… sustine nimeni altul decat generalul Alfons Mais, comandantul fortelor terestre germane (Heer). Bietul om sustine ca nici macar brigada pe care tara sa s-a angajat s-o trimita in mod permanent in Lituania nu ar fi un lucru realizabil decat pe hartie.
Pe 18 decembrie, ministrii apararii din Lituania si Germania, Arvydas Anusauskas respectiv Boris Pistorius, au semnat o intelegere care prevede ca o brigada blindata germana va fi dislocata permanent in Lituania, incepand cu anul 2027.
Panzerbrigade 42 va fi compusa dintr-un batalion de tancuri – Panzerbataillon 203 si unul de infanterie mecanizata – Panzergrenadier Bataillon 122, in timp ce restul unitatilor vor fi prezente in Lituania pe baza de rotatie.
Primele unitati vor ajunge in tara baltica cel mai devreme in 2025, iar doi ani mai tarziu Panzerbrigade 42 ar trebui sa fie gata de lupta. De remarcat din start timpul destul de lung necesar pentru dislocarea unei brigazi blindate la o distanta nu foarte mare de Germania.
Dar trecem peste asta si ascultam opinia comandantului fortelor terestre germane, generalul Mais, care nu crede ca termenele prevazute sunt corecte si si-a exprimit opinia intr-o scrisoare catre seful fortelor armate germane, Inspectorul General (similar cu seful SMG la noi), generalul Carsten Breue. Cei de la Der Spiegel au pus mana pe scrisoare.
Efectiv armata germana nu are cu ce si, pentru a disloca o brigada in Lituania va fi nevoie sa “rechizitioneze” una alta de la alte unitati dar nici chiar asa lucrurile nu ar fi suficiente pentru echiparea corecta si completa a Panzerbrigade 42.
Armata germana este dotata si echipata corespunzator doar intr-un procent de 60%, iar dislocarea unei brigazi cu 5000 de oameni pana in 2027 in Lituania ar agrava lucrurile. Mai sustine generalul german ca armatei germane ii lipsesc toate cele, de la artilerie la corturi. Iar crearea acestei noi brigazi ar reduce procentul de dotare corespunzatoare la doar 55%, daca nu sunt alocate sume suplimentare, pentru ca echipamentele ar trebui luate de la alte unitati. Cel mai probabil ca necazurile principale provin din domeniul logisticii.
In luna aprilie, acelasi general german a spus ca armata tarii sale nu este in pozitia de a-si indeplini obligatiile fata de NATO neavand capacitatea de a sustine un razboi de mare intensitate, iar lucrurile nu se arata foarte pozitive pentru fortele terestre nici in viitor pentru ca, deocamdata, din cele 100 de miliarde de euro – anuntate de guvernul de la Berlin ca investitie rapida pentru fortele armate, majoritatea sumelor nu implica achizitii pentru fortele terestre: F-35A, elicoptere CH-47F Chinook, avioane de patrulare maritima P-8A Poseidon sau sisteme de aparare anti-racheta Arrow 3.
Si nici tehnica de lupta deja achizitionata nu este chiar pe senilele ei, stim cu totii necazurile pe care germanii le au cu MLI Puma, dar cu toate acestea este de toata jena ca o tara precum Germania sa nu poata sa disloce rapid o amarata de brigada blindata pe partea cealalta a strazii fara sa intre in panica.
Inca o data nu putem decat sa multumim doamnei Merkel pentru ca si-a adus tara aproape in incapacitate de lupta.
GeorgeGMT