Romania Military

Francezii promit belgienilor offset 100% si parteneriat pentru Rafale

In timp ce in Romania se sustine ca offsetul nu mai e la moda, ci chiar interzis mai ales in UE, transferul tehnologic fiind interesant doar pentru fraieri, pe cand desteptii cumpara produse vechi cu banii jos, francezii de la Dassault promit offset de 100% pentru Rafale in Belgia, daca acestia il vor cumpara pentru a inlocui vechile F-16, in locul prognozatului F-35 Lightning II. In plus belgienii vor castiga statutul de parteneri in programul Rafale pentru urmatoarele decenii, pe toata durata de exploatare.

Acesta este un raspuns cererii adresate de ministerul apararii belgian catre 5 mari agentii de stat aeronautice : Joint Program Office pentru Lockheed Martin F-35, US Navy PMA 265 pentru Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Direction générale de l’Armement pentru Dassault Rafale, Swedish Defence and Security Export Agency pentru Saab JAS-39E si UK Trade and Investment Defence and Security Organisation pentru Airbus Group Eurofighter Typhoon) de a furniza un succesor al F-16 in cadrul „Belgian Defence – Air Combat Capability (ACCap) Successor Program”, achizitie estimata la peste 4 miliarde de euro.

Termenul limita de depunere de catre agentiile de mai sus a ofertelor documentate cu cifre si cu estimari ale numarului de aparate necesare asigurarii tipurilor de misiuni cerute, in Belgia si in strainatate, alaturi de antrenamentul pilotilor, este sfarsitul lunii noiembrie a.c. Belgienii spera sa semneze un contract in 2018 pentru a putea apoi asigura inlocuirea intre 2023 si 2028 a actualelor F-16.

Si acum comentariile vis-avis de oferta franceza mai pe larg…

Grupul de interes economic (GIE), al producatorului Dassault, s-a angajat in 25 noiembrie a.c. sa furnizeze importante investitii industriale surorii Belgia precum si o cooperare durabila daca alesul competitiei pentru inlocuirea vechilor F-16 (Doamne pazeste, sa batem in lemn, sa nu ajunga la noi si un lot belgian!) va fi progenitura Rafale. Propunerea a fost facuta guvernului belgian garantand un «transfer de tehnologie de 100% » si o colaborare industriala care va asigura Belgiei un beneficiu economic cel putin echivalent investitiei facute la achizitie. Acestea au fost afirmate ieri seara, in cadrul unei receptii la ambasada Frantei in Belgia, de catre vice-presedintele Dassault Aviation si directorul biroului din Bruxelles al GIE Rafale, Yves Robins.

Transferul tehnologic va permite similitudinea intre avioanele Rafale belgiene si cele frantuzesti, astfel ca industria belgiana va fi implicata din plin la sprijinul tehnic al flotei de Rafale a celor 2 tari.

Cooperarea industriala cu GIE (compusa din Dassault Aviation, Snecma – grup Safran si Thales) si cei aproximativ 500 de subcontractanti nu va fi una de forma, pur contabila, ci se intentioneaza implementarea unei strategii de cooperare pe termen mediu si lung cu industria belgiana de profil. Aceasta strategie contine si integrarea completa a belgienilor ca si parteneri in definirea viitoarelor standarde si programe de evolutie ale Rafale pe orizontul urmatorilor 40 de ani.

Robins a subliniat ca Rafale este actualmente nu doar singurul avion polivalent omnirol matur existent astazi pe piata, déjà testat si imbunatatit in urma experientelor de lupta din Libia, Mali si Afganistan ci si un produs al carui costuri de achizitie si exploatare sunt « cunoscute, moderate, demonstrate, garantate si fara deriva », ca si aluzie la rivalul F-35 Lightning II, cu dezvoltare intarziata si inca nefinalizata dar si cu costuri depasite repetat si care fluctueaza in continuare.

Ambasadorul Frantei la Bruxelles, Bernard Valero, a afirmat la randul sau ca spera intr-o competitie « cat mai loiala » si ca este fericit ca poate contribui la o astfel de « aventura ».

Sa speram ca vechile avioane belgiene nu vor ajunge tot la noi !

Bine ca noi am reusit sa sarim cu succes acest capitol al offsetului la achizitia aeronavelor multirol, care au fost pana la urma F-16 la mana a 3-a… i-am ciuruit, ce mai! Sau altfel spus- ne-a trecut glontul pe la ureche, vorba unui mare decident in CSAT-ul mioritic!

 

Marius Zgureanu

 

Sursa:

Le Vif

http://www.levif.be/actualite/belgique/remplacement-des-f-16-rafale-promet-des-retombees-industrielles-en-belgique/article-normal-354975.html

 

 

Exit mobile version