INS Kalvari, primul Scorpene indian
Afacerea braziliana – Scorpene + nuclear
Dupa ce Brazilia a facut pasi importanti in realizarea la nivel local a primului lor submarin cu propulsie nucleara – cu sprijin important din partea Frantei – acum si India pare sa urmeze aceeasi cale – The French Connection.
In Brazilia, ca si in cazul potential al Indiei, Naval Group a semnat un contract pentru transferul de tehnologie pentru construirea in tara sud-americana a patru submarine diesel-electrice din clasa Scorpene (pretul total – 10 miliarde de dolari), dar in acelasi timp compania franceza s-a angajat sa sustina industria braziliana pentru dezvoltarea si construirea primului submarin cu propulsie nucleara brazilian (cost program + sapte miliarde de dolari).
Programul Scorpene merge foarte bine in Brazilia, primele doua nave sunt in teste (“Riachuelo” si “Humaitá”), cea de-a treia (“Tonelero”) este in faza asamblarii finale, iar ultimul submarin – “Angostura” – este in faza de constructie.
Primul submarin nuclear brazilian se afla si el in constructie in santierele navale ale Itaguaí Construções Navais (ICN). “Álvaro Alberto” va fi un submarin de atac nuclear (SSN) si este prima nava din cele sase dorite de Marina Braziliana.
Varianta indiana: Scorpene + …
Revenind la India, putem deja observa acelasi scenariu: Marina Indiana comanda sase submarine clasice Scorpene – fabricate local si mai apoi, dupa ce programul a atins o anumita maturitate, face pasul spre submarine de atac cu propulsie nucleara.
De amintit ca India detine deja doua submarine nucleare lansatoare de rachete balistice, nave realizate local cu sprijinul tehnologiei rusesti.
In acest moment, programul Kalvari (Scorpene in India) sta relativ bine (dupa ce a acumulat o serie de intarzieri), a prins viteza si astazi situatia sta cam asa: 2017 – INS Kalvari (S21) acceptat in dotare, 2019 – INS Khanderi (S22), alte trei nave: INS Karanj (S23), INS Vela (S24) si INS Vagir (S25) sunt lansate la apa, in diverse stadii de testare pe mare, in timp ce ultima nava din clasa – INS Vagsheer (S26) – se afla in constructie.
Practic, indienii au castigat enorm de multa experienta in constructia de submarine si urmatorul pas logic ar fi sa-si dezvolte si o clasa de submarine de atac cu propulsie nucleara, lucru la care se gandesc atunci cand au anuntat ca ar prefera sase submarine de atac in locul celui de-al treilea portavion, desi lucrurile nu sunt foarte clare din acest punct de vedere.
Iar daca India se hotareste sa faca pasul spre submarine de atac nucleare, Franta ar fi de departe partenerul ideal macar si pentru ca indienii construiesc deja submarine frantuzesti sub licenta, iar relatiile politice si militare dintre cele doua tari sunt extrem, extrem de bune, Parisul aratandu-si – de-a lungul timpului – prietenia fata de India, mai ales incepand din 1998 (teste nucleare indiene) cand francezii nu s-au alaturat sanctiunilor impuse de alte natiuni europene sau de americani.
Deocamdata nu exista o decizie oficiala, doar zvonuri de presa, dar lucrurile ar putea evolua spre un astfel de deznodamant cu atat mai mult cu cat indienii pot arunca un ochi la Brazilia.
Este din ce in ce mai putin probabil ca Rusia sa aiba sansa de a fi aleasa pentru programul de constructie a submarinelor nucleare de atac indiene. China iese natural din orice discutie, americanii nu fac astfel de transferuri de tehnologie, iar britanicii nici ei nu sunt prea doritori.
De adaugat ca exista un amanunt de luat in calcul in cazul in care iti doresti neaparat un submarin nuclear, asta pe langa francezi, reactorul nuclear trebuie sa fie realizat de bastinasi prin ei insisi. Poate pe ici pe colo sa mai primesti un indiciu dar fiecare trebuie sa vina cu reactorul sau.
GeorgeGMT