SIGAR – Special Inspector for Afghanistan Reconstruction – suna pompos, dar americanii, dupa ce au pompat 113 mld $ incepand cu 2002 in reconstructia Afganistanului, au infiintat in 2012 acest organism pentru a verifica ce s-a intamplat cu banii contribuabilului american. Oricum rezultatele sunt mult sub asteptari. E un fel de DNA pentru Afganistan. Se fac audituri, investigatii si rapoarte trimestriale catre Congresul SUA.
Bugetele au fost cam asa:
– 61.54 mld $ pentru securitate (din care 4.07 mld $ pentru lupta anti-drog)
– 30.65 mld $ pentru administratie si dezvoltare
– 2.89 mld $ ajutoare umanitare
– 18 mld $ programe civile
Cred ca despre eficienta folosirii banilor nu are rost sa mai comentam.
In luna spetembrie, SIGAR a intocmit un raport in care afirma sus si tare ca tot esecul in Afganistan se datoreaza coruptiei. Raportul se doreste a fi o lectie pentru viitor, intelegerea faptului ca in Irak, Afganistan, (sau astfel de tari) nu se pot folosi metode gen plan Marshall in Europa sau masurile lui MacArthur in Japonia dupa ww2.
Raportul este lung si complex, intins pe 164 pagini.
Voi cita doar cateva afirmatii:
“The ultimate point of failure for our efforts … wasn’t an insurgency. It was the weight of endemic corruption.” – Ambasador Ryan Crocker
Noua clasa politica afgana adusa la putere, nu a facut decat sa foloseasca puterea in scopuri personale, dezamagind total populatia.
“Official corruption and the money flowing from the drug trade are perhaps as likely as the insurgency to undo our efforts in Afghanistan …. We will need to weigh in politically with top Afghan officials to generate the political will to take action against some of the corrupt/criminal individuals identified.” —U.S. Embassy Kabul
“We started reporting on [corruption] because nobody else was really doing in-depth reporting on the problem …. People were shocked by how bad the situation was and who was involved in it.” —Kirk Meyer (SIGAR)
„The Afghan government was so deeply enmeshed in corrupt and criminal networks that dismantling them would mean dismantling major pillars of support for the government itself.”
In final sunt date si cateva recomandari.
O citez doar pe prima si probabil cea mai importanta:
Lesson 1. The U.S. government should make anticorruption efforts a top priority in contingency operations to prevent systemic corruption from undermining U.S. strategic goals.
Coruptia s-a materializat de la furtul de combustibil si pana la proiecte civile nefolositoare sau nefinalizate.
O mica paranteza umoristica:
Aproape ca o gluma amara reflectand lipsa de realism a „ajutoarelor”, a fost un proiect al Pentagonului in valoare de 2.5mil $, pentru cresterea caprelor cashmir. Dupa unii critici reflecta dezastrul abordarii naive a problemelor de catre americani…
S-au cumparat 9 tapi din Italia, alti 10 si 270 capre din Tajikistan. Caprele locale afgane produc o lana prea inchisa la culoare si s-a dorit schimbarea ei cu gene de la italieni, sa le faca mai blonde.
Cu aceste 300 capre, trebuia schimbata populatia de 9 mil capre neproductive de lana cashmir din Afganistan. Finalul a fost dezastruos, caprele de rasa imbolnavindu-se si neasigurandu-se reproductia.
Pe noi romanii ne bucura povestile cu caprele vecinilor – aici ale aliatilor.
Am inchis paranteza.
Studiul foparte serios facut de SIGAR se pare ca a avut efecte importante la Washington. Incet, dar sigur, omenirea intelege ca efectele coruptiei nu pot fi eradicate decat printr-un efort comun al guvernelor pentru a asigura integritatea institutiilor.
Exista multe tratate American Anti-Corruption Convention 1996 UN Convention against Corruption 2003, etc.
Vorbind la Forumul economic mondial in ianuarie, John Kerry numea coruptia ca fiind „o amenintare la cresterea economica globala, a stabilitatii si viitorului global.” Dupa cinci luni, participantii la London Anti-Corruption Summit (am trambitat si noi acolo) ), au semnat Global Declaration against Corruption, cu scopul implicarii organismelor internationale impotriva coruptiei.
42 de state made 648 commitments, angajamente in 20 de domenii de activitate. Din cele 648 angajamente, doar 8 se refera la coruptia din domeniul militar.
Cifra este edificatoare, aratand ca acest domeniu, in special cel al achizitiilor este departe de a a fi tinta luptei anticoruptie la nivel global. Secretele militare ascund in multe tari si o coruptie imensa.
Globalizarea anticoruptiei este o tinta frumoasa dar foarte indepartata.
Important este ca s-au facut primii pasi, in frunte cu cele mai democrate tari.
Vestea buna pentru noi este ca la summitul de la Varsovia, desi a fost mai putin mediatizat, s-a adoptat “Building Integrity” policy, un document care recunoaste ca slaba guvernare si coruptia mai ales in domeniul militar sunt amenintari la adresa securitatii si apararii colective.
Cam teoretic, dar e clar ca se va intampla ceva si la noi.
Noroc ca suntem in NATO !
Surse:
https://www.sigar.mil/pdf/lessonslearned/SIGAR-16-58-LL.pdf
http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_68368.htm#
http://www.transparency.org/news/feature/anti_corruption_summit_now_the_hard_work_begins