Proiectează și fabrică în continuare sisteme de arme de o calitate impecabilă, extrem de eficiente, precum bunicii lor în anii “30-“40, până aici nimic ieșit din comun. Mercedes e Mercedes, BMWul e BMW, ar spune unii dar în realitate nu-i totuna să deții un Mercedes fabricat în anii “80, o mașină indestructibilă, cu un Mercedes fabricat în 2025, un vehicul plin de electronică, plastic și care este proiecat nu să fie nemuritoare ci precum o mașină de spălat, adică consumabilă..
Revenind la război, ucrainenii, deveniți cei mai buni experți pe cam toate palierele tehnicii de lupta occidentale, ne spun lucruri interesante despre tehnologia germană.
Astfel, PzH 2000 și Leopard 2 A6 sunt scule demne de luat în seamă atât timp cât functionează, dar sunt destul de fragile, se strică des și necazul cel mai mare este că reparațiile în apropierea liniei frontului, făcute de unitățile mobile de întreținere, sunt cam imposibile. Ambele vehicule sunt descrise de ucraineni ca fiind “vulnerabile tehnologic”, adică au o fiabilitate scăzută și sunt imposibil de reparat în câmp, în plus sunt al dracului de scumpe la întreținere.
Vehiculele grele germane au nevoie de uzină, reparațiile neputând fi făcute pe teren. În schimb, Leopard 1A5 este nemuritor dpdv mecanic și electric, fiind un tanc excepțional de fiabil și ușor de întreținut, problema lui rezidă din faptul că este un tanc bătrân care nu mai face față astăzi luptei tanc vs tanc, ucrainenii folsindu-l mai mult pe post de artilerie mobilă în sprijinul unităților de infanterie. Dar mecanic vorbind este excepțional.
La fel și sistemul antiaerian, pe șasiu de Leopard 1, Gepard. Gepardul, bătrân și el ca vai de dânsul, este probabil arma cea mai apreciată de ucraineni atât dpdv al eficienței împotriva dronelor cât și a fiabilității sale sau a ușurinței cu care poate fi reparat/întreținut în linia frontului.
Pe lista plângerilor la adresa echipamentului german apar și probleme care au legătură nu cu calitatea acestuia ci cu faptul că sunt vechi și nemodernizate. Astfel, lansatoarele de rachete sol-sol “MARS” – M 270 adică, germane nu pot folosi rachete cu muniție cu dispersie (cluster) furnizate de americani, în timp ce bateriile Patriot donate Ucrainei de către Berlin, folosesc camioane atât de vechi încă este imposibil de obținut piese de schimb pentru ele. De remarcat că înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Germania deținea doar variante Patriot PAC 2 nemodernizate în dotare și nu avea, de exemplu, rachete PAC 2 GEM-T ci doar PAC 2 clasice.
Sistemul anti-aerian IRIS-T SLM este considerat de Kiev că fiind unul excepțional de eficient doar că rachetele în sine sunt la fel de excepțional de scumpe.
Dacă ne aducem aminte de Tiger și Panther, nu putem să nu ramarcam similitudinile, tancuri care au rămas în istorie ca fiind cele mai bune din lumea la vremea lor, dar scump de fabricat, cu probleme tehnice abundente și greu de întreținut în linia frontului.
În presa germană a apărut un document confidențial care sub-sumează problemele tehnice apărute astfel:”Practically no German heavy equipment is fully adapted to war. Complex equipment remains unused […] The operațional value of this equipment, which is very modern and complex, is low if the troops cannot carry out the repairs on site.”
În apărarea lor, proiectanții germani ar putea să ofere drept argument faptul că tehnica de lupta germană nu a mai participat la un război serios de peste 80 de ani, spre deosebire de tehnica americană care a reușit să acumuleze experiență de luptă reală mai tot timpul, iar acest lucru chiar contează.
Pe de altă parte, ucrainenii se pot considera norocoși că au primit MLI “Marder”, o mașină de luptă solidă și fiabilă și nu pe sora ei mai modernă – “Puma”, pentru că MLI “Puma” chiar că te aduce in pragul sinuciderii asistate, așa precum au remarcat și militarii Bundeswehrului cu o amărăciune nedisimulată.
GeorgeGMT