Romania Military

Germania s-a mai trezit un pic

Drona de artilerie Rheinmetall KZO

Ministrul apararii de la Berlin, Boris Pistorius, aflat in vizita la scoala de artilerie a fortelor terestre, a anuntat ca tara sa isi va mari substantial numarul de batalioane de artilerie.

Daca pana in urma cu putin timp, germanii detineau doar patru batalioane de artilerie (obuziere si rachete) acum se are in vedere cresterea numarului de batalioane cu inca zece pana in 2035.

Artileria de camp germana avea in dotare, in cele patru batalioane, obuziere PzH 2000 si lansatoare de rachete MARS II, impreuna cu drone de observatie KZO. Un al cincilea batalion – PzArtBtl 375 – a fost reactivat in octombrie 2023, dar acest lucru nu este nici pe departe indeajuns pentru noua realitate europeana cu care ne confruntam cu toti.

Astfel, germanii vor achizitiona un numar mare de obuziere pe roti RCH 155 si ceva mai putin PzH 2000, iar in cazul artileriei reactive, guvernul de la Berlin s-a hotarat pentru sistemul israelian PULS, oferit de Elbit Systems si KNDS Deutschland, in defavoarea variantei HIMARS europene, oferita de Lockheed si Rheinmetall.

In 2035 armata germana ar trebui sa aiba 289 de obuziere auto-propulsate si 76 de lansatoare multiple de rachete sol-sol.

Nici britanicii nu stau cu mainile in san, Londra anuntand un plan serios care vizeaza dublarea numarului de lansatoare de rachete sol-sol de la 40 de unitati in prezent la 85 de unitati.

In acest moment situatia artileriei reactive britanice sta astfel: 26 de lansatoare operationale si 50 de unitati stocate. Planurile prevad modernizarea partiala (pe partea tehnica) a 69 de unitati pentru 481 de milioane de lire sterline si achizitia a inca 16 lansatoare (158 de milioane de lire) de la aliati, adica discutam despre cumpararea a 16 lansatoare la mana a doua.

Britanicii folosesc sistemul american M 270.

Dar 44 de unitati vor beneficia de un pachet de upgradare suplimentar care pe langa o modernizare a sistemului de conducere a focului, a sistemului de rulare, motorului etc, va conduce la integrarea rachetelor GMLRS-ER (pentru o raza cuprinsa intre 84 si 150km) si a rachetei Precision Strike Missile (PrSM) pentru tinte de pana la 400km.

Iar in privinta obuzierelor auto-propulsate, Marea Britanie are deja un contract semnat cu germanii de la Krauss-Maffei Wegmann  pentru 116 unitati RCH155, pe langa cele 14 Archer din Suedia. RCH 155 va inlocui in armata britanica obuzierul pe senile AS 90 care a luat drumul Ucrainei.

Asadar, se pune din ce in ce mai mult accentul pe sisteme de artilerie, iar cererea este din ce in ce mai mare.

GeorgeGMT

Exit mobile version