Romania Military

Gura pacatosului…

„Orion” lansand rachete intr-un poligon din Crimeea

Rusii se lauda ca sistemul anti-aerian (si mai nou si anti-drona) Pantsir S/S1 a facut ravagii printre dronele turcesti Bayraktar TB 2 si Anka pe unde le-au prins, Siria sau Libia.

Un inalt oficial rus sustine ca mai mult de 40 de drone turcesti si-au dat ultima suflare la intalnirea cu sistemele anti-aeriene rusesti. Si omul, amabil chiar, ne spune cum sta treaba: “Bayraktar (drone) has such high-speed and mass-dimensional characteristics that it is not difficult to shoot down a drone even for an average-skilled crew. In the Idlib region, we are now observing three Bayraktar unmanned aerial vehicles. At the same time, we can track them, starting with the overflight and ending with the landing.”

Mai apoi ni se explica si contextul, rusii folosesc un sistem centralizat de comanda si control numit “Bastion”. Nu stiu daca rusii chiar spun adevarul, dar nici nu par sa minta prea mult, pentru ca de aceasta data bunul-simt le cam da dreptate.

Macelul armenilor, care a avut la baza drone turcesti, este doar o bascalie. Este o lupta intre un militar antrenat cat de cat (azerii) si niste unii care isi incasau solda degeaba (armenii). Pentru ca in realitate, oficialul rus spune adevarul.

O drona din clasa Bayraktar TB 2 n-are trebui sa fie o problema pentru un sistem de aparare anti-aerian decent. Drona in sine este relativ mare, zboara la un plafon destul de jos, viteza mica, lipsa oricarei manevrabilitati, raza armamentului din dotare mica si ea.

Si aici intervine diferenta intre Armenia, care n-a avut nici o aparare in fata dronelor si o tara cat de cat serioasa care ar avea cu ce.

Indiferent daca rusii spun adevarul (cu privire la numarul de drone distruse) sau exagereaza un pic, realitatea este ca dronele inarmate pot fi foarte utile cu atat mai mult cu cat inamicul este mai amarat sau batut in cap, daca cel luat la tinta cu sistemele UAV are minte si un pic de tehnologie la dispozitie, succesele din Armenia nu au cum sa fie repetabile si reprezinta doar exceptia de la regula.

In acest context nu sunt foarte sigur de ce vrea Armata Romana ca dronele sale sa fie inarmate? Impotriva cui sa le folosim?! Bataia pestelui in cazul nostru este sa avem acces la informatii in timp real, pentru ca de bine de rau avem (si sper eu ca si inarmarea aparatelor F 16 va merge catre aceasta directie) cu ce sa dam dupa oricine, dispunem de raza medie (pana in 70-80 de km), avem si spre 300km iar odata cu F 16-le norvegiene ne putem chiar gandi la raze mai mari. Vom avea relativ curand si rachete anti-nava. Bani de munitie sa avem si sa putem obtine informatiile.

Pentru ca degeaba ai artilerie reactiva de foarte mare precizie daca nu dispui de o imagine exacta a frontului. Ok, cu APRA 40 tragi pe km patrat, lansezi la saturatie, trebuie sa nimeresti ceva, dar in cazul HIMARS, ei bine, acest sistem a fost gandit pentru lovituri de mare precizie si ar fi pacat sa-l folosim pe post de APRA 40 cu raza mai lunga.

Asadar, hai sa lasam inarmarea dronelor noastre si sa punem accent pe calitatea si raza senzorilor pentru a putea sa punem in valoare ceea ce avem deja. Avem nevoie disperata de drone de observatie, atat din categorie celor mici (pluton, companie) cat si de aparate din clasa Hermes 450 si chiar dintr-o categorie superioara.

Astazi, mai mult decat in anii “90, informatia este cruciala. Toata lumea numara pe degete ce raza are nus’ ce racheta anti-nava, ce sistem de artilerie reactiva, vorbim despre munitii ghidate cu raza foarte lunga etc, dar uitam sa ne intrebam cum vom reusi sa folosim respectivele sisteme de armament daca habarnuavem unde este inamicul, de ce dispune in zona respectiva.

Daca nu avem o imagine clara a amenintarilor, avem degeaba cu ce sa le angajam pentru ca nu stim nici unde si nici cand.

Asa ca sa lasam in plata Domnului inarmarea Hermes 450 sau ce drone vom cumpara pana la urma si sa ne concentram resursele financiare pe senzori, comunicatii si razboi electronic.

PS Evident, in acest context, ivanii nu uita sa ne precizeze ca dronele lor sunt o cu totul alta mancare de peste. Nu numai ca pot fi doborate cu greu – daca asa ceva chiar este posibil – dar zburatoarele rusesti doboara ele insele aparate de zbor sau „indisponibilizeaza” dronele altora.

GeorgeGMT

Exit mobile version