Romania Military

GRU & Spetsnaz in Crimeea. Povestea “voluntarilor”…

Ceea ce stiam cu totii deja, inca de la inceputul “voluntariatului” din Crimeea, americanii au confirmat acum. Mai cu subiect si predicat miscarea de secesiune din Crimeea a fost masiv “motivata” de catre serviciile speciale rusesti, in speta mana armata a GRU (serviciului militar de informatii) – Spetsnaz.

„Voluntarii”

Iar ca rusii sa stie ca  americanii stiu si ei, in martie pe lista cu oficialitati ruse sanctionate de americani pentru implicarea in secesiunea Crimeii s-a aflat si seful GRU gen-lt. Igor Sergun. Acum cat de mult ii pasa sefului Serviciului de Informatii Militare al Statului Major General Rus de aceasata sanctiune, este greu de spus, cel mai probabil nu mai doarme noapte de suparare, dar esenta gestului este recunoastere, din partea SUA, a ingerintei GRU in actiunile din Crimeea.

Ori acest lucru era foarte clar si previzibil pentru toata lumea, “voluntarii” fiind intr-o buna masura profesionistii Spetsnaz infiltrati de cu timp in zona si care au recrutat la randul lor activisti din cadrul populatiei tinta-locale.

Conform legendelor urbane, serviciile speciale rusesti aveau de foarte mult timp liste foarte exact si la zi cu cetatenii ucraineni din Crimeea cu simpatii pro-ruse, aveau liste cu oficialitatile din regiune, care cum gandeste si cum poate fi “intors” – cu bani sau prin santaj, etc, astfel ca atunci cand Moscova a dat OKul, luptatorii Spetsnaz au mers la sigur, batand direct la usa celor care erau in afara oricaror indoieli pro-rusi, creandu-se astfel al doilea val de voluntari – civilii, cei pe care toata lumea i-a filmat, dar care erau dirijati din umbra de militari rusi, deghizati in gura-casca.

Spetsnaz…oficiali

Aici trebuie sa precizam ca luptatorii Spetsnaz sunt diferiti fata de alte trupe speciale occidentale – in ceea ce priveste modul de lucru al acestei organizatii – , Spetsnaz in sine fiind impartit in foarte multe unitati specializate, de la trupe  de comando clasice, la unitati de infiltrare si specialisti in lucrul cu civili, agenti de influenta, specialisti in razboiul psihologic. Nu trebuie sa credem ca rusii si-au trimis fortele speciale cu arme in maini, ci dimpotriva acestea au fost infiltrate cu mult timp in urma, fiind cel mai adesea oameni specializati in creare de haos si preluarea puterii in mod indirect. In Spetsnaz exista chiar un aforism – referitor la agentii lor sub acoperire –  care spune ca pistolul este cu totul nefolositor, pentru ca daca ajungi sa ai nevoie de el esti deja desconspirat si inutil.

Categoric insa pe teren au fost si unitati luptatoare, in anumite puncte cheie.

Revenind acum la situatia din Crimeea, americanii au facut public pe surse si unitatea GRU responsabila pentru succesul opeartiunii din peninsula: Regimetul 45 Spetsnaz care a dus greul, cateva sute de luptatori din aceasta unitate fiind in epicentrul crearii militiilor de “voluntari” si desi purtau aceleasi uniforme fara insemne se puteau remarca ca erau foarte diferiti de grosul ”voluntarilor”.

Pe langa discursul nationalist, GRU a mai folosit si mita catre inalti oficiali locali, pentru ca acestia sa schimbe tabara rapid, lucru realizat fara probleme, iar odata ce miscarea secesionista a prins puteri, zvonurile cum ca Moscova va creste salarile, si in general veniturile tuturor, a luat amploare, lucru care s-a dovedit adevarat imediat dupa referendum, in conditiile in care armata si bugetarii ucraineni nu mai vazusera culoarea banilor de luni de zile, iar in cazul militarilor ucraineni care au schimbat tabara, haideti sa gandim omeneste: un locotenent ucrainean are un salariu de 300$, si-l vede din an-n Paste, pe cand un locotenent rus castiga din prima luna de slujba 2000$ pe luna. Alta gasca-n alta traista…

Insa scopul principal al GRU in Ucraina acestor zile are a face cu armata ucraineana si anume cu modul cum aceasta va reactiona, intentia fiind bineinteles  “convingerea” ofiterilor superiori sa nu scoata trupe in strada, sa nu intervina direct impotriva manifestantilor pro-rusi. Bineinteles ca Moscova nu se teme de armata Kievului, dar daca trupele ucrainene ar riposta cu arma in mana, daca militarii Kievului ar fi ucisi de Armata Rusa, acest lucru ar dauna imens imaginii Rusiei in lume si ar ingreuna major desfasurarea ulterioara a evenimentrlor.

Pentru GRU si in special pentru trupele sale Spetsnaz Ucraina este, trebuie sa recunoastem, un moment de glorie si de afirmare in fata conducerii Armatei Ruse, mai ales ca in Crimeea lucrurile au mers ca unse. Insa Moscova, dupa o vreme cand nu se mai uita cu acceasi ochii catre GRU, si-a schimbat atitudinea in bine, mai ales dupa conflictul din Cecenia si succesul – in cele din urma –  actiunilor militare din zona Caucazului. Ca  un exemplu astazi 80% din membrii militiilor islamiste din zona Ceceniei sunt ucisi de catre membrii Spetsnaz, si tot acesta organizatie da cele mai multe patrule de lupta in zona Caucazului, in Cecenia fiind de fapt singurii care patruleaza.

Si trebuie sa intelegem inca o data ca Spetsnaz este destul de diferit de trupele special ale NATO, neputand fi comparat in mod direct cu trupe de gen SEAL, Delta sau “Vulturii” nostri, pentru ca acest serviciu rusesc este mult mai complex, ingloband si arii care in Vest apartin strict de serviciile de informatii nu de trupele speciale. Astfel GRU dispune de proprii analisti, isi construieste propriile strategii de lupta, are ca obiectiv si culegerea de informatii (cercetasii), dezavuare obiectivelor reale, sabotajul, atragere in colaborare a unor cetateni straini, dispune de propria sa reteta de informatii si propriul sau sistem de comunicatii si logistica.

Daca facem insa comparatie intre unitatile luptatoare Spetsnaz si cele ale SUA, observam ca rusii sunt diferiti ca filosofie, unitatile lor nu au nici pe departe sustinerea logistica cu care americanii si-au obisnuit “specialii”, dimpotriva un comando Spetsnaz este relativ autonomy – si la bine si la rau – fiind obisnuiti si pregatiti sa se descurce singuri in zona de responsabilitate, iar acest obicei poate fi o reminscenta a pregatirii din timpul Razboiului Rece, cand unitatile GRU erau pregatite sa atace in spatele frontului NATO,  sa comita acte de sabotaj, asasinate, dezinformare, etc,  totul pe cont propriu, asa ca anumite situatii Spetsnaz  s-ar putea dovedi mai periculosi decat omologii lor occidentali, fiind daca vreti ceva mai salbatici si mai bine adaptati sa treaca prin conditii foarte grele, fara ajutor extern.

Cred ca specialii rusi inca mai poarta cu ei pastila de otrava, care pe vremea URSS-ului era standard atat pentru soldati cat si pentru ofiteri.  Si ca un fapt divers, multi dintre sportivii de elita ai Rusiei, fac parte din Spetsnaz…

Ca numar de trupe cifra cea mai probabila se situeaza in jurul a 13000 de luptatori, ceea ce poate parea mult, dar in realitate, daca tinem cont de foarte multele responsabilitati ale acestor unitati, este destul de putin. In acest moment Marele Stat Major al Armatei Ruse, caruia i se subordoneaza in mod direct Spetsnazul, are la dispozitie 7 brigazi, din care trei sunt tinute permanent in rezerva, gata de actiune, in timp ce restul de patru isi fac treaba prin cele mai indepartatea colturi ale Maicii Rusii Caucazul si Asia Centrala, fiind in acest moment terenul preferat de “joaca” al acestor unitati cu adevarat de elita, rotatia trupelor in zone de conflict executandu-se o data la sase luni. Si bineinteles…Ucraina.

In ultimii ani se poate remarca chiar faptul ca Moscova acorda o tot mai mare atentie trupelor speciale ale GRU – si FSBul detine unitati  Spetsnaz – marsandu-se pe cresterea treptata a numarului acestora si pe profesionalizarea lor, in acest moment in Spetsnaz aflandu-se si soldati in termen.

Iar dupa uriasul succes din Crimeea sunt absolut convins ca Vladimir Putin va sti sa-si rasplateasca Spetsnazul alocandu-i mai multe resurse si mai multi oameni.

 GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version