George Friedman, preşedintele companiei Stratfor, este de părere că România trebuie să construiască o relaţie cu Statele Unite ale Americii în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, dar problema se pune ce poate ţara noastre să ofere, acesta subliniind faptul că “românii nu pot plăti decât un anume nivel din preţ”.
George Friedman
Întrebat dacă politica NATO ar avea de câştigat dacă viitorul secretar general va fi ales din zona Europei de Răsărit, Friedman a spus că asta nu înseamnă că se vor cumpăra mai multe avioane de luptă. “Dacă secretarul general al NATO va fi din Europa de Răsărit va cumpăra mai multe avioane de luptă? Nu cred! (…) Dacă nu vă puteţi controla propria ţară, nu vă aşteptaţi ca SUA să vă ajute”, a subliniat unul dintre cei mai influenţi politologi americani.
El a adăugat că ţara noastră are nevoie de investiţii străine, dar decizia aparţine românilor. “Dacă românii cred că o duc mai bine fără aceste investiţii, este decizia românilor”, a precizat presedintele Stratfor. În ceea ce priveşte o posibilă intrare a României în zona euro, Friedman a afirmat că este bine ca ţara noastră să nu facă acest demers. “Dacă nu sunteţi în eurozonă, nu fiţi nebuni să intraţi!”, a spus presedintele Stratfor.
Friedman a declarat că Uniunea Europeană este ca o “competiţie între soluţie şi speranţă”, fără să se ştie niciodată care dintre ele este prima. “Cele 27 de ţări nu le putem armoniza. Dacă acest lucru ar fi posibil, ar însemna că trebuie să dăm cuiva în cap. Cui?”, a adăugat politologul american. Referitor la ţara noastră, Freidman a precizat că este un stat suveran cu foarte multe posibilităţi, dar trebuie să acceptăm preţul acestei suveranităţi.
La conferinţă au fost prezenţi premierul Victor Ponta, fostul preşedinte Ion Iliescu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
La finalul expunerii, premierul Ponta a afirmat că a fost “cea mai interesantă prezentare a situaţiei Europei şi a rolului României”, subliniind că un lucru l-a impresionat în mod deosebit şi anume faptul că Friedman a spus că problema României este lipsa de încredere în noi înşine. “Dacă am avea mai multă încredere în noi, putem să reducem şi TVA, să scădem şi CAS, să fim competitivi”, a completat premierul.