Romania Military

Gardu’ si leopardu’!

Sau portavionu’ si barcazu’ (care se da portavion)

Rusii trebuiau sa-si bage unicul portavion in reparatii capitale si modernizari, conform anuntului facut de ei, doar ca pana la urma merge si asa, astfel ca dupa ce l-au intarit cu un pic de vopsea, i-au mai executat niste reparatii minore (peticit), la vara ii vor face din nou vant pe mare cu directia Mediterana. Speranta este ca vopseaua sa-l tina in continuare pe linia de plutire 🙂 .

Nici vorba ca la bordul navei sa vedem noul grup aerian format din MiG 29K, tot batranul Suhoi 33 va fi vedeta.

Initial, planurile prevedeau ca portavionul sa intre intr-un program amplu de modernizare de cinci ani inca din 2012, dar acest lucru nu s-a intamplat din “n” motive, inclusiv unele jene  financiare. Se avea in vedere eliminarea rachetelor anti-nava P-700 Granit, pentru a obtine mai mult loc pentru avioane, munitii si combustibil si pentru mai multi ivani 🙂 .

Mai aveau rusii in vedere si modernizarea (inlocuirea) intregului sistem electric, inlocuirea radarelor si a sistemelor de aparare AA [inlocuirea 3K95 Kinzhal (SA-N-9 Gauntlet) cu  SA-22 Greyhound (Pantsir S1)].

Se pare ca o parte din intarziere are a face si cu INS Vikramadyta indian, portavion la care rusii au muncit cu cinci ani in plus, fata de planificare, si astfel Kuznetov n-a avut unde sa intre la reparatii, iar acum se pare ca este prea tarziu, existand semnale ca Marina Rusa a cam renuntat la modernizarea portavionului si il va folosi asa cum este pana la retragerea/scufundarea lui (din cauaze naturale).

Iar pentru cei care mai cred inca ca NATO ar trebui sa ia in serios Rusia (din alt punct de vedere decat al arsenalului nuclear), amintim ca la nivel de putere maritima Moscova este cu totul nesemnificativa in Mediterana (nu ca ar speria pe cinvea in alta parte), aici unde NATO este stapanul absolut al marii si cerului. In zona mediteraneana nu mai putin de cinci natiuni aliate au forte navale care singure ar putea sa faca fata Rusiei.

Italia are o forta aero-navala extrem de puternica, inlcusiv un portavion STOVL (care va gazdui 16 F 35B), Franta detine la randul sau o forta impresionanta, sustinuta la nevoie de portavionul Charles de Gaulle si de bazele aero-navale din sudul tarii, americanii au flota a VI-a (care are in principiu un portavion greu la dispozitie), spaniolii nu sunt nici ei de lepadat si nici Turcia nu poate fi luata in deradere, astfel ca orice ar aduce rusii in Mediterana tot putin ar fi…

Dintre tarile riverane cea mai puternica marina pare a fi cea a italienilor, mai ales daca luam in consideratie si componenta aeriana pe care Roma o poate ridica in aer astazi.

GeorgeGMT

 

Exit mobile version