Romania Military

Generalul de corp de armata Dănilă Pop

Danil Papp/Danilo Pop/ Daniel Papp –scrieri diferite pentru romanul Dănilă Pop, cel cu care continuam povestea personalitatilor militare aproape uitate ale Romaniei. O personalitate interesanta care a servit Romania Mare in mai multe functii, cea de general de brigada apoi general de divizie, ulterior general corp de armata si apoi guvernator al Tinutului Mures, conform reformei administrative a lui Carol al II-lea, iar spre finalul vietii ambasador al Romaniei pe langa Sfantul Scaun.Pe scurt ofiter, inginer si diplomat.

Povestea generalului Pop incepe in 1868 in satul Aciua din Bihor, fiu a lui Danila Pop functionar in sat si al Mariei.In 1890 devine absolvent al celei mai vechi academii militare din lume, Academia Militara Tereziana fondata in 1751. In 1894 locotenentul Pop devine profesor la scoala militara din Sibiu si in paralel urmeaza specializarea scolii superioare de geniu. Ulterior este mutat la Trento in cadrul directiei imperiale militare de geniu. Rezultatele obtinute la Trento il plaseaza in elita militara si este numit profesor la Academia Militara Tereziana, catedra de geniu. Anul 1914 il gaseste pe maiorul Pop profesor la aceeasi catedra din Viena. Razboiul il trimite inapoi la Trento si apoi in Galitia unde eforturile sale sunt recunoscute de Feldmaresalul, Arhiducele Friedrich de Cehia si mai apoi este decorat de ultimii doi Imparati ai defunctului imperiu, Franz Josef si Karl. Aditional, a fost decorat de catre Imparatul german Wilhelm al II-lea cu distinctia “Crucea de fier”.  La vremea respectiva Danila Pop era avansat la gradul de colonel plin.

Din pacate, in Galitia, unicul sau copil, sublocotenentul Florian Pop, a murit in lupta, in linia I.

Anul 1918 il plaseaza pe proaspatul general de brigada Pop ca si sef de stat major al generalului baron Ioan Boeriu ambii membrii marcanti ai consiliului dirigent al lui Iuliu Maniu. Relatia dintre general si Maniu este una speciala, ca sa reformulez relatia dintre generalul Pop si locotenentul de artilerie in rezerva Iuliu Maniu este una de respect si inalta consideratie.

1919 il trimite pe generalul Pop alaturi de generalul Hamzu de care il va lega o lunga prietenie, in Ungaria fiind comandanti diviziilor romanesti care intra in Budapesta. In urma faptelor de arme la comanda diviziilor romanesti Regele Ferdinand socoteste a fi necesara decorarea generalul cu Ordinul Coroana Romaniei.

In anii care urmeaza, generalul de divizie Pop ocupa functile de comandant al Corpului I de armata Craiova (1924) si ulterior corpul VI armata Cluj (1926) de unde este trecut si in rezerva cu onoruri, avand cel mai inalt grad posibil la vremea respectiva general corp de armata, gradul de general de armata fiind introdus de abia in 1934, ca si grad intermediar, si apoi in 1940 ca si grad de sine statator si epolet cu 4 trese, primul detinator fiind Ion Antonescu.

Generalul fiind greco-catolic, in 1941 maresalul Ion Antonescu l-a numit pe Pop ministru plenipotentiar pe langă Papa de la Roma, indatorire pe care a indeplinit-o cu cinste pana la 23 august 1944 fiind decorat in acest sens de Papa. Desi se bucura si de inalta apreciere a Regelui, generalul Pop isi incheie activitatea diplomatica din motive de sanatate.

Interesant este faptul ca acest general a fost unul din putinii oameni din istorie care a fost decorat de 6 sefi de stat inclusiv Papa de la Roma, cu ordinele Cavalerilor de Malta şi San Grigorio Magna.

De notat ar fi interesul generalului Pop pentru cultura si, dupa cum am obisnuit distinsul cititor, nu vorbim din auzite sau de pe site-uri dubioase, ci reproducem din arhivele nationale ale Romaniei:

 “Prin legea de organizare administrativă din august 1938 , teritoriul României a fost împărţit în 10 unităţi administrativ-teritoriale, ţinuturi: Bucegi, Olt, Timiş, Mureş, Someş, Suceava, Prut, Nistru, Marea, Dunărea de Jos. În fruntea fiecărui ţinut Carol al II-lea a numit câte un rezident regal. Rezidenţa ţinutului Mureş (alcătuit din nouă judeţe: Alba, Mureş, Făgăraş, Târnava Mare, Târnava Mică, Sibiu, Ciuc, Odorhei şi Turda) s-a stabilit la Alba Iulia. În fruntea ei a fost numit generalul Dănilă Papp, un om echilibrat care a căutat să susţină cultura, într-o lume aflată sub semnul războiului, în cazul nostru, acţiunile în folosul patrimoniului cultural-naţional. Din această perspectivă, având la îndemână fondul arhivistic al Rezidenţei Ţinutului Mureş, păstrat la Arhivele Naţionale ale României, Serviciul Judeţean Alba, am constatat că în timpul administraţiei ţinutului s-a acordat o atenţie sporită dezvoltării Muzeului din Alba Iulia, identificării şi recuperării pieselor arheologice descoperite întâmplător şi chiar organizării de săpături arheologice sistematice, precum şi inventarierii monumentelor istorice din ţinut. ”

Cum orice poveste in Romania se termina mai mult sau mai putin trist, finalul povestii acestui om de stat m-a lasat cu inca o mahnire.

La venirea comunismului in 1947 generalul in varsta de 79 de ani a fost sters din registrul pensiilor militare find privat de pensia ofitereasca de general corp de armata. Nu ca ar fi avut o viata usoara pana atunci. Generalul a actionat in instanta si a castigat primind pensie inca 4 luni dupa care a fost declarat “dusman al poporului” si “sustinator al miscarilor fasciste de dinainte de 1940”. A fost dat afara din propria casa si lasat pe drumuri, permitandu-i-se sa isi ia doar doua uniforme militare, corespondenta minutios verificata, documente personale militare si civile alaturi de cateva obiecte. Lipsa incarcerarii s-a datorat starii precare de sanatate care in 1947 inca mai avea o oarecare greutate umana la fel ca si cuvantul M.S. Regelui. Ia trenul spre Cluj si ajunge la prietenul sau generalul Hanzu (va urma articol), la fel de batran si mai bolnav ca el. Traiesc ambii intr-un beci in Cluj pe str. Mihai Eminescu alaturi de fiica generalului Hanzu.

Inchide ochii definitv in 1950 si este inmormantat la Sibiu de catre fiica generalului Hanzu. Fiul generalului Pop fiind decedat pe front iar sotia sa a murit in 1924.

Nu exista nici o structura care sa poarte numele generalului Pop insa el figureaza pe lista de onoare a comandantilor Divizie 4 Infaterie “Gemina” si poate din cand in cand istoria ne mai trage cate un ghiont. La comanda diviziei in prezent se afla un domn general-maior, bistritean de origini,  pe nume tot Pop, pe care am onoarea sa-l salut si asa virtual prin aceste randuri!

Surse:

1.Preda, Dumitru, Alexandrescu, Vasile, Prodan, Costică – În apărarea României Mari. Campania armatei române din 1918-1919, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1994, ISBN 973-45-0094-5

2.https://www.facebook.com/events/586302694856532/ – nota: la aceasta sesiune am fost prezent si eu. Printre invitati amintesc pe dl Aurel Pop, expoziţia, organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia ->I. Rustoiu, S. Cutean, M. Cristea, Excelenţă sub două flamuri. Dănilă Papp(1868-1950), Alba Iulia, 2015

  1. https://alba24.ro/foto-decoratie-din-primul-razboi-mondial-din-colectia-generalului-danila-papp-prezentata-la-muzeul-din-alba-iulia-ce-inseamna-ordinul-coroana-de-fier-485390.html
  2. ATITUDINE ŞI ACŢIUNE ÎN FOLOSUL PATRIMONIULUI CULTURAL-NAŢIONAL DIN ŢINUTUL MUREŞ REFLECTATE ÎN DOCUMENTE DE ARHIVĂ (14 AUGUST 1938-21 SEPTEMBRIE 1940) – Zedevei Ioan Draghita – https://www.cclbsebes.ro/docs/Sebus_6_2014/28_ZIDraghita.pdf
  3. Ilie Hanzu, 1916 Luptele de la Orlat şi Cacova Sibiului, Editura Salgo, Sibiu, 2017
  4. Istoricul Diviziei 4 Infanterie: http://www.clujarm.ro/prezentare/prez.html – Galeria Comandantilor: General de corp de armată DĂNILĂ POP (01.04 1924 – 01.04 1930)
  5. http://www.arheo.ro/wp-content/uploads/2018/08/AM-40-06-botan-munteanu.pdf
  6. http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/bitstream/123456789/5307/1/BJA_P_000758_GO_19190223_015_0071-0076.pdf
  7. https://www.isjcj.ro/wp-content/uploads/2018/09/Centenar_100-personalit%C4%83%C8%9Bi-clujene.pdf – mentionat de Centenarul marii uniri in Top 100 personalitati clujene.
  8. http://www.bjc.ro/wiki/index.php/Papp%2C_D%C4%83nil%C4%83
  9. Surse poze: Wikipedia.org.

 

Ma semnez al vostru lt(rez).

Exit mobile version