Este cazul după centenarul armei tancuri și ziua Armatei Române să facem și această evocare, obligatoriu trebuie să trecem în revista noastră de front pe generalul de brigadă Radu Korne, singurul expert în război blindat pe care Regatul Romaniei l-a avut vreodată.
Radu Korne s-a născut în vechea familie boierească „Cornea” la 23 decembrie 1895, tatăl sau fiind reputatul avocat al epocii, Mihail Korne, al cărui bust trona până în 1948 la intrarea in Palatul Justiției din București.
Încă de tânăr Radu a manifestat o pasiune pentru istorie studiind arhivele cu privire la originea familiei sale menținând scrierea veche a numelui sau, respectiv „Korne”. A absolvit școala de ofițeri activi de cavalerie de la Târgoviște în anul 1915, in pragul intrării Romaniei în primului Război Mondial. A fost încadrat la Regimentul 9 Roșiori apoi Regimentul 4 Roșiori, Regiment care va primi onorific denumirea „Regina Maria”.
A luat parte la Primul Război Mondial unde hotărârea și tactica sa pe câmpul de luptă se fac remarcate. În timpul celei de-a doua bătălii de la Oituz, locotenentul Korne se distinge în luptă. Cucerește obiectivul încredințat în condiții foarte grele și este rănit. Pentru aceste fapte de arme deosebite primește Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa a III-a. Participă de asemenea și la campania din Ungaria, și este promovat la gradul de căpitan.
Anul 1920 îl găsește pe Korne în postul de ajutant al comandantului Brigăzii 2 Roșiori. La finalizarea războiului își completează studiile la Scoală Superioara de Război și apoi continuă la Școala de Cavalerie Saumur din Franța. Căpitanul Korne prinde începutul dezvoltării la nivel tactic a blindatelor în contextul trecerii de la cavalerie clasica la cea motorizată. Devine un fascinat al utilizării blindatelor pe câmpul de luptă și caută sa dezvolte cunoștințele acumulate.
La întoarcerea în țară devine instructor și profesor de tactică al școlii de cavalerie din Sibiu, iar la scurt timp este avansat la gradul de maior și devine directorul de studii al școlii.
In 1934 este avansat lt-colonel si îndeplinește mai multe funcții de importanta in cadrul Inspectoratului General al Cavaleriei. Are o relație buna cu Regele Carol al II-lea dar si cu generalul de atunci Ion Antonescu.
Anul 1939 aduce avansarea la gradul de colonel plin și comanda Regimentului 8 Roșiori. În 1940 este decorat de Carol al II-lea cu Ordinul „Steaua Romaniei” în grad de Ofițer.
Anul 1941 și angajarea Romaniei in război oferă și momentul astral al generalului Korne, pe câmpul de lupta, la comanda Regimentului 6 Roșiori Purtat din Brigada 5 Cavalerie. Prin luptă încă din primele zile ale începerii operațiunilor militare, colonelul Korne obține cucerirea unor puncte cheie din Nordul Moldovei și aprecierea comandanților săi la care se alătura și generalul german Neuling.
Avansând spre Nistru, sub comanda colonelului Korne cavaleriștii Regimentului 6 Roșiori asistați de o secție de artilerie de munte străpung linia „Stalin” și cuceresc un număr de 12 cazemate și un cap de pod. Faptele de arme excepționale au rămas desigur înscrise în istoria militară românească alături de denumirea acestui detașament excepțional: „Detașamentul Col. Korne”.
Pe Nipru unitatea colonelului Korne a fost încercuita de efective mult superioare respectiv elemente din Armatele 9 si 18 Sovietice. Korne și oamenii săi rezistă eroic ofensivei sovietice iar surprinzând momentul contraatacului format din unități germane și române, iasă din încercuire și resping decisiv pe sovietici. La scurt timp armatele 9 si 18 sovietice sunt încercuite de români și germani și sunt distruse. Pentru aceste fapte colonelul Korne este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a, fiind unul din extrem de puținii militari romani decorați cu acest ordin și in primul război mondial și în al doilea.
În 1942 colonelul Korne primește comanda Diviziei 8 Cavalerie, și avansează spre zona Donului. După cum istoria a consemnat, aici are loc schimbarea cursului războiului iar unitățile române sunt distruse, cu tot eroismul de care au dat dovadă. Acțiunile colonelului Korne, în condiții imposibile, sunt observate iar la întoarcerea în țară pentru fapte de arme este decorat cu Crucea de Cavaler a Crucii de Fier și promovat la gradul de general de brigadă.
Anul 1943 a însemnat reorganizarea unor divizii românești de cavalerie în motorizate, astfel aceste proces a avut loc sub coordonarea generalului Korne. Amintim aici divizia 8 Cavalerie. Pentru scurt timp primește comanda Diviziei de Gardă. După martie 1944 generalul primește comanda unei divizii pe măsura sa, Divizia 1 Blindata „Romania Mare”, divizie a cărui comandant, general de divizie Ioan Sion a murit pe câmpul de luptă. Din acest punct soarta războiului este previzibilă pentru Germania iar Divizia 1 Blindată ia parte la operațiunile din Nordul Moldovei, acolo unde înregistrează o serie de victorii în fața unui dușman mult superior numeric. Distruge un număr impresionat de tancuri sovietice, capturează material de război si prizonieri.
Gen. Bg. R. Korne in fruntea blindatelor Diviziei 1 „Romania Mare”, pe Front.
Armistițiul îl prinde într-o poziție defensivă avantajoasă în zona Roman. După armistițiu este eliberat din funcție și pus la dispoziție. Solicită comanda unei unități si angajarea în lupta in continuare motivând faptul ca la ora respectivă era singurul comandant român cu experiență și rezultate excepționale la eșalon de mare unitate blindată, însă este refuzat. La 21 octombrie 1944 este arestat la ordinul Comisiei Sovietice pentru aplicarea armistițiului și închis. Este eliberat în 1945, februarie. Intre 1945 si 1946 a fost interogat în mod repetat, pus sub acuzare și ulterior găsit nevinovat. A fost arestat iarăși in 1948 pentru „uneltire împotriva siguranței statului”, încarcerat la Jilava și niciodată judecat. În aprilie 1949 generalul, un om fără o statură fizică impunătoare, este torturat și bătut până la fracturarea coloanei vertebrale, la comanda comandantului închisorii Nicolae Moromet(e). Decedează în urma loviturilor la 28 aprilie, ora 13.
Rareori fac asta, dar trebuie să o facem până la urmă. Vreau să vă prezint comparativ imaginea călăului generalului Korne. Nicolae Moromete sau Maromet pe numele său, lt-colonel de penitenciare, semianalfabet. Născut într-o familie țărani, absolvent al claselor primare, cu grave probleme in exprimare vorbită si scriere. Copil de trupă până la 17 ani la regimentul 6 artilerie Pitești se angajează scurt la o primărie de sector din București ca și măturător în ajunul celei de-a doua conflagrații mondiale. La începerea războiului, este concertat si trimis pe front. Se întoarce de pe front cu gradul de caporal. Se înscrie in PCR, urmează școala de partid si devine ofițer MAI, având astfel o ” impresionantă ” carieră militară de câteva luni. De aici încolo va avea o lungă carieră de torționar. Pentru informații suplimentare, Grigore Caraza, disidentul și luptătorul anticomunist i-a dedicat un capitol întreg în cartea sa „Aiud însângerat” din care spicuim:
„Pentru a putea stăpâni, conduce şi teroriza poporul, comuniştii s-au servit de elemente de cea mai joasă speţă, de drojdia şi scursura acestui neam. Un exemplu elocvent este Maromet, care a ajuns în timpul comunismului comandantul celei mai sălbatice închisori, Jilava, cunoscut ulterior printre cei mai sângeroşi torţionari comunişti. Înainte, fusese om de serviciu la primăria Sectorului Negru Bucureşti – pe atunci, capitala fiind împărţită pe sectoare, în culori – galben era centrul, iar pentru celelalte sectoare fiind verde, roşu, albastru şi negru“.
Din păcate aici se încheie tragic povestea unui militar de excepție al Armatei Regale Române, la fel ca ca majoritatea celor din această lungă serie dedicată acelor oameni care au demonstrat un lucru mai mult decât orice: demnitate, chiar si în fața morții.
În amintirea și onoarea tuturor celor care au făcut parte din Diviza 1 Blindata „Romania Mare”, desființată la 26 octombrie 1944, condiție impusă a tratatului de pace cu URSS.
În amintirea celui care mi-a povestit prima data în viață despre eroismul Regimentelor de Vânători din compunerea Diviziei 1 Blindate.
Mă semnez al vostru lt(rez)
Bibliografie suplimentara:
Date cu privire la vechile familii boierești: http://www.cesindcultura.acad.ro/images/fisiere/rezultate/postdoc/rapoarte%20finale%20de%20cercetare%20stiintifica%20ale%20cercetatorilor%20postdoctorat/lucrari/Iorga_Filip.pdf
Biografia unui torționar:
http://www.revistamemoria.ro/biografia-unui-tortionar-nicolae-moromete/
Surse diverse:
https://amnr.defense.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Revista_Document/Revista_001_1998.pdf
https://www.worldwar2.ro/generali/?language=ro&article=102
Viata, faptele de arme si destinul tragic ale generalului Radu Korne, mandria cavaleriei romane – Rezumat Academic.
Revista Gandirea Militara Romaneasca – Articol – “Ofensiva sovietica de la Stalingrad” – 2009 – Pag 54.
Maior Walther-Peer Fellgiebel*- Die Träger des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939-1945 (Friedburg, Germany: Podzun-Pallas, 2000). ISBN 3-7909-0284-5
*Fiul generalului Fellgiebel, executat in 1944 pentru rolul avut in tentativa de asasinat a lui Hitler condusa de colonelul Claus von Stauffenberg.