Încă de anul trecut, în lumina primelor învățăminte din războiul dintre Rusia și Ucraina, președintele Macron vorbea despre necesitatea de a reconfigura industria de armament pentru vremuri de război. Multă vreme neglijată și subfinanțată, industria franceză de armament trebuie să fie din nou capabilă să refacă, mult mai repede decât în prezent, stocurile de muniție consumată într-un eventual conflict armat.
Franța este singura putere nucleară europeană continentală (adică din UE, ca să fie pe înțelesul tuturor) și una dintre țările cu o industrie militară bine dezvoltată. Cu toate acestea, limitele sale s-au văzut cu ocazia operațiunilor aeriene din Libia, în 2011. Ceea ce ne aduce la știrea de astăzi:
?? Selon le ministère des Armées, la production des #Mistral, qui est de 20 unités par mois aujourd’hui, devrait passer à 40 unités/mois en 2025.
Par ailleurs, le MINARM souhaite voir le délai de production du missile Aster de plus longue portée passer de 40 à 18 mois. #BITD pic.twitter.com/nMrz7qTi3T
— OpexNews (@OpexNews) February 23, 2023
Astfel, potrivit Ministerului Forțelor Armate din Franța, producția rachetei antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Mistral, care este de 20 de rachete pe lună în prezent, ar trebui să crească la 40 de rachete pe lună până în 2025. În plus, ministerul mai dorește ca timpul de producție al rachetei cu rază lungă de acțiune Aster să fie redus de la 40 la 18 luni.
Informația în sine ne ajută să ne facem o idee asupra potențialului industriei militare din Franța, ambele rachete fiind produse de compania MBDA.
Și americanii au reluat producția rachetei antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Stinger, ocazie cu care au și fost înlocuite unele componente pe care industria curentă nu le mai produce. Conform celor de la Janes, Raytheon produce în prezent 30 de rachete Stinger pe lună și se intenționează creșterea la 60 de rachete pe lună până în 2025. În aproape un an de război, SUA au furnizat Ucrainei în jur de 1500 de rachete Stinger care, în ciuda tehnologiei mai vechi, s-au dovedit foarte eficiente împotriva aviației rusești.
Cifrele în sine ne arată potențialul industriei franceze prin comparație cu potențialul industriei americane, una mult mai bine susținută de armata americană cu comenzi și fonduri pentru cercetare-dezvoltare.