are un mare avantaj, pretul per bucata este de doar 23 de mii de euro.

Adevarat ca spre deosebire de Eryx (poate penetra 900mm de blindaj), NLAW poate “rupe” doar 500mm de blindaj, dar acesta diferenta nu prea s-a vazut in Ucraina, iar suedezo-britanica are un sistem de ghidare superior Eryx.

Astfel ca intr-o companie de infanterie franceza gasim vanatori de tancuri dotati cu rachete cu raza lunga – Akeron MP, vanatori cu rachete pentru raza scurta – Eryx/NLAW si militari care au in dotare versatilul si exceptionalul AT 4.

Se pare ca Franta va cumpara rachetele AT NLAW de la Thales Air Defence, care se va ocupa de comanda Parisului.

Daca am face o comparatie cu infanteria romana, lucrurile stau cam asa: noi avem ca racheta AT principala Spike LR, raza 4km si anul trecut s-a anuntat achizitia a Spike LR2 (in jur de 300 de bucati) cu raza maxima extinsa la 5km. Pe zona rachetelor AT cu raza scurta, Romania a cumparat “Sfanta Javelin” – 263 de bucati si 26 LCU. Javelin este o racheta remarcabila, a facut prapad, alaturi de NLAW, printre tancurile rusesti si are o raza  maxima de actiune de 2km, problema “Sfintei” este pretul, in jur de 250 de mii de dolari bucata, ori cu pretul unei Javelin am putea cumpara 10 NLAW…

Pentru raza foarte scurta, Armata Romana foloseste echivalentul rusesc al AT 4 (un echivalent destul de aproximativ) – AG 7 (RPG 7). Avantajul este dat de faptul ca il avem deja, il fabricam, este relativ simplu sa-i imbunatatesti munitia si deocamdata isi face treaba. Daca AG 7 ar trebui inlocuit cu AT 4 este o chestiune de finete si doar un militar cu experienta, care cunoaste ambele sisteme, ar putea sa ofere o perspectiva corecta.

Dar cred ca NLAW ar trebui sa fie si pe radarul MApN macar pentru ca este o solutie foarte ieftina, mult mai ieftina decat Javelin, Spike LR sau chiar Spike MR (75 mii de dolari).

GeorgeGMT

Exit mobile version