Sătenii din Izvoarele îi dau dreptate. Autorităţile încă…cercetează
Oamenii din judeţul Galaţi trăiesc sub teroare.
În fiecare noapte ascultă zgomotele infernale din pământ şi susţin că totul este cauzat de activitatea petrolieră de pe deal. Seismologii însă nu au găsit cauza, spunând că aceste cutremure nu au legătură cu apa sau cu explorările. Cutremurele care i-au îngrozit pe gălăţeni sunt o nebuloasă chiar şi pentru specialişti. Până acum, conducerea Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP) a reuşit să înlăture câteva dintre ipotezele producerii acestor evenimente, susţinând că au la bază activitatea plăcilor tectonice. Aşadar, explorările din zonă şi apa infiltrată după inundaţii nu au nicio relevanţă în acest moment. „Sunt mişcări tectonice. Deocamdată nu ştim ce se întâmplă în adâncime. Noi acum monitorizăm, prelucrăm datele. Cu cât avem mai multe informaţii, cu atât putem face mai multe analize pentru identificarea cauzei. Este o tasare, o mişcare de falie una lângă alta… sunt mai multe fenomene geologice care pot provoca astfel de cutremure. Nu au nicio legătură cu explorările, pentru că acelea sunt mult mai la nord, şi nici apa infiltrată nu este de vină”, ne-a declarat Constantin Ionescu, directorul general al INFP.
Săpăturile ar costa miliarde de euro
Cercetătorii de la INFP nu dispun de buget şi de aparatura americanilor, însă încearcă să depisteze cauzele cu toate echipamentele pe care le au. Ei lucrează deja de două zile în zonă, însă exclud posibilitatea unei forări până la şapte kilometri adâncime. „Aici e o activitate aparte, pe care nu am prins-o noi, pentru că aşa ceva nu se întâmplă frecvent, ci o dată la sute de ani. Din această cauză, o generaţie nu poate prinde un eveniment de genul acesta. (…) Noi am pus şi alte echipamente care arată deplasări, înclinaţii şi atât. Până jos nu avem cum să ajungem.
Americanii au făcut un astfel de foraj în San Andreas, au băgat acolo senzoristică de miliarde de dolari şi tot nu au ajuns la niciun rezultat. Noi ce să facem în două zile?! Am lucrat cu ce am avut”, ne-a explicat Constantin Ionescu. „Sunetele sunt de la presiunea folosită la sondare”
„Ceea ce se întâmplă acolo, în judeţul Galaţi, este de natură umană.
Ştim cu toţii că în judeţele împrejmuitoare există exploatări de gaze şi petroliere. De asemenea, în zonă s-au făcut sondaje pentru exploatarea gazelor de şist prin sistemul fracturării hidraulice, prin care se introduce în sol o cantitate foarte mare de lichide cu ajutorul cărora se ajunge până la stratul de gaze care se pare că au ieşit la suprafaţă. Sunetele de acolo sunt provocate de această presiune enormă folosită la sondare. Dacă solul e slab şi nu permite acest tip de exploatare, vom avea de-a face cu alunecări de teren, surpări, cutremure de suprafaţă, emisii de gaze şi alte fenomeme”, este de părere generalul Emil Străinu, specialist în radiolocaţie.
Locuitorii din Izvoarele, „condamnaţi” la tăcere Reporterii „ring” au aflat o poveste uluitoare de la oamenii din satul Izvoarele. „După deal se extrage petrol şi tot ce se aude şi se întâmplă are legătură cu acel loc. Noi nu avem voie să spunem prea multe pentru că majoritatea oamenilor din satul ăsta sunt angajaţi acolo şi pot fi daţi afară în orice moment”, ne-a declarat o femeie din sat, sub protecţia anonimatului.