Romania Military

Georgia a inceput sa lucreze intens la proiectele militare, dupa 2008

Armata Georgiana este formata din 5 brigazi de infanterie si doua de artilerie. Personalul este de ~36500 si numai 21 de ofiteri cu rang inalt. Brigazile sun distribuite astfel: Gori – Brigada 1 de Infanterie, Senaki – Brigada 2-a, Kutaisi – Brigada 3-a, Vaziani – Brigada 4-a,  Khelvachauri și Khoni – Brigada 5-a.

Cele doua unitati majore de artilerie se afla in Vaziani si Khoni.

Restul unitatilor sunt auxiliare.

 

Infanteria usoara reprezinta coloana vertebrala a Armatei Georgiene. Aceasta foloseste o gama variata de echipament si armament de provenienta americana, europeana est-vestica, sovietica si israeliana.

Instruirea infanteristilor se face dupa modelul puscasului marin american.

 

Unitatile de artilerie folosesc piese autopropulsate 2S7 Pion, 2S3 Akatsiya, 2S1 Gvozdika, SpGH DANA, MLRS-uri modelele RM-70, LAR-160.

Piesele tractabile sunt obuziere de calibrul 152mm, 122mm si mortiere de 60, 80 si respectiv 120mm.

 

Fortele Aeriene Georgiene au fost desfintate in 2010. Acestea detineau 42 de avioane/elicoptere si un personal de 3000. Mihail Saakașvili intentiona sa achizitioneze avioane cargo din surse americane sau Vest-europene, dar tranzactia nu a fost posibilia datorita unor presiuni ale Rusiei.

Probabil presiunea Rusiei s-a impus in toate tentativele georgienilor de a procura echipament modern si arme sofisticate. Acel embargou a fost impulsul de care avea nevoie industria militara interna.

 

Influenta americana se vede in ,,opera” inginerilor georgieni.

Carabina G5 este considerat de experti ca fiind un analog al americanei M4. Munitia folosita este standardul NATO 5.56x45mm. Arma este compatibila cu aruncatoare de grenada tip AG-40 (romanesti) sau copii GP-25, fabricate de gerogieni.

Alte arme pentru infanterie produse in Georgia sunt modelele de RPG-7, 18, 22, 26 (cunoscut la nicel local ca PDM-1) si pistoale CZ-75 (P-9).

 

Lazika este conceput pentru a depasi omologii sovietici BMP-1/2 sau BMD-1/2. Masina corespunde standardelor NATO, dar tinand seama ca georgienii au apelat la IVECO ca sa cumpere motoare pentru BMP-uri,  este evident de unde vin piesele vitale pentru Lazika.

 

Familia de masini Didgori (I, II, III) este mandria industriei georgiene.

In cazul in care rusii importa motoare din SUA pentru al lor GAZ 2975 ‘TIGR’ pot banui ca motorizarea si electronica masinii este produsa la mii de km distanta de Georgia.

 

ZCRS 122 este o instlatie ce foloseste rachete comune cu WR-40 Langusta. Chiar daca georgienii cumpara munitia din Plonia, masina este produsa de compania Delta, Tblisi,

Camionul are cabina blindata – nivel 2, oferind protectie intregului echipaj (5 soldati) impotriva grenadelor si armelor de calibrul mic.

Georgienii mai produc si versiunea de racheta pentru BM-21 stabdardul israelian Grad-Lar.

 

Pentru ca am pomenit Israelul, ar fi bine sa analizam UAV-ul georgian.

 

In prezent exista si al II-lea standard + o versiune de quadrocopter.

 

Saakașvili s-a laudat in presa locala ca industria militara lucreaza un nou UAV, ce va fi prezentat in 2013 si un sistem de racheta sol-aer. Un jurnalist militar, Irakli Aladashvili, a mentionat in cateva articole si productia unui tanc georgian, cel mai probabil cu influente din T-72 si T-84, care urmeaza sa fie actualizate si ele.

Georgia detine cel putin 12 tancuri standardul Oplot M. Conform presesi si specialistilor, acest standard este cel mai modern, avansat si sofisticat tanc produs de ucraineni.

 

 

Alte masini produse de georgieni sunt DELGA-1 si TAAV APC. Nu am gasit poze cu aceste produse. Daca gasiti voi, postati-le in rubrica comentariilor.

RD-7 este o arma anti-tanc despre care nu am reusit sa gasesc nici o informatie…

 

 Delga-1

Citeste si

 Georgia si armele viitorului

Sa mai aruncam un ochi prin gradina altora

The Godfather

 

 

 

NeroFlash

Exit mobile version