Intentia fortelor terestre franceze este sa-si inlocuiasca vechile sisteme americane M 270 (pe senile) cu noi lansatoare multiple de rachete, se pare ca de aceasta data pe roti. Pana aici totul este ok, astazi francezii detin cateva zeci de lansatoare si toate au fost programate pentru retragere in anii ce vin, asa ca necesitatea punerii ceva in loc este reala, nemaidiscutand aici ca pe hartie Franta ar detine un maximum de 55 de vehicule de lansare. Adica vorbim despre un numar relativ mic, daca ne aducem aminte ca Romania va avea in curand 54 de lansatoare HIMARS, pe langa 54 LAR 160 si ce ne-o mai fi ramas din APRA 40 neaose.
Lasand la o parte numarul si asa mic de lansatoare de rachete sol-sol, francezii au acum si o dilema: ce anume sa cumpere? Si nu numai francezii au aceasta dilema ci toti membrii UE. De ce? Pentru ca in Uniunea Europeana nu prea fabrica nimeni rachete sol-sol de tip MLRS moderne, rachete care sa poata concura cu HIMARS-ul american sau PULS israelian. Ciudat? Foarte ciudat atat timp cat aceste sisteme de armament nu sunt chiar cele mai sofisticate din dotarea fortelor terestre.
Europenii, in schimb, fabrica un numar relativ mare de obuziere auto-propulsate (Krab, PzH 2000, RCH 155, CAESAR, Archer), dar rachete sol-sol prea putine. N-are rost sa mai amintim de faptul ca nici rachete balistice cu raza scurta sau medie nu fabricam.
Asa ca francezii se uita sa cumpere ceva din afara si cum in UE doua ar fi solutiile la indemana ar putea parea ca mari alegeri nu ar avea de facut.
In UE HIMARS-ul se vinde bine iar mai de curand vine foarte tare din urma PULS-ul israelian. Coreenii cu K239 Chunmoo i-au prins de clienti deocamdata doar pe polonezi.
Cu toate ca oferta nu este foarte mare, Parisul merge – intr-un mod cu totul uimitor – pe o posibila varianta indiana, sau cel putin nu o exclude din start. Ei bine, Franta se gandeste, ia in considerare un sistem de rachete sol-sol fabricat in India, pe numele lui oficial Pinaka Mk-2. Daca este doar o chestiune de curtoazie fara nici o reala intentie de achizitie sau daca francezii chiar se uita serios la MLRS-ul indian ramane ca istoria sa ne spuna.
Evident ca Pinaka Mk-2 se trage din Pinaka Mk-1 care la randul sau este o varianta a sovieticei GRAD BM-21. Spre deosebire de ilustrii sai inaintasi Pinaka Mk 2 stie ceva mai multe.
Sistemul lanseaza rachete ghidate de calibrul 214mm pana la o distanta maxima de 60-70km, cu o incarcatura de lupta de 250kg. Rachetele sunt ghidate inertial sau prin satelit.
PULS-ul israelian, pe de alta parte, n-are nevoie de prea multe prezentari, sistemul putand folosi mai multe tipuri de rachete pentru raze diferite: 122mm – 40km, 160mm – 45km (pana aici le avem si noi), 306mm – 150km si rachete grele EXTRA sau Predator Hawk – 300km. (att George: 306mm-150km este EXTRA. Mai lanseaza si Delilah)
Sistemul israelian a fost deja comandat de tari europene precum Danemarca, Olanda, Germania si Spania, in timp ce Norvegia este foarte interesata.
“We are evaluating the Pinaka multi-barrel rocket launcher system because we need a system like that. We are evaluating the system among the other systems offered by the top countries offering such systems. India is among the top countries producing weapons,” declara generalul francez Stephane Richou.
Doar ca este greu de crezut ca acest distins ofiter spune adevarul si mai greu de crezut ca o tara precum Franta si-ar putea dori sa aiba in dotare sisteme de armament produse in India. De fapt nimeni nu-si doreste asa ceva, sau aproape nimeni si atunci?
Cel mai probabil ca francezii gadila orgoliul indian pentru ca niste contracte grele care ar trebui sa vina pe zona aviatiei, submarinelor etc si atunci un mic sacrificiu de reciprocitate merita facut. Pinaka se afla in dotarea fortelor terestre indiene si vor exportate si in Armenia, mai nou, cel mai bun prieten al Indiei din Europa.
Dar toate capitalele europene ar trebui sa-si puna o intrebare simpla: de ce UE nu are astazi cel putin un sistem MLRS modern si este nevoita sa importe? Cat de complicat ar fi pentru tari precum Franta sau Germania sa-si produca singure un sisteme de rachete sol-sol decent, mai ales daca tinem cont ca aceste sisteme de artilerie reactiva nu sunt chiar mecanica cuantica, nu sunt varful tehnologiei militare si am vazut deja in Ucraina cum consumul de rachete poate fi foarte mare si atunci intelept ar fi sa le poti fabrica la tine in tara.
Cu toate acestea francezii par sa respinga atat sistemele PULS sau HIMARS cat si pe cel indian in favoarea unui MLRS national, dezvoltat si fabricat in Franta. Dar deocamdata acest lucru se afla doar la stadiul de intentie desi s-au format deja doua parteneriate: MBDA si Safran iar concurenta este formata din ArianeGroup si Thales.
Fortele terestre si-ar dori ca primul batalion sa devina operational in 2030.
GeorgeGMT