Romania Military

Francezii sunt optimisti

Dupa ce Bucurestiul a anuntat ca doreste doua submarine Scorpene, nu stim inca ce clasa sau in ce configuratie (cu sau fara AIP), ei bine si Varsovia pare sa fi fost sedusa de tehnologia Naval Group, ministrul apararii de la Paris – Florence Parly – si-a facut o priporitate din incheierea unei intelegeri cu polonezii. O sti domnia-sa ce-o sti…

Dar de ce Scorpene si nu U 212CD, de ce nu A 26? Ei bine, deocamdata nu se stie exact ce va alege Varsovia, asta daca va alege ceva, dar la ultima infruntare intre cei trei constructori europeni pentru contractul polonez francezii au iesit atat pe minus cat si pe plus, chiar pe un mare plus si nu discut aici despre tehnologia submarinelor oferite ci despre o cerinta foarte specifica poloneza: rachete de croaziera la bordul submarinelor.

MdCN

Ori nici germanii si nici suedezii nu pot oferi asa ceva, pentru ca nu detin rachete de croaziera lansabile din imersiune. Suedia si Germania fabrica impreuna Taurus KEPD 350, dar aceasta este o racheta de croaziera strict aer-sol, in timp ce francezii au MdCN (Missile De Croisière Naval) si se pare ca ar fi dispusi s-o vanda atat timp cat americanii au deschis sezonul de vanzare pentru rachete de croaziera (cu destul de putin timp in urma acestea nu erau de vanzare peste o anumita raza de actiune): australienii vor primii Tomahawak, britanicii au deja, iar olandezii au de gand sa le monteze la bordul fregatelor De Zeven Provinciën.

Block V Tomahawk

Minusul francezilor era dat de faptul ca polonezii au cerut atunci ca tara firmei castigatoare sa puna la dispozitie, sub forma de inchiriere, un submarin similar cu cele comandate pentru instructia echipajelor pana cand prima nava va fi livrata. Ori francezii nu opereaza decat submarine nucleare, dar nici ceilalti nu au rachete de croaziera la dispozitie, iar o nava de inchiriat s-ar mai gasi pe ici pe colo.

Rachetele de croaziera par a fi aici foarte importante, polonezii si le doresc cu patima, iar francezii, conform doamnei Florence Parly, nu sunt dispusi sa le vanda decat impreuna cu submarinele :”The attraction for missiles, which depend on the order of submarines because there will be no missiles without submarines, is strong with the Polish navy.”

Cele trei Scorpene ar trebui sa inlocuiasca cinci submarine poloneze: patru din clasa “Kobben”, achizitionate la mana a doua din Norvegia la inceputul aniilor 2000 si un Kilo rusesc. Toate cele patru “Kobben” sunt astazi trase la cheu si nici Kilo nu se simte prea bine, fiind tinut in viata mai mult pentru a avea totusi un submarin pentru antrenamentul flotei.

Evident ca este de asteptat ca polonezii sa ceara oferte de la toate companiile interesate, care data trecuta au fost: Naval Group – Scorpene, germanii de la TKMS – U 212 si suedezii de la Kockums cu A 26.

De remarcat ca in cazul francezilor (CM 2000, AM-2000, CA-2000, plus sub-variante ale celor trei modele) si suedezilor (Pelagic, Oceanic si Oceanic raza extinsa), fiecare submarin vine in trei variante constructive (si trei deplasamente diferite), plus derivate ale modelelor principale..

La cele trei mari companii europene s-ar putea sa se alature si corenii de la Hanwha Ocean cu “Dosan Ahn Changho”-class, nava care are in standard silozuri de lansare verticale pentru rachete balistice „Hyunmoo 4-4”. Si cum relatiile militare intre Coreea si Polonia sunt infloritoare in aceste zile, loc ar fi, sa spunem, desi este greu de crezut ca cei mai buni dintre coreeni ar detine o tehnologie pentru submarine superioara celor trei companii europene. Foarte greu de crezut, iar in materie de submarine calitatea tehnologiei este tot ce conteaza. Nici transferul de tehnologie, nici pretul, nici integrarea in industria locala, nici orice altceva v-ar putea trece prin cap pentru ca daca respectivul submarin nu este cum ar trebui sa fie va fi scufundat la prima iesire in caz de razboi.

La submarine nu faci niciodata compromisuri pentru ca ramai fara ele repejor.

Sau poate, americanii isi fac “pomana” si ofera si Poloniei rachete Tomahawk, pentru ca atunci lucrurile se schimba dramatic in favoare suedezilor, submarinul lor – A 26 fiind prevazut din standard cu un siloz de lansare vertical, din imersiune, pentru sase rachete Tomahawk, astfel incat lucrurile ar putea evolua rapid.

PS Se mai discuta prin presa poloneza si despre varianta submarinului nuclear, dar mie, cel putin, imi pare o stire tabloida. Ce sa faca polonezii cu o nava nucleara in Baltica?! Logica nu prea are dar purtatorul de cuvant al agentiei polonez pentru armamente, lt-col Krzysztof Płatek, a declarat ca ambitiile marinei poloneze sunt ridicate si ca se urmareste: „we are talking about a stealth strike capability anywhere in the world, at any time, using cruise missiles.” Ce treaba o avea Polonia cu „oriunde in lume”, foarte greu de spus.

Si mai aflam ca submarinele vor indeplini diverse misiuni:„hunting enemy ships in remote operational areas, transporting special forces and participating in cooperation with allies.”, sa aiba o mare autonomie si sa poata naviga in imersiune o perioada de timp cat mai mare.

In privinta variantei „nucleare”: „However, nuclear propulsion solutions cannot be ruled out as they offer full ocean capability. This question will be open and will be related to the financial possibilities and requirements of the Polish Navy.”

Ceea ce dpmdv pare o nebunie totala, din punctul de vedere al costurilor implicate, al beneficilor obtinute in Baltica ca si al deturnarii unor sume foarte importante de la fortele terestre si aeriene, acolo unde in mod clar va fi greul in cazul unei conflict pe teritoriul Poloniei. Si ce „avantaje” ar putea avea Polonia daca ar detine nave cu „full ocean capability”?

GeorgeGMT

Exit mobile version