Romania Military

General Electric vs Facebook

184423_articol

Sau economia reala vs economia imaginara

In urma cu vreo doua saptamani am vazut pe un canal de stiri economice cum valoarea de piata a site-ului Facebook (pentru ca pana la urma este doar un site) a ajuns si chiar a depasit valoarea de piata a gigantului General Electric! Nu pot sa spun ca am ramas perplex, pur si simplu traim intr-o lume inversa in care un amarat de site – care nu produce practic nimic si care in caz de faliment nu cred sa aiba active vandabile mai mari de un miliard de dolari – sta cot la cot cu o companie cu peste o suta de mii de angajati, lider mondial in tehnologie de varf, producatoare (in primele trei) de motoare de avion, etc. Iar oamenii le cumpara actiunile…

Dar asta-i lumea anormala in care traim astazi. O lume in care FB-ul este egal cu GE iar homo-poponarismul este considerat un lucru normal 🙂 . Normalitatea asta sa fie in c___l lor, in alta ordine de idei!

Revenind acum la alte stiri „vesele”

Bursele din toata lumea au luat-o la vale astazi dupa ce Shanghaiul s-a dat de-a berbeleacu si a cazut spectaculos – in ciuda interventiilor disperate aproape ale guvernului chinez. Caderea burselor asiatice nu-i o noutate, circul debutand cu mai bine de o luna in urma.

De ce cad?! Pai de ce nu s-ar prabusi daca stau pe un morman de rahat?! Bursa din Shanghai a crescut fata de anul trecut cu aproximativ 100%! Intr-un singur an! Pai cum sa creasca -in mod real – valoarea de piata a companiilor listate acolo cu 100% intr-un an?! Cad pentru ca postamentele economice sunt macar subrede si mincinoase, atat in China cat si in restul lumii.

In China economia creste in ritmuri cu totul halucinante, dar are foarte mult gunoi ascuns sub pres, de la distrugerea masiva a mediului ambiant, la sistemul sclavagist impus angajatilor, o piata interna lasata vraiste, basca piata lor imobiliara care este gata-gata sa explodeze pe model SUA-UE din urma cu sapte ani. Sa vezi atunci hai si jale…

In zona occidentala, situatia este la fel de grea. Practic criza sistemica din 2008 nu s-a terminat ci a fost doar amanata prin injectii masive de bani fara acoperire economica. Nu s-au facut refome adevarate ci doar s-a dat pur si simplu drumul la tiparnite si pe dolar si pe euro, s-a scazut dobanda bancilor centrale, practic s-au aruncat bani in piata cu nemiluita acoperind astfel orice pierdere si orice faliment, ajungandu-se astfel ca si companiile/banciile – care ar fi trebuit lasate sa moara – sa supravietuiasaca si sa mentina astfel puterziciunea in sistemul economic. Basca si UE – si mai ales SUA – continua sa „exporte” slujbe mediu calificate catre Asia lasadu-si proprii oameni prada somajului. S-a ales calea distrugerii de slujbe in favoarea castigurilor efemere pe pietele asiatice, iar pe termen mediu si lung acesta politica prosteasca o sa ne coste…

Iar astazi datoriile suverane ale statelor puternic industrializate sunt foarte, foarte mari, astfel ca eu personal sunt foarte curios ce-or sa faca in caz de… Cu ce bani vor arunca iarasi in sistem?!

Si ca sa terminam en-fanfare, astazi petrolul a dat de pamant cu toate prognozele si a spart ambele praguri, atat cel de la New York cu un pret de -40$/baril, cat si cel de la Londra cu un pret de -45$/baril, iar preturile nu s-au stabilizat ca n-au cum. Asa ca imi aduc aminte acum de predictia unui petrolist american (nu-i mai retin numele) care sfatuia companiile americane sa-si faca planuri pentru sfarsitul lui 2016 la un pret per baril de 20$…

L-am crezut complet nebun, acum parca imi vine sa-l respect.

Si nu numai petrolul a luat-o brusc in jos, mai brusc decat m-as fi asteptat, ci cam toate materiile prime: cupru, aluminiu, cereale, carbune, minereu de fier, etc, pentru ca toata lumea este speriata de o incetinire a ritmului de crestere  economiei chineze, care crestere – daca scade sub 7% – e cu probleme mari…

 

Grand Finale

In principiu traim vremuri interesante, dar si mai interesante vor fi daca pretul titeiului va continua sa scada. Ganditi-va doar cum va arata Golful Persic peste 2-3 ani, daca pretul va ajunge spre 30$… Doar imaginati-va cum arata acelasi Golf daca monarhiile super-bogate (acum!) nu vor mai putea sa-si tina in frau populatia, care populatie este obisnuita sa primeasca totul de-a gata, fara munca, fara transpiratie. Doar incercati sa va imaginati.

Intre timp si rubla ruseasca si-a luat-o astazi in bot printr-o caderea spectaculoasa ajungand la 71,28 de ruble per dolar si 81,44 ruble per euro, asadar nici Rusia nu se simte deloc bine. Caderea rublei are loc, cred unii, pe fondul prabusirii cotatiilor titeiului, dar Moscova zice ca nu-i problema si conform cu traditia sovietica „daca ai belele acasa du-te la vecini”, premierul rus a anuntat – prin decret! – ca tara sa tocmai ce si-a luat o suprafata de 50 de mii de km patrati din Marea Ohotk, spre „bucuria” si „intelegerea” Japoniei.

Numita mare este riverana Insulelor Kurile, insule ocupate de rusi dupa sfarsitul oficial a WW 2 si pe care au „uitat” sa le mai evacueze.

Asadar Rusiei ii merge bine…

GeorgeGMT

Exit mobile version